OmgevingsAlert icon

OmgevingsAlert compleet vernieuwd: vergunningen bij jou in de buurt zien

De Nederlandse iPhone-app OmgevingsAlert laat op een kaart alle vergunningsaanvragen bij jou in de straat, buurt of gemeente zien.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

OmgevingsAlert iconLezen jullie het lokale sufferdje nog door? Huis-aan-huis-bladen zijn vooral handig omdat je kunt zien welke vergunningen bij jou in de buurt zijn aangevraagd, zodat je tijdig weet als de buurman zijn boom wil omhakken. Je moet alleen wel bereid zijn om forse lappen tekst door te lezen. De compleet vernieuwde iPhone-app OmgevingsAlert maakt dit een stuk makkelijker. Hierin is het al een aantal jaren mogelijk om vergunningen op een kaart te zien, zodat je meteen weet wat je buren hebben aangevraagd. De app heeft een vernieuwd uiterlijk en geeft je voortaan meer controle over wat je te zien krijgt.

OmgevingsAlert radiusHet principe achter OmgevingsAlert is vrij simpel. Je start de app op en geeft aan waar je woont, waarna je alle vergunningen om je heen op een kaart mag bekijken. Nieuw in de grote update is dat je voortaan de straal mag kiezen. Je bepaalt dus of je enkel de vergunningen van je naaste buren wil zien, of dat je alles binnen een kilometer wil bekijken. Een vrij essentiële functionaliteit: je ontvangt namelijk pushnotificaties van alle vergunningen die bij jou in de buurt verschijnen.

Of nou ja, niet alle vergunningen. Met de update kun je bepaalde vergunningscategorieën bij jou in de buurt uitschakelen. Zo zie je bijvoorbeeld alleen vergunningen voor evenementen of watergerelateerde vergunningen. Volgens de ontwikkelaar krijg je dan enkel meldingen als één van de door jou aangevinkte vergunningstypes bij jou in de buurt wordt bijgewerkt.

OmgevingsAlert screenshotOmgevingsAlert toont vergunningen bij jou in de buurt op een kaart, maar met een knop rechtsboven schakel je vrij makkelijk naar een lijstweergave. Deze lijst is op meerdere manieren te sorteren. Zo vind je makkelijk de dichtstbijzijnde of meest recente vergunningen bij jou in de buurt. Handig, maar de app verliest hierdoor juist het ‘tastbare’ van de kaartview. Je kijkt ineens weer aan tegen een grijze lijst met vergunningen, straatnamen en andere informatie.

Nieuw uiterlijk

De ontwikkelaar van OmgevingsAlert spreekt van een compleet vernieuwde app. Daarmee sluit het ontwerp van de app eindelijk beter aan op iOS 7. OmgevingsAlert kreeg eerder al iOS 7-ondersteuning, maar toen ging het voornamelijk om aanpassingen achter de schermen. Hoewel de app er nu inderdaad een stuk moderner uitziet, is het resultaat niet heel erg denderend. Dat is de ontwikkelaar moeilijk te verwijten: dit is nu eenmaal een vrij praktische app, met enkel een bovenbalk, wat menu’s en een kaart afkomstig uit Apple Maps.

Niet alle data in de app

OmgevingsAlert doet voornamelijk één ding goed: de app bundelt informatie afkomstig van soms onhandige gemeentesites en maakt deze makkelijk toegankelijk. Tot in zekere mate. In de app staat namelijk alleen aangegeven waar en wanneer de vergunning is aangevraagd, met soms een veld ‘extra informatie’ waarin de aanvraag wordt uitgelegd. Wil je alle details over een vergunning lezen, dan moet je op een groene knop onderin tappen. En dan word je juist naar die af en toe wat klungelige websites gestuurd.

Beperkt aantal gemeenten

Niet iedere gemeente wordt op het moment door OmgevingsAlert ondersteund. Je hebt enkel toegang tot gegevens van iets meer dan 20 gemeenten, waaronder Den Haag, Haarlem, Hilversum, Rotterdam en Tilburg. Op de website van de ontwikkelaar staat een volledige lijst van ondersteunde gebieden.

Pluspunten

  • Maakt vergunningen aangevraagd bij jou in de buurt snel inzichtelijk

Minpunten

  • Voor complete data moet je alsnog naar de website van je gemeente
  • Slechts beperkt aantal gemeenten wordt ondersteund.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 december 2014, 13:29
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp buurt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.