Final Fantasy IV: legendarisch rollenspel nu voor iOS verkrijgbaar

Het inmiddels legendarische rollenspel Final Fantasy IV is in de App Store verschenen. Het betreft een driedimensionale remake, gebaseerd op de Nintendo DS-versie.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Final Fantasy IV 1Square Enix heeft vandaag Final Fantasy IV uitgebracht voor de iPhone, iPad en iPod touch. Dit rollenspel verscheen in 1991 voor het eerst op de Super Nintendo en werd daarna meerdere malen opnieuw uitgebracht op andere platformen. In 2007 kwam er een driedimensionale remake uit van het spel, die als basis is gebruikt voor deze iOS-versie. Dit betekent dat je een traditioneel rollenspel voor je kiezen krijgt, maar dan met strakke 3D-beelden.

Het spel is hierdoor vergelijkbaar met Final Fantasy III, dat eerder ook voor iOS verscheen. Final Fantasy IV is echter een stuk meeslepender: het spel was de eerste Final Fantasy die een diepgravend verhaal probeerde neer te zetten. In de 3D-versie zitten zelfs stemacteurs die de hoofdpersonages hebben vertolkt tijdens belangrijke dialogen.

Final Fantasy IV 2In Final Fantasy IV volg je Cecil, een ridder die zich niet langer kan vinden in de wrede keuzes die zijn koning maakt. Hij raakt hierdoor al snel met een paar oude vrienden en nieuwe kamaraden verwikkeld in een groot complot waardoor hij de gehele wereld moet afreizen. Tijdens je reis doorkruis je kerkers, bezoek je steden en vecht je vooral tegen heel veel monsters. Gevechten vinden net als in Final Fantasy III nog steeds beurtelings plaats, maar het principe is wel een klein beetje veranderd: je bent namelijk pas aan de beurt zodra een balkje naast de naam van één van je personages is gevuld. In je beurt kies je of je wil aanvallen, een spreek naar je vijand wil werpen of dat je bijvoorbeeld een genezend drankje wil drinken. Dit gevechtssysteem werd uiteindelijk de basis voor veel andere spellen, waaronder het geprezen Final Fantasy VII.

De iOS-versie van Final Fantasy IV is echter geen rechtstreekse port van het Nintendo DS-spel: Square Enix zegt de beelden van het spel te hebben verbeterd, waardoor personages en omgevingen er gedetailleerder uitzien. De moeilijkheidsgraad van het spel is daarnaast ook aangepast, waardoor hij volgens ontwikkelaar Square Enix beter speelbaar is. Wat dit betekent is op het moment moeilijk te zeggen, aangezien de game pas net is uitgekomen. Eerdere versies van Final Fantasy IV waren echter vrij moeilijk, waardoor het aannemelijk lijkt dat deze nieuwe versie iets makkelijker is gemaakt. Final Fantasy IV maakt op de iPhone en iPad ook gebruik van Game Center, waarin je prestaties kunt verzamelen.

Final Fantasy IV is met zijn prijskaartje flink wat duurder dan veel andere spellen in de App Store. Dit zijn we van Square Enix inmiddels wel gewend: Final Fantasy III kostte ook al €14,49 en Final Fantasy Dimensions kostte inclusief alle in-app aankopen €17,99. Je zou misschien wel kunnen stellen dat Square Enix met Final Fantasy IV juist redelijker is dan voorheen: het spel is namelijk universeel, waardoor je hem ook goed op je iPad kunt spelen. Veel andere Square Enix-spellen hadden aparte iPhone- en iPad-versies, waardoor je hem tweemaal moest kopen als je van de ideale resolutie op beide iDevices gebruik wilde maken.

Final Fantasy IV is waarschijnlijk niet de laatste Final Fantasy die voor iOS zal verschijnen: aan het einde van onderstaande trailer zegt Square Enix dat de “mobiele revolutie” nog maar net is begonnen, met het logo van Final Fantasy V in beeld. Wanneer we dit Final Fantasy-deel kunnen verwachten, moet nog blijken.

Downloaden: Final Fantasy IV (€14,49, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2012, 10:47
Categorie Games
Onderwerp final fantasy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.