Sociaal adresboek Connect toont waar je vrienden zijn

Connect voor iPhone is een 'levend' adresboek en wereldkaart ineen, die contactgegevens en locaties uit je sociale netwerken halen.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

connectDe locatie van contacten zien via GPS is creepy, vinden de makers van Connect. In plaats daarvan hebben ze een zogenaamd ‘levend’ adresboek gemaakt, die de locatie van contacten van sociale netwerken haalt. Daar hebben vrienden deze informatie immers vrijwillig gedeeld. Zo zie je op een kaart waar contacten wonen, waar ze hebben ingecheckt en kan je ervoor kiezen om een notificatie te ontvangen als ze in de buurt zijn, op reis gaan of jouw woonplaats bezoeken. Op die manier kun je dus een maatje die elders in het land woont uitnodigen als hij toevallig in jouw stad is, of zien in welke kroeg de meeste vrienden zich op vrijdagavond bevinden. Of – in het geval je veel internationale contacten hebt – een reis plannen op basis van de locaties van jouw vrienden in het buitenland.

Locatie delen en sociaal adresboek

Doordat Connect gebruik maakt van Facebook en je zelf jouw adresboek, Google Contacten, Foursquare, Instagram, Twitter en LinkedIn aan de app kan verbinden zul je met Connect nooit last hebben van wat ontwikkelaars het “Empty Room-problem” noemen. Hiermee bedoelen ze dat gebruikers een nieuw sociaal netwerk uitproberen, maar weinig of geen andere vrienden zien omdat niemand het (nog) gebruikt. Dat zal je met Connect niet snel overkomen: als jouw contacten hun locatie ook maar op één netwerk hebben getoond, zijn ze zichtbaar. Met Connect kun je overigens niet alleen kijken waar je vrienden zich bevinden en notificaties ontvangen als ze zich in jouw buurt bevinden, maar ook jouw eigen locatie naar meerdere netwerken delen.

kaartadresboek

Connect is opgedeeld in twee onderdelen: een kaart met contacten die je op meerdere manier kunt bekijken en het ‘standaard’ adresboek. Dat laatste tabblad bereik je door op het poppetje rechtsboven te tikken. Nu zie je een adresboek dat lijkt op Apple’s eigen app met contacten, maar dan opgeleukt met foto’s en informatie van je sociale netwerken, zoals het aantal connecties dat jullie delen. Het jammere hieraan is dat mensen op Facebook en in je adresboek lang niet altijd dezelfde naam hebben en dezelfde contacten dus dubbel in het adresboek kunnen staan. Hopelijk krijgt de app nog een mogelijkheid om deze samen te voegen.

Contacten sorteren op beroep, relatiestatus en meer

De handigste en meest unieke functie van Connect is echter een hele andere: je kunt contacten doorzoeken op woonplaats, baan, school, interesses en meer. Wanneer je in de zoekbalk tikt kun je bijvoorbeeld kiezen om te zien wie van jouw contacten single zijn en waar deze zich bevinden, maar ook welke beroepen je contacten hebben, waar ze werken, of aan welke universiteiten ze hebben gestudeerd. Uiteraard mits die info met jou gedeeld is. Als je op zoek bent naar iemand die in de PR werkt of je meer kan vertellen over belastingen, tik je simpelweg op het koffertje en zoek je welke contacten hiervoor geschikt zouden zijn. Daarna kijk je waar deze wonen, om de reistijd bij een eventuele afspraak te beperken. Daten doen we misschien liever via Tinder, maar toch is het even interessant om te zien dat er van de 200 contacten die in jouw stad wonen, 20 vrijgezel zijn en 2 getrouwd, en wie dat dan precies zijn. De resultaten van je zoektocht zijn overigens steeds op twee manieren te bekijken: op de kaart en in het adresboekoverzicht.

zoeken op beroepvrijgezel 2

Connect afficheert zich vooral met het vinden en volgen van jouw contacten, maar uiteindelijk is volgens ons met name het sorteren van vrienden via zoekfunctie waar deze app mee scoort. Het hangt natuurlijk van persoonlijke voorkeuren af, maar wij vinden het interessanter om te zien hoeveel van onze contacten een bepaald beroep hebben en waar deze wonen dan om te weten of Pietje Puk toevallig ook in het centrum van Amsterdam is. Een app als deze is vanwege de verplichte koppeling met Facebook niet geschikt voor mensen die het liefst zo min mogelijk informatie delen en erg op hun privacy gesteld zijn, maar is door de zoekfunctie in zijn genre wel interessant.

Alternatieven

Andere apps die zich in het genre ‘interactief adresboek’ of ‘zoek mijn vrienden’ bevinden zijn Apple’s eigen Zoek mijn vrienden, Cobook en Highlight.

Highlight is een kaart van je contacten, maar heeft – op Facebook na – geen koppeling met je adresboek of andere sociale netwerken en dus wel het eerder genoemde Empty Room-probleem. Cobook is een interactief adresboek zonder locatiefunctie, maar wel koppelt met social media. In Cobook dien je bovendien voor verschillende integraties te betalen, en bij Connect alleen voor LinkedIn, al lijkt deze functie momenteel niet te werken. Tel daar de unieke sorteerfunctie, de prettige interface en het feit dat de app geen gebruik van gps maakt bij op, en Connect kan nog wel eens hoge ogen gaan gooien.

Downloaden: Connect (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2014, 15:22
Categorie Diensten
Onderwerpen adresboek, locatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.