Review: Islamic Compass, een gebedsapp voor moslims

Review van Islamic Compass, een app waarmee moslims de richting van Mekka kunnen bepalen en een push notificatie krijgen wanneer het tijd is om te gaan bidden.
Galip Caliskan - · Laatst bijgewerkt:

Het kompasMet de komst van de kompasfunctie in de iPhone, zien we ook steeds meer applicaties in de App Store verschijnen die in een of andere vorm gebruikmaken van deze nieuwe functionaliteit. Zo ook Islamic Compass; een applicatie die Moslims als doelgroep heeft. De applicatie heeft twee functies: met het kompas de locatie van de Qibla bepalen en het weergeven van de gebedstijden. Islamic Compass ondersteunt ook push notificaties, waardoor je de gebedstijden op je scherm krijgt op het moment dat je moet bidden. Vooral nu de Ramadan is begonnen, zijn push notificaties ook op een andere manier handig: je kan bijvoorbeeld instellen dat je 2 minuten voor je mag eten een push-bericht ontvangt.

Lees ook onze lijst met Ramadan-apps:

Kompas

Het eerste wat me opviel was hoe mooi de applicatie eruit ziet. Je kan duidelijk zien dat er moeite is gestoken in de grafische vormgeving. Je kunt kiezen uit zes van deze Arabisch getinte achtergronden. Aangezien ik geen 3GS bezit, heb ik de kompasfunctie niet kunnen uittesten. Ik kreeg hier ook netjes een melding van bij het opstarten van de app. Wanneer ik wel een 3GS zou hebben gehad, zou de uiteinde van de pijl richting Mekka hebben gewezen. Dit is van belang voor moslims, omdat dat de richting is waar ze naartoe moeten bidden.

Gebedstijden

De andere optie, gebedstijden weergeven, kon ik wel gebruiken. Een moslim bidt vijf keer per dag. De tijden waarop je moet bidden verschillen dagelijks. Ze worden berekend aan de hand van methodes door verschillende organisaties. In de instellingen van Islamic Compass kan je een keuze maken uit zeven van deze verschillende methodes. De tijdszone waarin je je bevindt, wordt automatisch opgezocht aan de hand van je huidige GPS-locatie.

In het ‘Prayer Times’-scherm krijg je deze vijf gebedstijden samen met zonsopgang te zien. Onder de tijden kan je met behulp van pijlen de volgende en vorige dag kiezen. Je kan ook zelf een datum kiezen door op het gedeelte onderin de tijden te tikken. (voor de geïnteresseerden: de Fajr op maandag 15-07-2176 is om 06:42).

Turken gebruiken de ‘Diyanet Vakfi’-methode om tijden te berekenen. Deze methode zit er nog niet in, maar komt wel in de volgende update (v1.4).

Push notificaties

De applicatie ondersteunt ook push notificaties. Je tikt op het ‘Prayer Times’-scherm op de gewenste gebedstijden en wanneer de gebedstijd aanbreekt ontvang je een push-bericht op je scherm. Wil je een paar minuten voor gebedstijd een melding ontvangen? Dat kan. Via de instellingen kan je tot 9 minuten voor de gebedstijd instellen.

Vooral nu de Ramadan is begonnen, zijn push notificaties zeer gewenst. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je 2 minuten voor je mag eten een push-bericht ontvangt, zodat alvast kan stoppen waar je mee bezig bent en aan tafel kan gaan zitten (ook al zit je eigenlijk het laatste half uur elke minuut naar de klok te kijken).

Conclusie

Wat mij betreft een zeer handige applicatie voor moslims voor hulp bij het bidden. De richting waar je naartoe moet bidden wordt aangegeven, de gebedstijden worden weergegeven en ze worden zelfs naar je toe ‘gepushed’ op het moment dat je moet bidden. Je hebt de keuze uit verschillende berekeningsmethodes en de app ziet er erg fraai uit.

Wat ook wel leuk is om te weten: door het kopen van deze app ondersteun je de bouw van de Kubamoskee.

Info: Islamic Compass

Lees ook onze lijst met Ramadan-apps:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:33
Categorieën Diensten, Lifestyle
Onderwerp religie
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.