RailPlanner: fijne treinapp met routeplanner en vertrektijden

Railplanner is een eenvoudige trein-app op iPhone. Je ziet vertrektijden vanaf je favoriete stations en de routeplanner is lekker duidelijk.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

RailPlanner iPhone treintijden-appDe term one trick pony is iPhone-apps voor openbaar vervoer in Nederland beslist niet vreemd. Veel applicaties die we de laatste maanden onder handen kregen, pakten één aspect van het openbaar vervoer en lichtten dat uit. Treintijden, bushaltes of nog meer vertrektijden bijvoorbeeld. Het nieuwe RailPlanner werpt zich op als alternatief voor de officiële NS Reisplanner Xtra-app. In de applicatie zie je vertrektijden vanaf je station, maar je hebt ook een routeplanner.

Eenvoudig

Eenvoud is het toverwoord van deze nieuwe trein-app. RailPlanner van ontwikkelaar Bram Kersten is vooral lekker simpel. De applicatie is in iOS 7-stijl volledig wit en bevat maar drie tabbladen met knoppen onderin. Een voor vertrektijden, een met de routeplanner en een voor opgeslagen treinritten. Je vindt meteen je weg en wordt niet overdonderd door functies, wat in NS Reisplanner Xtra vrij makkelijk is door alle functies. Het zijn de punten waar RailPlanner op kan scoren: iOS 7-design en geen opsmuk.

RailPlanner iPhone vertrektijden RailPlanner vertrektijden overzicht iPhone

Vertrektijden

Het linker tabblad toont Vertrektijden op een handige manier. Bovenin beeld zie je het meest nabije station bij je huidige locatie en met de plus kan je andere stations toevoegen die je graag snel onder de knop hebt. Bij elk zie je in het hoofdmenu steeds over hoeveel minuten de eerste drie treinen gaan, met de bestemming ernaast. Druk op een station en je ziet de bestemmingen van de eerstvolgende treinen lekker groot in beeld. Links daarnaast het aantal minuten voor of het tijdstip van vertrek. Rechts staat het spoornummer in een vakje. Als er iets anders dan normaal is, kleurt het onderdeel rood. Dat kan zowel de tijd als het spoor zijn dus. Druk ten slotte op een trein en je ziet de stations waar de trein bij stopt, inclusief het spoor bij aankomst.

Routeplanner

De routeplanner is net zo helder uitgevoerd als de vertrektijden. Bovenin vul je een vertrekpunt, bestemming en eventueel een tussenstop in en geef je een tijdstip aan. Standaard staat de tijd op nu en je vanaf-punt is je locatie. Vervolgens zie je de eerstvolgende treinroutes onder elkaar, met tijdstip, duur en aantal overstappen vermeld. Een druk op een route geeft opnieuw handig alle stops van de trein weer. Overstappen zijn vetgedrukt, tonen de sporen en de tijd tussendoor. De knop Bewaar of + in het overzicht zijn genoeg om een reis te bewaren in het derde tabblad. Vervolgens toont je route ook zonder internetverbinding.

RailPlanner trein-app routeplanner iPhone RailPlanner iPhone reis plannen

Less is more

RailPlanner heeft weinig om het lijf, maar bevat wel de meest wenselijke functies. Dat is de grote kracht van de applicatie. Bram Kersten kondigt in de app-omschrijving aan dat meer functies toegevoegd zullen worden in aankomende updates, maar wij raden met klem aan de app lekker simpel te houden. RailPlanner is op dit moment wellicht de meest gebruiksvriendelijke trein-app op iPhone.

Downloaden: RailPlanner (€0,89, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.