iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp
Asana icon

Projecttool Asana matig geoptimaliseerd voor iPad

Asana's iPhone-app is na een update eindelijk native - en biedt ook ondersteuning voor de iPad. Met Asana verdeel je taken in een project.

Asana iPhone-app

Projectapp Asana staat al een tijdje in de App Store, maar het was tot nu toe behelpen. Een groot deel van de app was afhankelijk van ingeladen webpagina’s – en hij was niet goed op de iPad te gebruiken. Daar brengt een nieuwe, native versie van de app een einde aan.


Asana is een app voor teams die aan projecten werken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Trello. Dat doet Asana aan de hand van simpele takenlijsten. Je maakt todo’s zoals je ook zou doen in bijvoorbeeld Apple’s eigen Herinneringen-app of Clear, waarna je andere mensen aan jouw takenlijst toevoegt. Je wijst iedere taak toe aan specifieke teamgenoten, zodat iedereen precies weet waar ze mee aan de slag moeten. Het is onder iedere opdracht ook mogelijk om met betrokken teamgenoten te chatten, zodat je gesprekken over iedere kleine opdracht goed van elkaar kunt scheiden.

Asana iPhone screenshotDe chat bij iedere taak biedt nogal wat ruimte om te werken. Je kunt hier met elkaar communiceren, maar ook bijvoorbeeld bestanden uploaden. Handig als je bijvoorbeeld samen met anderen werkt aan een offerte en revisies wil uitwisselen.

We hebben al eens eerder takenapps gezien waarmee je op projectbasis kunt samenwerken. Veel van de functies van Asana doen bijvoorbeeld denken aan het inmiddels gestaakte Wunderkit en Basecamp. Daarnaast zijn er steeds meer andere samenwerktools voor de iPhone, waaronder het recent besproken Slack. De maker van Asana heeft wel aardig wat ervaring op dit gebied: de projectdienst is al sinds 2008 beschikbaar als website.

Native app

De vernieuwde Asana-app is native, wat betekent dat er niet langer webpagina’s ingeladen hoeven te worden. Als je de app opstart krijg je een voor jou samengesteld beginscherm te zien. Hierop staan alle taken die aan jou zijn toegewezen en berichten die in je inbox zijn binnengekomen. Spring je naar het Projects-tabblad, dan krijg je een uitgebreider overzicht van de taken te zien. Met een groene plusknop in de rechterhoek maak je een nieuwe taak voor je project, teamgenoot of gewoon voor jezelf.

Asana is misschien een app voor projectteams, maar vergis je niet: de app voelt in gebruik als een ‘gewone’ todo-app. Je hebt wat extra opties tot je beschikking, maar de dienst lijkt zich ook prima te lenen voor persoonlijk gebruik. Sterker nog: omdat de app teamwerk ondersteunt, zou hij prima te benutten zijn om bijvoorbeeld boodschappenlijstjes in te delen. Zolang je minder dan 15 mensen in een team hebt zitten, is Asana ook gewoon gratis te benutten. Werk je met meer samen, dan kost dat je minstens 50 dollar per maand.

Magere iPad-ondersteuning

De vernieuwde Asana-update biedt zoals gezegd ook iPad-ondersteuning, maar de uitvoering daarvan is nogal mager. Op de iPad is Asana namelijk simpelweg een grotere versie van de iPhone-app. Alle taken, conversaties en andere dingen in de app nemen de volledige breedte van het scherm in, waardoor er ontzettend veel ruimte wordt verspild. Dat is vooral irritant als je de iPad in landschapsmodus gebruikt. Dat terwijl er prima alternatieven te verzinnen zijn. De app zou bijvoorbeeld taken in een linkerkolom kunnen tonen, terwijl aan de rechterzijde de chat van een geselecteerde taak wordt getoond.

Asana iPad screenshot

Pluspunten

  • Prima toegang tot Asana vanaf je iDevice

Minpunten

  • iPad-ondersteuning is wel erg minimaal

Lees meer over apps die voor ondernemers interessant zijn in onze rubriek iCulture Biz.

Tipgever: Tim

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.