Ravensword Shadowlands: Elder Scrolls-achtig avontuur op iOS

Ravensword Shadowlands is een enorme open-wereld RPG op de iPhone en iPad, die op allerlei vlakken doet denken aan Elder Scrolls: Oblivion.

Ravensword Shadowlands iPhone iPadDe iPhone en iPad zijn een nieuwe game van grote proporties rijker. Ravensword Shadowlands is de opvolger van het vrije avonturenspel Ravensword: The Fallen King dat eind 2009 vriend en vijand verraste met zijn grote open wereld en speelvrijheid. Opvolger Shadowlands heeft die eigenschappen behouden, maar heeft op alle andere vlakken een sprong voorwaarts gemaakt. Het is een game geworden waar je uren, zoniet dagen in kan steken.

In het spel speel jij de enige overlevende van een veldslag tussen mensen en elven, waarbij anderen massaal het loodje legden onder een onheilspellende lucht. Een echtpaar onderhoudt je in huis en vertelt je meteen dat ze vraagtekens hebben bij het feit dat jij het als enige overleeft hebt. Daarbij wordt meteen het hoofddoel van het spel duidelijk: achterhalen waarom iedereen (behalve jij) die veldslag is gestorven. We durven alvast te verklappen: het kwaad achter die veldslag, zal je ongetwijfeld moeten bestrijden in Ravensword Shadowlands. Het is de tocht ertussen die imponeert.

Ravensword dino slaanRavensword Shadowlands heeft een volledige open spelwereld waar je kan gaan en staan waar je wilt. Dorpjes wisselen af met uitgestrekte natuurvlakten, woonkamers met grote grotten waar je doorheen ploegt. Het land wordt bovendien bevolkt door trollen en dinosaurussen, waar je op kan jagen, maar die ook net zo graag jou achterna gaan. Er is niks aan het spel dat nog meer onderstreept dat Shadowlands een ambitieus project is, dan het moment waarop je op de rug van een vliegende dino stapt en de strijd aan gaat met gelijksoortigen. Het spel is absoluut niet gemaakt om even kort op te pakken, maar wil je het toch even tussendoor spelen, dan kan je een beroep doen op de landkaart in je rugzak om snel een bestemming te bereiken. Je kan je spelvoortgang elk moment opslaan.

Het grote verschil tussen Ravensword Shadowlands en het onvermijdbare voorbeeld Elder Scrolls IV: Oblivion, is dat de wereld van laatstgenoemde wel wat levendiger is. Ravensword vult de grote wereld soms met wel erg weinig mensen, waardoor je veel van de tijd nadrukkelijk zelf avonturiert en ontdekt. En dan zijn er ook nog passanten die je helemaal niks te vertellen hebben. Zeker na de bombastische intro, waarin je vecht met medesoldaten tegen een grote orc, voelt de startfase daarna, wel wat leeg. Het is geen ramp, maar als je Oblivion gewend bent, is het misschien wel een stapje terug. Wel zijn alle personages voorzien van ingesproken stemmen en heb je keuzes in de gesprekken, om aan te sturen naar wat je wilt weten of misschien wel om je volgende missie vrij te babbelen.

Ravensword Shadowlands spin schietenMaar Shadowlands heeft nog een echte Oblivion-trek: doorspelen loont. Door simpelweg meer te lopen, te praten, te springen en te vechten, verbeter je je specialiteiten op allerlei gebieden en groei je als personage. Je ontwikkelt nieuwe krachten en verzamelt nieuwe buit die je kan gebruiken in gevechten, speelt allerlei missies die niet direct met het verhaal te maken hebben en het is zelfs aardig even niks te doen en al lopende gewoon nieuwe omgevingen te ontdekken.

De besturing waarmee dat gaat, is slechts even wennen. Je kan de game spelen met twee verschillende camera’s: een achter de rug van je eigen personage, en een door de ogen van. Je stuurt met een virtuele stick links in beeld en kijkt rond met veegbewegingen rechts ervan, maar rondkijken gaat wat langzaam en is zo wat bewerkelijk. Ook zijn de gevechten niet zo vloeiend als in bijvoorbeeld een Infinity Blade, ook al komen ook hier allerlei hakwapens om de hoek kijken. Het heeft ook een reden: hier zijn de gevechten geïntegreerd in de rest van het spel. Als het je even niet uitkomt, kan je er ook gewoon van weglopen. Dat is de ultieme vrijheid die Ravensword Shadowlands biedt.

Ravensword Shadowlands is een game waar je in kan verzuipen, maar dan op de goede manier. Het bevat een grote open wereld en een hoofddoel dat een vrijbrief geeft om een hele spelwereld vol geheimen, actie en gevechten te ontdekken. Dit is een game waar je de kerstvakantie mee kan doorkomen.

Downloaden: Ravensword Shadowlands (€5,99, universele app, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2012, 7:30
Categorie Games
Onderwerp games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.