RTL XL vernieuwd op iOS: archief RTL Gemist enorm uitgebreid

RTL XL is vernieuwd voor de iPhone en iPad. Je blijft op de hoogte van je favoriete programma's en kan alles van GTST en VI terugkijken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

RTL XL uitzending gemist iPad iPhone desktopDe ingang van het nieuwe televisieseizoen gaat gepaard met grote releases op de iPhone en iPad. Zo speelt de NOS Journaal-app nu in op smart-tv’s en gisteren meldden we al dat de applicaties van SBS6, Veronica en Net5 volledig zijn vernieuwd en voorzien zijn van een uitzending gemist-functie. RTL XL doet er een schep bovenop. Een flinke. Met RTL XL kan je niet alleen afleveringen van gisteren of eergisteren terugkijken, maar kan je in complete archieven duiken. Zo kan je bijvoorbeeld alle seizoenen van Goede Tijden, Slechte Tijden, Voetbal International en Expeditie Robinson terugzien!

Zandkleur

RTL XL voor iPhone en iPad lijkt in niets meer op de vorige applicatie. De zwarte balken aan de boven- en onderkant zijn overboord gegooid en hebben plaatsgemaakt voor een eigentijdse en ook onderscheidende interface. RTL XL hanteert een soort zandkleur als basis. In het introductiescherm wordt nog met een ‘handgeschreven’ lettertype gewerkt (een soort ongeschreven regel in apps lijkt het), maar daarna oogt alles strak en vierkant. Navigeren doe je met een schuifmenu. Daarin tref je balken naar de hoofdcategorieën binnen de app: Home, Gemist, Bladeren en Mijn RTL.

RTL XL hoofdmenu schuift iPhone RTL XL home Ik hou van Holland

Zoeken op uitzendingen

Het belangrijkste onderdeel van de applicatie is zonder twijfel Gemist geworden, als het dat al niet was. Je kan de kop in het schuifmenu open drukken met een plus, zodat je meteen kan kiezen uit uitzendingen van vandaag tot een week geleden. Op de Gemist-pagina’s kan je praktisch elke uitzending van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 terugzien. Ze staan in een chronologische lijst met de nieuwste uitzending bovenaan. Behalve naar onderen scrollen, kan je ook horizontaal vegen op een manier die aan Windows Phone doet denken. Zo vraag je de uitzendingen van de vorige dagen op, tot opnieuw een week terug. Eenmaal op de pagina van een programma, lees je een beschrijving van de aflevering en kan je met een fraaie animatie naar onderen bewegen om de vorige aflevering eveneens te zien. Elke uitzending kan worden gedeeld op Twitter en Facebook en kan worden toegevoegd aan favorieten en de afspeellijst. Daarover zo meer.

Alle afleveringen GTST, VI en meer zien

De vernieuwing die de handen van de fans echt op elkaar zal krijgen, is het vergrootglas rechts bovenin of de sectie Bladeren. Daarmee zoek je in de uitgebreide archieven van RTL in een zoekbalk, of zoek je door rechts in beeld op een voorletter te drukken. Je kan een verrassend grote hoeveelheid afleveringen terugkijken en bij sommige series heeft RTL zich echt uitgeleefd. Je kan de volledige geschiedenis van Goede Tijden Slechte Tijden terugkijken en hetzelfde geldt voor Voetbal International, Expeditie Robinson, Eigen Huis en Tuin, Van der Vorst Ziet Sterren en Britt & Ymke. Daar tegenover staat dat programma’s die op de website voorzien zijn van een betaalmuur nog niet verwerkt zijn in de applicatie. Het is nog niet bekend wanneer je wel betaalde programma’s kan terugkijken in de app. Van de meeste overige programma’s kan je uitzendingen van maximaal 10 dagen geleden terugzien.

RTL XL iPhone uitzending RTL XL GTST archief doorspitten iPhone

Mijn RTL: Afspeellijst en Kidsmodus

Het terugkijken van afleveringen gaat handiger als je een zogeheten RTL ID-account aanmaakt in de app. Alleen daarmee heb je toegang tot de functies die in de app onder het kopje Mijn RTL vallen. Zo’n ID aanmaken met je mailadres is de moeite. Je krijgt dan toegang tot de pagina’s Afspeellijst en Kijkgeschiedenis. De eerste verzamelt de nieuwe uitzendingen van programma’s die je in de applicatie markeert met een hartje – uitroept tot favoriet. Je krijgt een melding als er een nieuwe aflevering of desgewenst een nieuw fragment klaarstaat van je favoriete programma en kan die dan meteen in de Afspeellijst van de app kijken. RTL XL zet hiermee een belangrijke stap: het maakt de programma’s op televisie volgen overbodig. Wel is de Afspeellijst wat troebel voor series die al zijn afgelopen. In de app kan je programma’s als favoriet uitroepen en op een klokje drukken om hem later terug te kijken. Bij inmiddels afgelopen series waar we dat bij doen, komt die aflevering echter niet meteen in de afspeellijst te staan. De Kijkgeschiedenis biedt ook geen soelaas: die toont alleen recent bekeken uitzendingen.

RTL XL uitzending gemist bekijken iPhone iPadWie kinderen heeft die af en toe de iPhone of iPad ‘lenen’, doet er ook goed aan een RTL ID aan te maken voor Mijn RTL. In de instellingen kan je dan een Kidsmodus activeren. Vervolgens zullen alleen kinderprogramma’s die onder de noemer Telekids vallen zichtbaar zijn in de app. De Afspeellijst en favoriete programma’s synchroniseren verder tussen de verschillende apparaten waar je RTL XL op gebruikt. De nieuwe applicatie doet eerst zijn intrede op iOS, maar daarna verschijnt RTL XL ook in nieuwe gedaante en/of met groot archief op web (in de loop van komende week), Android en later ook smart-tv’s en Windows Phone.

Televisie buitenspel

Als kijker heb je baat bij de grote vernieuwingen die de Nederlandse televisie-apps invoeren voor het komende televisieseizoen. De NOS Journaal-app is handiger geworden door zijn smart-tv functionaliteit en de applicaties van SBS6, Veronica en Net 5 bieden nu ook uitzending gemist. Maar de functionaliteit van RTL XL is de overtreffende trap. RTL XL zet eigenlijk haar eigen tv-zenders buitenspel en laat je series en programma’s geheel via de app volgen. Soms zelfs tot aan de allereerste aflevering aan toe. Dat is een functie die door de concurrentie nog niet is geëvenaard.

Downloaden: RTL XL (gratis, universeel)

Update 18.00 uur: RTL XL lijkt problemen te hebben met het doorzetten van de applicatie in de App Store. Daarom is de update nog niet te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 september 2013, 18:06
Categorieën Amusement, Nederlandse apps
Onderwerpen televisie, uitzending gemist, voetbal international

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.