Review: Wego social transport is nieuwe iPhone-app voor carpoolen

Wego social transport is een nieuwe iPhone-app om mee te carpoolen. De applicatie heeft grote ambities, maar is nog niet slim genoeg.

Wego social transport iPhoneCarpoolapps zijn Nederland niet onbekend. Toogethr, CoCar en Carpooltaxi luidt het huidige Nederlandse aanbod. Echt van de grond gekomen zijn ze nog niet – en de andere Nederlandse spelers Ride Here Right Now en ANWB Samenrijden gooiden het bijltje er zelfs al bij neer. Is daar een internationaal georiënteerde app voor nodig misschien? Waze heeft de hele gebruikersstructuur ervoor aangelegd, maar het is een nieuwe app die het gaat proberen. Wego social transport is vooral lekker simpel gehouden.


Het straalwitte hoofdmenu laat je links aan een lipje trekken om een rit aan te vragen en biedt rechts een lipje om een rit aan te bieden, waarbij andere gebruikers kunnen aanhaken. Je vult precies de velden in die je verwacht: tijdstip van de route, vertrekpunt en bestemming. Met een lipje aan de onderkant zie je het hoofdmenu met knoppen naar onder andere je rittenoverzicht, berichten die je hebt uitgewisseld met andere gebruikers en je eigen passen.

Wego hoofdpagina iPhone Wego rit aanvragen iPhone

Afspraken aanmaken en vinden

Passen, of in het Engels passes. Zo noemt Wego de afspraak tussen chauffeur en bijrijder. Als je je aanmeldt voor een rit, zie je daar je pas in terecht komen. En maak je zelf een rit aan, dan bepaal je over je ‘manueel’ een afspraak maakt door te overleggen met een andere gebruiker, of laat je het aan de app over. In dat geval ziet de gebruiker het bedrag dat je zelf hebt ingesteld en een ingestelde deadline waarop een rit voor het laatst geannuleerd mag worden. Wordt er later gereageerd, dan mag je rekenen op het bedrag dat de bijrijder heeft beloofd. Betalinen worden via de app gefaciliteerd via PayPal.

De app verplicht je daarnaast in te loggen met Facebook of Google+, wat de kansen vergroot dat je met een echt profiel aanmeldt en niet zomaar een testaccountje maakt. Bedenk je goed of je dat wil doen, want daarna je account afmelden kan niet in de app. In de instellingen vind je momenteel alleen een mogelijkheid je wachtwoord te wijzigen en een mailadres van je PayPal-account te veranderen.

Proef op de som

De proef op de som leert helaas dat je je voorlopig de moeite mag besparen. Wego social transport is op dit moment nog niet intelligent te noemen. Op twee toestellen met verschillende accounts testen we of de een de rit van de ander kan vinden, en dat is helaas niet het geval. Net als veel concurrenten, heeft Wego er helaas voor gekozen geen algemeen overzicht van ritten in de buurt aan te bieden. Zo zie je niet welke auto’s er allemaal vanaf je woonplaats vertrekken, en niet welke ritten allemaal aankomen op je gewenste bestemming. Ook een rittenlijst op tijdstip is niet voorhanden.

Wego carpoolrit aanmaken iPhone Wego overzicht eigen ritten iPhone

Gevolg: je moet erop vertrouwen dat de techniek van de app goed genoeg is om locaties in de buurt en tijdstippen die ongeveer overeen komen, zelf aan elkaar te koppelen. Dat is op moment van schrijven niet het geval. We maken een rit aan vanaf een straat in Groningen en willen naar een toeristisch dorpje in Friesland. Vervolgens zoeken we vanaf het andere account naar die rit, maar voeren we een andere straatnaam in Groningen in en kiezen we het dorp op vijf kilometer afstand bij de bestemming, met een half uur afwijking van tijdstip. Helaas: de app geeft niet thuis. Dan met een ander vertrekpunt in de stad, maar wel dezelfde bestemming en op vijf minuten verschil met de aangeboden rit. Nog steeds geen resultaat. Tja, zo bereikt je als appgebruiker je doel niet. Temeer omdat de app geen pushberichten verstuurt – voor als er bijvoorbeeld een rit preciés op je route en tijdstip is.

Voorbeeld nemen aan Toogethr

Voorlopig is Toogethr de beste carpool-app op de iPhone in Nederland. Die app heeft het meest levendige gebruikersbestand en bevat ook een overzicht met aanstaande ritten, naast de mogelijkheid om groepen te vinden van mensen die vaak dezelfde bestemming delen. Als je dan naar Wego social transport kijkt, weet je dat de app nog flink aan de weg moet timmeren. Op dit moment is de app gewoon niet slim genoeg.

Downloaden: Wego social transport (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 april 2014 om 9:45
Onderwerp
Categorie
Reizen
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.