Feedly voor iOS laat je ‘snellezen’ door sneller te bladeren

Feedly laat je nu snellezen door artikelen. Het houdt in dat je sneller kunt bladeren en navigeren. Ook is het iPad-design aangepast.

feedly-updateFeedly voor iOS heeft een update gekregen, met als belangrijkste vernieuwing een snelleesfunctie. In de Android-versie van de app was de mogelijkheid om te snellezen eerder deze maand al toegevoegd. Toch werkt het anders dan je zou verwachten: het is niet zo dat titels van nieuwtjes in duizelingwekkend tempo op het scherm voorbij flitsen. Eigenlijk betekent de snelleesfunctie dat je wat makkelijker kunt bladeren: je navigeert naar het volgende artikel door op de rand van het scherm te tappen. Voorheen moest je een veegbeweging maken om naar het volgende artikel te gaan.


Feedly toont ook nieuwe statistieken als je een categorie gelezen hebt: je ziet hoeveel artikelen je doorgebladerd, gelezen en bewaard hebt. Gebruik je Feedly op de iPad, dan zul je zien dat er wat wijzigingen in het design zijn aangebracht. Feedly ziet er op de iPad meer uit als een magazine, dan als een pure nieuwsapp.

Dankzij het verdwijnen van Google Reader heeft Feedly in 2013 een vliegende start gemaakt. De RSS-dienst groeide in één klap uit tot de grootste aanbieder op RSS-gebied. Toch ben je niet verplicht om de officiële Feedly-app te gebruiken, want er zijn tientallen apps die er inmiddels mee samenwerken, waaronder de hooggewaardeerde app Reeder. Voor een goed overzicht kun je terecht in ons artikel Google Reader stopt – 10 RSS-alternatieven voor iPhone en iPad. Daar leggen we ook uit dat er een verschil is tussen RSS-aggregatoren (zoals Feedbin en Fever) en RSS-apps (zoals Newsify en Mr. Reader). Feedly is zowel een RSS-aggregator als een app, om het extra verwarrend te maken.

De nieuwe versie van de app heeft een vernieuwd nachtthema, waarbij net als voorheen de kleuren worden omgedraaid. Geen zwarte tekst op witte achtergrond, maar witte tekst op een zwarte achtergrond, zodat het wat rustiger aan je ogen is als je nog in bed wat wilt lezen.

gewraakt-feedly-linkjeFeedly kondigde afgelopen week ook een eigen URL-verkorter aan, maar kreeg meteen kritiek over zich heen. Volgens critici steelt Feedly op deze manier pageviews en zetten ze hun merknaam bij content die door anderen is geschreven (inmiddels is dit deels teruggedraaid, zie update hieronder). Als je vanuit Feedly een artikel met anderen wilt delen, staat in de tweet een feedly-linkje, niet de originele URL (zie voorbeeld hiernaast). Zo komt Feedly aan extra pageviews en gaan mensen denken dat Feedly dé plek is waar je interessante artikelen kunt vinden.

Het publiek ziet niet meer dat het bericht afkomstig is van bijvoorbeeld parislemon.com, thenextweb.com of iPhoneclub.nl. Bovendien stuurt Feedly de lezers door naar een pagina op Feedly.com, zodat ze niet eens meer op de website van de originele uitgever terechtkomen. Dat lijkt een klein probleem, maar afgelopen jaar bleek dat 75% van de gebruikers Twitter bezoekt via een mobiele app. Die mobiele gebruikers komen niet meer op de originele website terecht, maar lezen alleen een kopie die door Feedly is binnengeslurpt. Om het nog iets erger te maken: de optie staat standaard ingeschakeld. Als uitgevers er geen gebruik van willen maken, kunnen ze een e-mail naar CEO Edwin Khodabakchian sturen om te vragen voor een opt-out, zo liet Khodabakchian weten.

Het gevolg: om te overleven moeten kleine uitgevers hun artikelen straks volproppen met reclames en een irritante hoeveelheid interne linkjes, om te voorkomen dat externe aggregators zoals Feedly en Flipboard er met de credits en de poen vandoor gaan. Een slechte ontwikkeling.

Downloaden: Feedly (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Update: Feedly heeft het ‘geoptimaliseerd weergeven van artikelen’ inmiddels weer uitgeschakeld. “… but there was a push back from some bloggers and we disabled that feature”, schrijft Feedly in een blogposting.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2014, 14:03
Categorie Nieuws
Onderwerpen feedly, rss
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.