Ravensburger en Apple strijden om naamgeving Memory-apps

Ravensburger en Apple zijn verwikkeld in een rechtszaak rond het woord 'Memory'. Een aantal apps zou gebruik maken van dit handelsmerk zonder toestemming.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Ravensburger MemoryBordspellenfabrikant Ravensburger is in Duitsland met Apple in een rechtszaak verwikkeld wegens het gebruik van de term ‘Memory’ in sommige iOS-games. De term Memory is een geregistreerd handelsmerk van Ravensburger in Duitsland, waardoor iOS-apps die niet door hun zijn geproduceerd er geen gebruik van mogen maken. Het gaat Ravensburger alleen om het gebruik van het handelsmerk: spellen die via hetzelfde principe spelen zijn volgens Ravensburger geen probleem. Voordat Ravensburger naar de rechter stapte heeft het bedrijf meerdere keren geprobeerd Apple te bewegen hier iets aan te doen. De advocaat voegt daar nog fijntjes aan toe dat “Apple zelf ook nogal agressief” zijn eigen merknamen beschermt.

Ravensburger eist dat Apple alle iOS-apps die gebruikmaken van de term ‘Memory’ uit de App Store verwijdert. Apple’s advocaat verklaart tegenover de Duitse krant Sueddeutsche Zeitung dat ‘Memory’ in de Engelse taal slechts een beschrijvende term is en dat vanwege het internationale karakter van de App Store het ongewenst is hier legale actie op te nemen. Het verweer van Ravensburger is dat de inbreuk (ook) in Duitsland plaatsvindt en er dus gehandeld wordt naar Duits recht.

In de App Store staan een aantal spelen die de naam ‘Memory’ dragen, waarvan sommigen ook het originele spelprincipe bevatten. Ravensburger heeft zelf ook een aantal Memory-spellen in de App Store staan, waaronder Memory Classic (€1,59). Zoek je echter naar ‘Memory’ in de App Store, dan verschijnen de onofficiële spellen vaak bovenin de zoekresultaten.

Apple en Ravensburger waren volgens het artikel al vrij dicht bij een oplossing, totdat er door Apple in Amerika een nieuwe manager op de zaak werd gezet. De rechter zal op 31 januari 2012 uitspraak doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2011, 16:50
Categorie Games
Onderwerpen memory, ravensburger, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.