DePers Nieuws: gratis krant brengt officiële iPhone-app uit

De gratis Nederlandse krant DePers heeft een officiële iPhone-applicatie gekregen: DePers Nieuws. Met de app kun je de inhoud van de website en krant tot je nemen, maar de rubricering laat te wensen over.

DePers gratis krant op iPhone iPod touchHet gratis dagblad DePers heeft een eigen applicatie voor de iPhone en iPod touch uitgebracht. Daarop is de inhoud van de website en de krant van het medium te lezen. Net als die nieuwsplatformen is ook de applicatie geheel gratis te nuttigen. Als lezer bepaal je zelf welke nieuwscategorieën op het hoofdscherm van de app staan. Daarboven tref je een door DePers zelf samengestelde ‘voorpagina’ aan.

Een beetje verwarrend is het wel: het blok met de belangrijkste berichten noemt DePers de voorpagina. Maar dat is ook de naam van het meest linker tabblad, die je zelf kan indelen met de gewenste rubrieken. Binnen- en buitenland, economie en sport zijn daar de categorieën die standaard in beeld springen op het tabblad, maar je kan ze naar wens aanvullen met of vervangen door entertainment, opmerkelijk, cultuur, wetenschap, uitgelichte artikelen, algemeen nieuws en de stukken die het meest gelezen zijn. Bovendien kan je instellen hoeveel items je per rubriek wilt zien, van 1 tot en met 5. Tevens kun je aangeven of je de eenmaal geladen artikelen daarna offline kan lezen. Handige en leuke opties.

DePers, een gratis krant die zich onderscheidt door een opiniërende toon naast het echte nieuws, komt nog niet helemaal tot zijn recht op de iPhone. Waar je er in de krant en op de site makkelijk voor kunt kiezen om columns te lezen, ontbreekt die mogelijkheid op de iPhone. Je kan daarnaast op de voorpagina én in een artikel niet zien in welk genre een artikel geplaatst kan worden. Bijzonder is dat de inhoud van de navigatiebalk verandert zodra je op het meest rechtse tabblad, Populair, drukt. De knop verschaft toegang tot je eigen favoriete artikelen en zelf een tip doorsturen aan de redactie. Met de knop Voorpagina keer je terug naar de andere navigatiebalk.

De opmaak van artikelen gaat helaas nog niet helemaal goed. Zo werken links in een artikel niet, zelfs niet degene die naar interne artikelen verwijzen. Ook vallen zinnen halverwege van de regel af en gaan ze op de volgende regel verder. Dat gebeurt niet in elk artikel, maar wel vaak – en leest erg lastig. Tenslotte lopen vetgedrukte en broodtekst hier en daar door elkaar.

Voorlopig is de applicatie van DePers vooral gebaat bij meer leesbaarheid. Het gemak van opiniërende stukken in een sectie kunnen zien en een betere opmaak van de artikelen zelf. Een buil vallen aan de app is er echter niet bij: hij is geheel gratis te gebruiken.

Downloaden: DePers Nieuws (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2011, 17:01
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen gratis, kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.