Pop100: 100 populaire liedjes luisteren in Nederlandse iPhone-app

Pop100 is een nieuwe iPhone-app waarin je elke week de top 100 populaire muziek kan beluisteren, maar helaas ontbreekt het gemak daarbij.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Pop100 top 100 muziek-app iPhone iPod touchDe top 100 populaire muziek onder je duim. Dat biedt de nieuwe Nederlandse iPhone-app Pop100. Ontwikkelaar Puuroranje blaast er hoog over van de toren, tegenover iPhoneclub.nl: “We zijn een doorn in het oog van de muziekindustrie, omdat we in tegenstelling tot Spotify en soortgelijke diensten, onze muziek inclusief clips gratis aanbieden.” Het klinkt te mooi om waar te zijn voor de nieuwe applicatie van 89 cent. En dat is het ook.

Pop100 is namelijk niets anders dan een verzameling van 100 populaire liedjes rechtstreeks van YouTube geplukt. Elke donderdagmiddag om 12 uur wordt het aanbod van nummers ververst. Maar je kan ze niet downloaden en niet op de achtergrond doorspelen als je de app wegdrukt. Sterker: je kan de liedjes helemaal niet achter elkaar spelen. Je moet nummer voor nummer aantikken om ze te beluisteren. [Edit: je kan nummers na elkaar afspelen met opties in de instellingen-app op de iPhone.] En dan is de presentatie ook nog matig.

Pop100 hoofdschermVoor een app die zich toelegt op het laten horen van de top 100 populaire muziek, is de presentatie op zijn zachtst uitgedrukt opmerkelijk. Dat de applicatie niet is geoptimaliseerd is voor de iPhone 5 is één ding, maar dat de lijst zelf is weggestopt in één horizontaal veegbare balk van een centimeter hoog, is bizar. Zo is het nogal bewerkelijk door de lijst te scrollen en moet je bijna je ogen dichtknijpen om te lezen van wie het liedje is en hoe het heet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de App Store, hebben de liedjes ook geen notering binnen de top 100, zodat je niet aanvoelt waar je zit in de lijst. Áls de lijst het al doet, want als we de app heropenen na even af te sluiten, zien we zowel onder de bovenstaande categorieën Pop 100, Pop, Dance, Urban en Hardstyle geen video-aankondigingen meer staan.

In het tweede tabblad van Pop100, zie je een overzicht van artiesten waarvan je een kleine bio kan lezen en clips kan bekijken. De artiesten die er tussenstaan, zijn niet alleen willekeurig gekozen, maar tonen soms ook helemaal geen clips waardoor je je afvraagt waarom ze er tussen staan. Met de letterbalk rechts kan je snel naar een voorletter gaan, maar een zoekbalk ontbreekt.

Ook als je je niks aantrekt van de belofte van Pop100 en niet zulke hoge eisen stelt aan een app die je een selectie populaire muziek onder de neus schuift, is er helaas nog een probleem. Tijdens onze testsessie bleek Pop100 ook niet vies van vastlopers.

Downloaden: Pop100 (tijdelijk gratis, normaal €0,89, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2013, 15:01
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.