OptimizeMe: haal meer uit jezelf met een iPhone-app

OptimizeMe is een quantified self app, waarmee je meerdere doelen en activiteiten in je leven kunt meten.

optimizeme-handOptimizeMe is een nieuwe iPhone-app die quantified self meer naar de gewone gebruiker wil brengen. OptimizeMe brengt allerlei metingen en activiteiten samen en probeert er ook betekenis aan te ontlenen. Het is een kleine moeite om allerlei lichaamsbewegingen en dagelijkse activiteiten vast te leggen, maar daar leer je niets van. Die data wordt pas zinvol als je er betekenis aan kunt geven en conclusies kunt trekken. OptimizeMe helpt daarbij: bij welke mensen voel je je het gelukkigst? Slaap je beter na een stevige wandeling? En word je echt ontspannen van yoga, of blijk je veel beter te ontspannen door met vrienden iets te gaan drinken? Het zijn verbanden en relaties die je niet zomaar uit de gegevens opdiept, maar OptimizeMe beweert dat wel te kunnen. Is dat ook zo? We probeerden het uit.


Als je al gebruiker van de iPhone-app Moves bent, heb je een streepje voor. OptimizeMe kan de gegevens van deze app inlezen zodat alle activiteiten, plaatsen met gps-locaties en dagelijkse stappen meteen aanwezig zijn in de app. Het mooie van OptimizeMe is dat je zelf bepaalt welke doelen je wilt bereiken en wat belangrijk voor je is. Deze app zou dan ook zomaar kunnen uitgroeien tot de belangrijkste app op je iPhone. Het is daarom eigenlijk verbazingwekkend dat er geen pincode aanwezig is, zoals bij de dagboekapp Day One. In OptimizeMe kun je ook een dagboek met teksten en foto’s aanleggen, maar je kunt nog veel meer.

optimizeme-persoonlijk-health optimizeme-iphone-drinken

Verbeter jezelf, begin met een app

Je legt bijvoorbeeld de tijd die je hebt besteed aan gezonde activiteiten zoals slapen, hardlopen en yoga vast. Daarnaast kun je vastleggen hoeveel tijd je aan het relaxen bent, bijvoorbeeld met activiteiten als tv-kijken, in de bioscoop zitten en seks. Ook creatieve bezigheden zoals foto’s maken en koken vind je terug in de app en tenslotte kun je kijken hoeveel tijd je aan routine-werkzaamheden zoals school, studie, werk en reistijd kwijt bent. Dat klinkt nogal bewerkelijk en dat is het ook. Ik was gisteren bij een voetbalwedstrijd en vond het eigenlijk wel vervelend dat je dan in de app moet instellen dat je van 16:00 tot 18:00 uur in een stadion zit, met wie je bent en hoe je je voelt. Terwijl je eigenlijk liever gewoon wilt zitten kijken. Het is nogal wat gedoe, zeker als je met vrienden iets leuks wilt gaan doen (“Wacht even met Scrabble, ik moet eerst mijn app invullen”).

Op het scherm met vrijetijdsbezigheden (herkenbaar aan de kleur rood) staan bijna veertig activiteiten. De helft daarvan is meteen te zien, de andere helft pas na een tap op de knop More. Je zult eerst wat moeite moeten nemen om vertrouwd te worden met de categorieën, om voortaan te weten dat er voor activiteiten als Ballet, Kaartspel, Bordspel, Circus en Zonnebaden aparte knoppen zijn. Je kunt niet op activiteit filteren of zoeken. En je moet ook maar net weten dat spirituele bezigheden (mediteren en bidden) niet worden gezien als ontspanning, maar in een andere categorie te vinden zijn: de routinematige activiteiten. Hier vind je ook werk, schoonmaken, douchen en boodschappen doen. Bij elke activiteit hoort een tijdklok, die je tijdig weer moet uitzetten. Wil je deze app goed gaan gebruiken, dan zul je dus een tijdje ‘op de klok’ moeten gaan leven. In de app zit ook een soort persoonlijke lifecoach, Ari. Dit is een robot-achtig wezentje die je herinnert aan bepaalde doelen en je aanmoedigt.

Doelen stellen

Veel nuttiger is het onderdeel Goalsetter. Hier kun je aangeven welke doelen je jezelf hebt gesteld. Dat kan van alles zijn: minimaal tweemaal per week contact met je ouders, minstens een halfuur sporten per dag of elke week minstens 3 uur tijd maken om aan schilderen te besteden. Die doelen kunnen van alles zijn: je geeft de activiteit aan en de variabele die je wilt meten, bijvoorbeeld hoeveelheid tijd, geluk, creativiteit, voortgang of iets anders. Bij het bespelen van een muziekinstrument kun je bijvoorbeeld op een schaal van 0 tot 100 aangeven hoe virtuoos je was. Welke schaal je hanteert en hoe groot de stappen zijn, kun je overigens zelf kiezen.

optimizeme-goalsetter optimizeme-instellingen

Alles is aanpasbaar

Bij het onderdeel Customizer kun je OptimizeMe helemaal naar je hand zetten. Je kunt alle activiteiten die in de app aanwezig zijn een andere naam geven, nieuwe activiteiten toevoegen en aangeven hoe je het wilt meten. De activiteit ‘Personal Care’ heeft bijvoorbeeld geen meetvariabele, maar je zou er bijvoorbeeld een rating aan kunnen koppelen, om aan te geven hoe goed het haarstijlen en make-up aanbrengen is gelukt. Je bepaalt dat allemaal zelf.

De naam van de app, OptimizeMe, geeft duidelijk aan waarom het gaat: werken aan jezelf, dingen verbeteren. De app kan nogal overdonderen, omdat er zoveel mee mogelijk is. Maar je bepaalt uiteindelijk zelf waar je mee aan de slag gaat. Moeite met slapen? Kies een aantal activiteiten die daarmee te maken hebben, bijvoorbeeld relaxen voor het slapengaan, een boek lezen, yoga-oefeningen doen, ‘s avonds niet te laat eten en niet teveel koffie drinken.

optimizeme-health-activiteit optimizeme-mountain-bike

Slaaf van de prikklok

Op de Analyzer-pagina vind je de eerste resultaten, maar daarvoor zul je wel geduld moeten hebben. Het cirkeldiagram en de lijngrafiek zijn pas te bekijken na 1 dag meten. De grafiek met correlaties en het staafdiagram krijg je pas te zien als je twee weken braaf je gegevens invult. Het is een hele administratie, zeker als je allerlei zaken in je leven tegelijk wilt optimaliseren. Pas daarvoor op en richt je eerst op één aspect dat je wilt verbeteren. Anders ben je de komende weken een slaaf van de OptimizeMe-prikklok.

Het goede van OptimizeMe is dat het verder gaat dan vastleggen van data. De noodzakelijke waarom-vraag komt ook aan bod. Je leert patronen ontdekken, begrijpt opeens met welke mensen je je het gelukkigst voelt en ontdekt dat je je baan toch niet zo leuk vindt. OptimizeMe probeert die verbanden te ontdekken. Op korte termijn komen er nog meer databronnen bij, die automatisch kunnen worden ingelezen, bijvoorbeeld het weerbericht. Zo kun je eindelijk ontdekken of je chagrijnig wordt van maandagen of van regenachtige dagen.

Downloaden: OptimizeMe (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.