Goede doelen voor dieren

Review: met de Qarma-app doneer je aan maandelijks wisselende goede doelen

Doneer maandelijks aan goede doelen

Met de Qarma-app kun je maandelijks doneren aan steeds wisselende goede doelen. Je kiest elke maand welke donaties je wilt doen, maar er zitten nog wel wat verbeterpuntjes in.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als een app zichzelf de ‘Tinder voor goede doelen’ noemt, krijgen we meteen al hevige jeuk. Maar de nieuwe app Qarma helpt je wel meteen van een andere ergernis af: je wordt niet lastig gevallen met bedelbrieven of telefoontjes op het moment dat je aan een goed doel hebt gedoneerd.


Update oktober 2017: Het CBF (toezichthouder goede doelen) heeft een waarschuwing op de website geplaatst over de Qarma-app. Goede doelen zouden zonder toestemming zijn opgenomen in de app. Ook zouden de goede doelen niet op de hoogte zijn gebracht dat er 5% van de donatie wordt ingehouden. We raden daarom voorlopig af om deze app nog langer te gebruiken.

Goede doelen voor dieren

Qarma voor goede doelen

Qarma is een nieuwe Nederlandse app waarmee je keuze hebt uit bijna 500 goede doelen. Je kiest elke maand door te swipen aan welke doelen je een bedrag doneert. De ene maand kan dat iets met hulpacties in rampgebieden zijn, terwijl je op een ander moment doneert aan een lokaal doel voor de natuur of ouderen. Het handige van de app is dat je geen magazines, pennen of kalenders ontvangt en ook niet jarenlang vastzit aan mailings van het betreffende goede doel. “Donateurs zitten hier vaak niet op te wachten en ervaren dit soms zelfs als geldverspilling en irritant”, melden de makers van de Qarma-app. En ze hebben gelijk: je wilt dat je geld wordt besteed aan het goede doel zelf, niet aan allerlei prullaria of een zeurmailing.

Qarma app: doelen kiezen

Qarma geeft de persoonlijke gegevens van gebruikers niet door aan goede doelen, maar doneert alleen het geld. Hoewel… ze houden 5% van de donatie in om de app en de achterliggende activiteiten draaiend te houden. De makers van de app claimen bovendien dat het veel efficiënter is dan het inzetten van straatdonateurs. Daarvan gaat namelijk een groot deel van de opbrengst naar fondsenwervingsbureau’s, die veel meer geld in rekening brengen dan Qarma.

Maar welk goed doel kies je dan? Ook daar helpt de app bij. Je krijgt te zien wat de doelstelling van de organisatie is en welke concrete resultaten ze hebben geboekt. Je krijgt ook de financiële gegevens van de goede doelen te zien: hoeveel cent van elke euro aan inkomsten wordt er besteed aan de doelstelling? En wat is het salaris van de directeur? Op deze manier kun je een betere keuze maken welke goede doelen jouw steun verdienen.

Qarma ap: goede doelen voor dieren

Qarma wil nog een andere verandering bewerkstelligen: zorgen dat de kleinere en minder bekende goede doelen ook eens wat geld krijgen. Bekende goede doelen zoals KWF en de Hartstichting kunnen altijd wel op een flinke berg donaties rekenen, maar voor de kleinere goede doelen is het wat lastiger om onder de aandacht te komen. Zij hebben niet het budget om mee te doen aan geldverslindende spelshows op televisie of loterijen.

Qarma-app in gebruik

Bij het installeren van de app kun je je aanmelden met e-mail of Facebook. Persoonlijk hadden we liever gezien dat je eerst wat kunt rondkijken in de app, zonder dat je eerst een account moet aanmaken. Op het openingsscherm geef je aan welke thema’s voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld Dieren of Gezondheid. Je krijgt vervolgens een lijst te zien van doelen die bij jouw interesses aansluiten.

Qarma app geld overmaken

Met een hartje geef je aan of dit doel je aanspreekt (je doet dit dus niet door te swipen), waarbij je ook meteen ziet hoeveel donaties er al zijn geweest en hoeveel geld er is overgemaakt via de app. Dat valt op het eerste gezicht wat tegen: er is nog maar €19 gedoneerd aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van orkaan Irma. De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (€47 gedoneerd) is blijkbaar populairder onder de gebruikers. Gezien het feit dat de app al maandenlang in softlaunch-fase verkeert, is het allemaal vrij weinig. Dierenbescherming heeft bijvoorbeeld nog helemaal niets opgehaald via Qarma.

Toch wat kritiekpunten
Tijdens het gebruik merkten we dat de zelfbenoemde ‘Tinder voor goede doelen’ eigenlijk nergens op slaat. Je kunt zijwaarts bladeren door kaarten met goede doelen, maar je markeert ze niet als favoriet door links of rechts te swipen. Op deze manier kun je elke app waarin je kunt bladeren of swipen wel ‘de Tinder van…’ noemen.

Een ander punt van kritiek is dat je meteen vastzit aan een doorlopende machtiging. Je kunt daarbij kiezen voor €10, €15, €20 of een ander bedrag. Dat is minimaal €5 en maximaal €100 per maand. Voor veel mensen zal het een drempel zijn om zich te committen aan een vast bedrag per maand. Vijf of tien euro is dan het makkelijkst, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Vijftig euro is weer een hele hap uit je maandbudget, dus daar moet ik nog wel even over nadenken. En wat als je gewoon een eenmalig bedrag wilt overmaken? Dat kan niet via Qarma. Op zich is dat ook wel logisch, want als je eenmalig geld wilt geven kun je dat beter rechtstreeks naar het goede doel doen. Dat scheelt weer de 5% die Qarma inhoudt. Qarma is dus vooral een oplossing als je maandelijks wilt doneren en geen idee hebt waaraan. Je kiest maandelijks zelf welke doelen dat zijn. Maak je geen keuze, dan kiest Qarma de doelen op basis van jouw voorkeuren, bijvoorbeeld in de categorieën Internationale hulp of Kerk en levensbeschouwing.

Oeps… wel reclame van Qarma zelf
We hebben ook even de gebruiksvoorwaarden gecheckt in de app. Daarin belooft Qarma dat ze de persoonlijke gegevens die je in de app moet invoeren, zoals naam- en adresgegevens en geboortejaar, niet zullen doorspelen naar de betreffende goede doelen. Maar! Er staat wél in dat ze je kunnen benaderen voor marketingdoeleinden. Dus je kunt alsnog worden bestookt met reclames, terwijl je dat eigenlijk niet wilde.

Verder is het gek dat de app je altijd de slachtoffers van Irma bovenaan het scherm voorschotelt, ongeacht in welke categorie je wilt doneren. Ook bij goede doelen voor dieren of gehandicapten staat het Rode Kruis met de Irma-campagne bovenaan de lijst. Er is niks mis met doneren aan het Rode Kruis en de hulp is nu extra hard nodig, dat begrijp ik wel. Maar daarmee probeert Qarma me wel een bepaalde keuze voor een specifiek goed doel op de dringen. Dat roept weer andere vragen op: kunnen goede doelen tegen betaling zorgen dat ze altijd bovenaan in de lijst staan? En is dat bij het Rode Kruis al het geval? Daar had de app wel wat transparanter over mogen zijn.

Kwestie van vertrouwen
Tenslotte nog een ander puntje: het geld dat Qarma inzamelt wordt doorgesluisd naar een aparte stichting, die zorgdraagt voor het overmaken van het geld naar de goede doelen zelf. Het is een kwestie van vertrouwen dat dat ook netjes gebeurt, al zou je achteraf de jaarrekeningen kunnen opvragen bij de KvK om te checken. Misschien is de beste garantie ‘dat het allemaal wel goed komt’ dat de reputatie van oprichter Marco van Bakel (1970) op het spel staat. Van Bakel werkte als financial controller bij Alex Beleggersbank, Knab en andere banken en startte de app uit frustratie:

Ik wil graag goede doelen steunen, maar niet vastzitten aan één goed doel. De kleinere goede doelen kwam ik al helemaal niet tegen, want die hebben niet het marketingbudget of marketingkennis om mij te bereiken. Als ik vervolgens geld had overgemaakt, werd ik twee jaar lang bestookt met glossies, bedelbrieven en telefoontjes om maar vooral vaste donateur te worden. Daar gaven de goede doelen meer geld aan uit, dan dat ik aan ze overgemaakt had. Met Qarma neem ik al deze bezwaren weg en maak ik doneren weer makkelijk.

Qarma heeft in eerste instantie alleen goede doelen toegevoegd die door het Centraal Bureau Fondsenwerving zijn erkend. Later kunnen de overige 25.000 Nederlandse goede doelen ook worden toegevoegd, maar dat is nu geen prioriteit. Goede doelen die graag in de app willen staan kunnen het beste CBF-erkenning aanvragen.

Conclusie Qarma app review

Update oktober 2017: omdat inmiddels is gebleken dat Qarma de goede doelen zonder overleg heeft opgenomen in de app, raden we deze app niet meer aan.

Hieronder kun je nog onze oorspronkelijke conclusie lezen.

De Qarma-app is een sympathiek initiatief, die het doneren aan wisselende goede doelen veel makkelijker maakt. Je hoeft maar eenmalig je persoonlijke gegevens toe te vertrouwen aan één organisatie en loopt niet het risico dat je brievenbus vervolgens vol zit met nog meer bedelbrieven. Het is vooral handig voor mensen die zich al hebben voorgenomen om maandelijks een vast gedeelte van hun inkomen weg te geven aan goede doelen, want je zit wel meteen vast aan een maandelijkse incasso (die overigens wel weer makkelijk opzegbaar is). Uiteindelijk zul je niet alleen de goede doelen, maar ook Qarma moeten vertrouwen dat je geld op de juiste plek terechtkomt. De claim ‘Tinder voor goede doelen’ zien we niet echt terug en we maken ons ook wat zorgen of de getoonde goede doelen echt willekeurig zijn, of dat Qarma bepaalde doelen extra onder de aandacht probeert te brengen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 12 oktober: Waarschuwing CBF toegevoegd

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.