Sofa-icon

Review: Sofa helpt je bij het kiezen van de juiste film

Als je regelmatig naar je TV zit te staren en geen idee hebt welke film je moet kijken, dan loont het om Sofa een kans te geven. Deze app bevat tientallen filmlijsten van curators met goede filmtips.

Sofa-icon

De gecureerde afspeellijsten van Apple Music gebruiken we regelmatig, omdat er op die manier altijd iets is om naar te luisteren. Sofa: Watch More Movies brengt dit principe naar films, zodat je met een druk op de knop weet welke film je vanavond kan kijken.

De Sofa-app is erg simpel gehouden, met veel ruimte voor grote foto’s en filmposters. De app is opgedeeld in drie gedeeltes, waarvan het Discover-tabblad het belangrijkste is. Hier staan namelijk verschillende filmlijsten die door een team van curators handmatig samengesteld zijn. Ook kun je hier snel zien welke films er in de bioscoop draaien of binnenkort op het witte doek te zien zijn. Het gaat hier wel om het Amerikaanse filmaanbod, dus kan de lijst met bioscoopfilms ietwat verschillen met wat er in Nederland draait.

Sofa Sofa

Super Duper Heroes

Veel interessanter zijn de lijsten met specifieke filmthema’s. Action Movies, Monsters, American Film Noir, Super Duper Heroes; allemaal lijsten die handmatig samengesteld zijn en de beste films bevatten in die categorie. Er is nu al een enorme lijst aan categorieën beschikbaar, zodat er voor iedere filmkijker wel iets tussen zit.

Als je een lijst selecteert krijg je een rits aan filmposters te zien met films die volgens de makers van Sofa de moeite waard zijn. Met een druk op de knop voeg je een film toe aan je lijst, zodat je gaandeweg een collectie opbouwt met films die je nog wilt kijken.

Beoordelingen ontbreken

Zo te zien zijn de films in deze lijsten niet gerangschikt, en dat is ook meteen het grote minpunt van Sofa: de app presenteert een collectie van films, maar vervolgens is niet te zien welke film daarvan het beste is.

Bij de James Bond Collection-lijst krijg je bijvoorbeeld gewoon een lijst met 007-films in chronologische volgorde. Dat we een James Bond-film wilden kijken wisten we al toen we de lijst aantikten, en aan een lijst van alle 007-films heb je op dat moment weinig. Het zou handiger zijn als er bovenaan iedere lijst een of twee top-aanraders stonden zodat je meteen weet welke film je niet mag missen als je niet bekend bent met het genre.

Sofa Sofa

Dankzij integratie met IMDb kun je direct de IMDb-pagina openen voor meer informatie over een film, en presenteert Sofa je alle acteurs die aan de film meedoen. Al deze acteurs hebben ook een afzonderlijke pagina in Sofa waarop je kunt zien in welke andere films ze ook gespeeld hebben.

Heb je geen zin in de lijsten van curators, dan kun je ook via de zoekfunctie een specifieke film of acteur opzoeken voor meer informatie. Op die filmpagina’s zie je naast een korte samenvatting ook hoe lang de film duurt, en op welke datum de film in premiere ging.

Conclusie Sofa review

Sofa is een handig (gratis) hulpmiddel als je niet weet welke film je vanavond wilt kijken, maar geeft je geen duidelijke suggestie. Zeker omdat de lijsten met films handmatig samen zijn gesteld door filmliefhebbers, zou het erg handig zijn als zij bij iedere lijst een suggestie zouden geven van een film die je gezien moet hebben. Op dat minpunt na is het een overzichtelijke en handige app die je helpt met kiezen, en dankzij de IMDB-integratie is er nu al enorm veel informatie in de app beschikbaar. De makers beloven het Discover-tabblad regelmatig van nieuwe lijsten te voorzien, dus het loont de moeite om regelmatig te kijken welke tips Sofa voor je heeft.

Pluspunten

  • Simpel en toegankelijk
  • Grote collectie aan filmlijsten
  • Stel een lijst samen met films die je nog wilt zien

Minpunten

  • Geen suggesties voor beste films in een categorie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2015, 10:00
Categorie Amusement
Onderwerp film

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.