Prince of Persia: The Shadow and the Flame schittert op iPhone en iPad

Prince of Persia: The Shadow and the Flame is een geweldige remake van POP 2 voor iPhone en iPad. De sfeer en besturing zijn geweldig.

Prince of Persia Shadow and the Flame iPad iPhoneAls een geest uit een fles, zo onverwacht heeft de Frans-Canadese uitgever Ubisoft opeens een nieuw deel van Prince of Persia uitgebracht op iPhone en iPad. Prince of Persia: The Shadow and the Flame is de remake van het tweede deel van de originele Prince-game uit 1993, en dat betekent dat je opnieuw een weg puzzelt en platformt door 15 levensgevaarlijke levels. De fan van de serie hoeft na het teleurstellende Prince of Persia Retro en de remake Prince of Persia Classic maar één ding te weten: de besturing is ditmaal uitstekend.

Onvergeeflijk was altijd al het toverwoord van de platte Prince of Persia-games die in het begin van de jaren negentig grijs werden gedraaid op de eerste betaalbare thuiscomputers. Maar de besturing van Prince of Persia Classic op iOS deed er een schepje bovenop. De karakteristieke sprongen van de prins bleken maar moeilijk over te zetten naar een touchscreen-besturing waar je amper gevoel in kan leggen. En dus had je niet alleen te maken met een straffe tijdslimiet in Classic, maar vond je ook vaak een ongenadige dood door een net mislukte sprong of net even een stapje te ver doorlopen uit je renbeweging.

Nieuwe besturing en vechtsysteem

Prince of Persia gevechten op iPad iPhoneThe Shadow and the Flame doet het nu wél goed. De besturing wordt uitgelegd in het eerste level waarin je rent van Egyptisch dak naar dak. Je hebt keuze uit twee manieren van besturen: veegbewegingen om te rennen, springen en klimmen, of een ouderwetse opzet. Daarbij heb je een analoge stick links in beeld staan en spring en rol je met knoppen rechtsonder in beeld. De enige knop die ze beide voeren, is de sluipknop rechtsboven in de hoek. Die heb je nodig om sluipend toe te slaan op vijanden en dat is belangrijk: het scheelt een gevecht aangaan en belangrijke levensenergie te verliezen. De knoppen reageren goed en je hebt niet langer te maken met een prins die twee stappen teveel zet na een renbeweging en daarmee net in een afgrond kukelt. Je weet nu wat je aan de besturing hebt.

Ubisoft heeft een nieuwe manier van vechten bedacht voor Shadow and the Flame, maar heel opzienbarend is die niet. Met de knoppenbesturing is het zelfs een vrij traditionele aangelegenheid: je steekt met de zwaardknop en verdedigt met de schildknop. Het is belangrijk dat je verdedigt als de tegenstander een aanvalsicoontje boven zijn hoofd heeft, zodat je daarna snel kan pareren en toeslaan. Als de tegenstander zelf verdedigt, kan je beter even inhouden. Aanvallen kost dan onnodige kracht en dan ben jij weer even kwetsbaar.

Nog steeds pittig

Prince of Persia veegbesturing uitgelegdDat is iets dat je echt moet voorkomen: onnodig levensenergie verliezen. De prins mag dan goed besturen; het spel is nog niet makkelijk. Na de eerste rensessie op daken, kom je in de eerste kerker terecht en vliegen de doodsmogelijkheden je weer om de oren. Onder je weg vallende platformen en stekels die uit muren, plafonds en vloeren komen zetten: het is de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast heeft POP ook gewoon zijn typerende nauwluisterende sprongetjes behouden. Als je één platformpje hebt om op te staan tussen pijlen die uit de grond omhoog worden geschoten, mag je echt niet te hard of te zacht springen. Sowieso is vanaf enige hoogte vallen schadelijk voor je levensenergie. Als je levens op zijn, beroep je je op een van de zeven continues die je hebt in een sessie en als die op zijn… mag je vanaf de start opnieuw beginnen. De prins is onverbiddelijk – maar gelukkig vind je elk level wel groene en rode drankjes die je levensenergie verstrekken. De groene vergroot je totale levensbalk daarbij ook.

Blauw maanlicht

Het is andermaal de aankleding die van Prince of Persia: The Shadow and the Flame echt iets bijzonders maakt. Elk level wordt ingeluid door in principe een suf stukje tekstscroll waarin een paar regels van het verhaal worden uitgelegd – Jaffar heeft de prinses van de prins afgepakt met een dubbelganger, daar komt het op neer, maar die verhaalstukjes dienen ook als laadscherm en zijn zó kort, dat je het verhaal juist goed meekrijgt. De kerkers steken verder niet alleen goed en doordacht in elkaar. Ze spatten ook van het scherm met prachtige kleuren en lichteffecten. Grotten waar blauw maanlicht in valt, amper verlichtte mijngangetjes die door balken bij elkaar worden gehouden of geheime schatkamers vol blinkend goud: de sfeer in de vijf soorten werelden staat als een huis. Een uitdaging om van te zweten, een fenomenale sfeer en een snaarstrakke en toch excentrieke besturing. Er is niets te wensen over.

Downloaden: Prince of Persia: The Shadow and the Flame (€2,69, universeel, iPhone 4+, iPod touch 4th gen, iPad 2+, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2013, 10:10
Categorie Games
Onderwerpen gameloft, ubisoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.