Mave icon

Review: Mave laat zien welke apps vrienden hebben geïnstalleerd

Welke apps hebben jij en je vrienden gemeen? En welke app heb jij nog niet, die wel op andermans iPhone staat? Je komt er met Mave makkelijk achter.

Mave iconWelke Twitter-app gebruiken je vrienden? En met welke fotobewerker is die laatste afbeelding op Instagram precies bewerkt? Inmiddels staan onze iPhones bomvol met de meest gevarieerde apps – die we maar al te graag aanraden bij onze vrienden. Daar wil de nieuwe iOS-applicatie Mave mee helpen. Mave scant je iPhone naar geïnstalleerde apps, zodat je vrienden kunnen zien wat je zoal gebruikt.

Mave vereist Facebook

De eerste keer dat je Mave opstart, moet je inloggen met een Facebook-account. Mave gebruikt deze connectie alleen om je account te maken. Wil je vrienden, zoeken, dan moet je ook toegang bieden tot je adresboek. De app biedt geen manier om op een andere manier een account aan te maken, met bijvoorbeeld een e-mailadres. Wat ons betreft is dat meteen een minpuntje.

Kiezen welke apps je deelt

Mave apps gevondenHeb je eenmaal een account, dan zal Mave je iPhone scannen om te zien welke apps je hebt geïnstalleerd. Vrienden die ook Mave gebruiken, krijgen vervolgens in het tabblad People te zien welke apps je draait. Tegelijkertijd help je met het opbouwen van een lijst met trending iOS-apps. Het tabblad Find Apps laat zien welke applicaties het meest zijn geïnstalleerd. Deze lijst wordt gedomineerd door Facebook, Instagram, Messenger, Google Maps en YouTube. Logisch, maar tegelijk ook jammer. Je installeert een app zoals deze toch ook om leuke nieuwe apps te ontdekken.

Je hoeft gelukkig niet alle iOS-apps op je iPhone te delen. Het is vanaf je profielpagina mogelijk om een app voor je vrienden te verbergen, zodat deze nooit in je overzicht zal verschijnen. Die app om een platte buik te trainen wil je misschien liever niet delen.

Mave vindt niet alle apps

Mave kijkt op basis van app-url’s welke apps er op jouw toestel staan. Dat is voorzover wij weten de enige manier om dit automatisch te kunnen vaststellen. Maar het levert geen compleet overzicht op. Op onze iPhone waarop 795 apps geïnstalleerd staan (volgens Instellingen > Algemeen > Info > Apps) herkende Mave er maar 263, dus nog niet eens de helft.

Mave werkt niet met iOS 9

Mave ziet welke apps je hebt geïnstalleerd op basis van app-url’s. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Je hebt hierdoor in één keer een vrij uitgebreid appoverzicht, maar de app werkt hierdoor totaal niet in iOS 9. Apple heeft de mogelijkheid om je apps te bekijken namelijk in iOS 9 verwijderd. De functionaliteit werd vooral gebruikt door adverteerders om je iPhone te scannen en Apple wil zich meer richten op privacy. Ontwikkelaar Let’s Grow zegt op Product Hunt af te wachten wat Apple in de publieke versie van iOS 9 precies zal doen, maar niets wijst op een beleidswijziging. Je kunt Mave dus nog gebruiken zolang je op iOS 8.x zit, maar daarna zijn apps zoals Mave waarschijnlijk waardeloos geworden.

Mava vrienden profiel 2 Mave vrienden profiel

Zit je op een beta van iOS 9, dan heb je op dit moment vrij weinig aan Mave. De app ziet alleen een aantal standaard-applicaties van Apple, zoals Zoek mijn vrienden, Zoek mijn iPhone, iBooks en Podcasts. Dat deze apps zijn geïnstalleerd is echter geen verrassing: ze zitten standaard ingebakken in iOS.

Er is geen manier om je app-overzicht met de hand in Mave te zetten, waardoor de app onder iOS 9 al snel nutteloos is. Dat terwijl er genoeg alternatieven te bedenken zijn. Zo schreven we eerder over Homescreen.me, een website die app-iconen in screenshots scant om te zien wat je hebt geïnstalleerd.

Alleen delen binnen Mave

We missen in Mave ook een manier om buiten de app je apps te delen. Je kunt aan andere Mave-gebruikers laten zien wat je hebt geïnstalleerd, maar snel een lijst plaatsen op Twitter of Facebook is niet mogelijk. Deel je graag apps met vrienden, dan moet je ze overtuigen om ook Mave te gaan gebruiken. Leuk voor de ontwikkelaar, want daarmee word jij een soort ambassadeur van de app.

Conclusie Mave review

We zijn fan van het idee achter Mave – maar de app had niet op een slechter moment kunnen verschijnen. De aangescherpte privacy-regels van Apple zorgen ervoor dat Mave over een paar maanden waarschijnlijk niet meer zal functioneren. Zonde, want het idee om je app-bibliotheek te scannen en te vergelijken met anderen, is best leuk. Een ander minpuntje is dat Mave nog niet eens de helft van alle geïnstalleerde apps kan herkennen.

Pluspunten

  • Zonder veel moeite apps op een rij, die je kunt vergelijken met vrienden.

Minpunten

  • Geen compleet overzicht.
  • Vanaf iOS 9 eigenlijk onbruikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2015, 14:00
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.