Spelontwikkelaar Capcom ziet gigantische groei iPhone-markt

Spelontwikkelaar Capcom maakte dit jaar minder omzet. Daar stond echter tegenover dat hun mobiele gamestak aanzienlijk groeide: omzet steeg met 89 procent.

Smurfs VillageUit de kwartaalcijfers van de Japanse speluitgever Capcom blijkt dat de omzet van het bedrijf afgelopen kwartaal is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De mobiele tak van Capcom is daarintegen op het gebied van omzet en winst sterk gegroeid. De voornaamste reden hierachter is volgens Capcom Smurfs’ Village, een freemium-spel dat ze eind 2010 in de App Store uitbrachten.

Ook de iPhone-games Monster Hunter: Dynamic Hunting en Resident Evil: Outbreak Survive waren verantwoordelijk voor de mobiele groei van het bedrijf. Resident Evil verscheen exclusief op het Japanse sociale netwerk GREE. Allebei de spellen zijn gebaseerd op bekende spelseries die eerder door Capcom op verschillende spelcomputers werden uitgebracht.

In het afgelopen half jaar was de mobiele divisie van Capcom verantwoordelijk voor een omzet van 2,6 miljard yen, omgerekend ongeveer 25 miljoen euro. Een stijging van ruim 89 procent ten opzichte van vorig jaar. Algemene omzet bij Capcom daalde daarintegen met 28,1 procent.

De ontwikkeling is opmerkelijk. Voormalig Capcom-topman Keiji Inafune verklaarde in 2009 dat de Japanse game-industrie het einde naderde en dat ontwikkelaars zich snel aan de veranderende markt moeten aanpassen. Later vertrok bij bij Capcom om een eigen bedrijf te starten. Spelontwikkelaars Game Freak en Level 5 hebben eerder dit jaar ook ingezet op de iPhone, met spelseries die tot voorheen exclusief voor Nintendo-spelcomputers verschenen. Nintendo zelf kwam onder druk te staan om iPhone-games te maken, maar weigerde dit.

Capcom zegt ondanks alles zich geen zorgen te maken over de mindere omzet. Omdat ze in 2010 twee grote titels (Super Street Fighter IV en Dead Rising 2) uitbrachten, zou het moeilijker zijn om dit keer beter te scoren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2011, 15:58
Categorie Games
Onderwerpen capcom, resident evil

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.