PopKey review voor iPhone iOS

PopKey: toetsenbord met geanimeerde GIFjes voor iOS

In onze PopKey review voor iPhone zien we dat het leukste iOS 8-toetsenbord voorlopig alleen geschikt is voor iMessage. Kom maar door, WhatsApp!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

PopKey review voor iPhone iOSHet was een van de eerst aangekondigde toetsenborden voor iOS 8. En nu is hij uit: PopKey, een toetsenbord dat zichzelf niet zo serieus neemt. PopKey gaat niet om snelle veegbewegingen, niet om slimme woordvoorspelling en om een ander kleurtje voor je toetsen. Het toetsenbord zorgt er in plaats daarvan voor dat je altijd melige geanimeerde GIFjes bij de hand hebt. Leuk, maar nog lang niet overal toepasbaar, ontdekken we in onze PopKey review voor iPhone.

Wat is PopKey voor iPhone?

PopKey is geen toetsenbord dat het standaardtoetsenbord van je iPhone vervangt. In plaats daarvan werkt ie eigenlijk net als de smileys die je al heel lang in je toetsenbord kan zetten. Je typt in principe op het normale toetsenbord en als je een geanimeerd GIFje ‘nodig hebt’, druk je op de wereldbol op het toetsenbord en verschijnt het toetsenbord waaruit je alle eindeloos herhalende geluidsloze filmpjes kan halen.

PopKey installeren

In een lange apppagina lees je hoe je PopKey moet installeren. Dat leggen we zelf ook uit in een uitgebreide tip alternatieve iOS 8-toetsenborden installeren en verwijderen.

Bij het installeren van PopKey word je verder verzocht een telefoonnummer in te voeren en die te bevestigen met een registratiecode. Ook word je verzocht volledige toegang te verlenen aan de app. Zonder die toegang kan PopKey geen internetverbinding maken en zie je geen GIFjes, maar alleen tekstsmileys. Toegang verlenen doe je in de Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> PopKey -> Geef volledige toegang. Toetsenborden waarmee je typt en die je volledige toegang verleent, kunnen gevaarlijk zijn voor je privacy omdat ze op papier al je toetsaanslagen kunnen bewaren. Omdat je met PopKey alleen plaatjes selecteert en plaatst en je voor al je tekst gewoon het normale toetsenbord blijft gebruiken, is het risico niet zo hoog.

PopKey steekworden kiezen PopKey afbeeldingen featured

Hoe werkt PopKey voor iPhone?

Het ‘toetsenbord’ van PopKey bestaat uit verschillende tabbladen. Je benadert snel GIFjes die je recent hebt gebruikt, zoekt ook populaire termen of zoekt op GIFjes die door PopKey zijn uitgelicht. Ten slotte zie je GIFjes die je zelf hebt uitgeroepen tot een favoriet. Je kan op GIFjes dubbeltikken om ze toe te voegen aan favorieten.

Met één druk maakt PopKey de animatie klaar voor plaatsing. Maar het is niet zo dat je de animatie dan meteen in het tekstveld van WhatsApp, Telegram, iMessage, Twitter, Facebook of je mailapp ziet verschijnen. Nee, je kopieert het plaatje. En het ligt volledig aan het programma dat je gebruikt, of het plaatje vervolgens geanimeerd aankomt bij de ontvanger, of toch gewoon als statisch plaatje.

Waarom GIF’s niet altijd werken in PopKey

Het probleem van alleen GIFjes kunnen kopiëren en plakken is… dat ze in veel apps niet werken. In Telegram bewegen afbeeldingen niet, in de geliefde Twitter-app Tweetbot kan je de animaties helemaal niet plakken en nee, ook in WhatsApp krijg je geen geanimeerde GIF. Wel een stilstaand plaatje, uitvergroot en grofkorrelig. Omdat GIFjes nou eenmaal niet in een heel hoge kwaliteit worden afgebeeld.

Er is minstens één toepassing waarvoor PopKey meer dan geschikt is: Apple’s vernieuwde iMessage. Die zet de animaties zonder problemen door. Maar ga je daardoor weer in iMessage chatten in plaats van WhatsApp?

PopKey review categorieën PopKey screenshtos uploaden

GIF’s werken wel als je ze opslaat in je fotoalbum en ze daar als video worden opgeslagen. Dat zagen we bij eerdere animated GIF-apps die we hebben getest. Als je die video’s dan uploadt in WhatsApp of je sociale netwerken, spelen ze weliswaar niet eindeloos opnieuw af, maar werken ze wel. PopKey heeft die mogelijkheid helaas niet. Je kan GIF’s niet opslaan, maar alleen kopiëren en plakken.

PopKey vs GIF Keyboard

PopKey mag dan wel een grote hype op Twitter om zich heen hebben; het is niet het eerste iOS 8-toetsenbord dat geanimeerde GIFjes ondersteunt. Die eer ging uit naar GIF Keyboard van ontwikkelaar Riffsy. Ook dat toetsenbord vol GIF-animaties roep je in beeld met de wereldbol op het standaardtoetsenbord. Je hebt de keuze uit recente GIF’s, populaire en trending animaties en er is een zoekfunctie aanwezig. De mogelijkheid om zelf je eigen GIFjes te uploaden, wat wel kan in PopKey als je een account aanmaakt, ontbreekt. Wel kan je via de Safari-extensie rechtstreeks GIF’s in het toetsenbord opslaan.

GIF Keyboard opties iPhoneEn daarbij kan je in GIF Keyboard wél GIFjes gebruiken in meerdere apps. Met een lange druk sla je ze op in de camerarol, kopieer je ze als video in plaats van GIF of plaats je een link naar het GIFje. Zo kan je er bijvoorbeeld wél wat mee op sociale netwerken.

Helaas valt er wel wat aan te merken op GIF Keyboard, anders dan het uiterlijk van de app. De app gebruikt onnodig lange animaties als je een bepaalde categorie aantikt en van andere gebruikers horen we dat de app het toetsenbord niet altijd laadt. Qua veelzijdigheid en de zoekfunctie heeft GIF Keyboard echter wel een streepje voor op PopKey momenteel.

PopKey review: de conclusie

Omdat je GIFjes alleen kan kopiëren en plakken, is PopKey eigenlijk alleen in iMessage het leukste iOS 8-toetsenbord dat er is. Kom maar door met die GIF-ondersteuning, WhatsApp!

Pluspunten

  • Heerlijke collectie GIFjes onder de knop
  • Eigen favorieten indelen

Minpunten

  • De app niet aan te rekenen maar ja, werkt niet in WhatsApp...
  • GIFjes alleen kopiëren, niet opslaan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:54
Categorie Diensten
Onderwerpen animated gif, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.