Oink: recenseer alles vanaf je iPhone

Oink is een nieuwe iPhone-app van de oprichter van Digg. Het stelt je in staat alles te recenseren: van een serie tot je camera tot een hamburger in een restaurant - en je klimt in waardering als je meer recenseert.

Oink iPhone iPod touch alles recenserenOink kan een grootse toekomst in het verschiet hebben. Het is een nieuwe iPhone-applicatie van Kevin Rose, de man achter de start-ups Digg en Pownce, en het heeft de potentie om de grootste recensie-database op internet te worden. In Oink kun je namelijk alles recenseren met de beoordelingen loves, likes, de twijfelachtige ho-hum en dislikes. De eerste gebruikers recenseren bijvoorbeeld iPhone-apps, series, hun laptop of een koffiesmaak van de Starbucks. Recensenten groeien in status als ze meer dingen op hetzelfde vlak beoordelen en je kan per restaurant zien wat de hoogst gewaardeerde gerechten zijn.

De laatste beoordelingen rollen razendsnel binnen op de Live-pagina onder het tabblad Discover. De pagina is eigenlijk niet te volgen, omdat hij zo snel ververst. We vinden er de serie Breaking Bad en pakken die er even uit om de app toe te lichten. Op die pagina zie je bovenaan een balk met de huidige scores. De serie heeft tot dusver 198 loves, 94 likes, 5 ho-hums en géén dislikes ontvangen. Als dat je overtuigt, kun je vervolgens op de knop To-do drukken om hem toe te voegen aan een lijstje met beoordeelde spullen waar je een oogje op wil houden. Daaronder zien we dat de serie de huidige nummer één is in de tag tvshows, waar in totaal reeds 161 programma’s staan. In de eveneens zichtbare foto van de serie zie je de laatste beoordelingen uitgedrukt in een profielfoto met icoontje en een verwijzing naar 45 andere beoordelingen, of: Oinks. Naast die Oinks zijn er ook mini-recensies. 26 stuks tellen we bij Breaking Bad en ze bestaan uit hooguit 4 korte zinnen. Ze zijn voorzien van een profielfoto, auteur en het icoontje van de waardering. Als je het ermee eens bent, kun je op Agree drukken.

Als je op Breaking Bad zoekt in het tabblad Discover, zie je dat de serie maar liefst 18 keer is aangemaakt om te beoordelen. Op dit moment geeft de applicatie nog geen indicatie welke de meestgebruikte is. Daarvoor moet je zelf even zoeken. Het is een euvel dat andere recensiediensten zoals GetGlue ook hebben, maar we hopen dat er snel een indicatie komt van de meest actieve variant.

Oink kan wel eens een erg belangrijke rol gaan spelen in restaurants. Dat je in applicaties als IENS en Foursquare beoordelingen van eettentjes kan zien is leuk, maar vooral handig als je van tevoren niet weet waar je gaat eten. In Oink kun je dadelijk – als het gebruikersbestand groot genoeg is – juist zien welk gerecht de moeite waard is, alhoewel Foursquare daarin ook losjes voorziet door middel van de sectie Tips bij elke locatie.

Je zoekt in Oink op Places in het tabblad Discovery, kiest je restaurant en ziet vervolgens een top van de best beoordeelde gerechten in het etablissement. Hierin zou Oink wel eens bepalend kunnen zijn. De gekke (en hoopvolle) gedachte doemt op dat eettentjes bepaalde gerechten van het menu halen omdat ze minder worden gegeten vanwege een slechte beoordeling.

Het is op moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk welke voordelen eruit worden geput als je status als recensent omhoog gaat. Je verkrijgt een hogere status als je beoordelingen geeft, minirecensies schrijft en als anderen het eens zijn met een recensie. Je kan je wel voorstellen dat je op termijn bijvoorbeeld bovenaan komt te staan met je minirecensie bij een restaurant. Bovendien vergaar je zo natuurlijk meer aanzien bij je volgers – want ja, ook in Oink kun je volgen wat vrienden en bekenden maken of kraken.

Downloaden: Oink (gratis)

Oink geniet in zijn korte tijd op de iPhone en online nu al ontzettend veel gebruikers en activiteit. Dat zorgt er helaas voor dat je voorlopig voor een dichte deur staat als je jezelf wil aanmelden. Het is zo druk dat nieuwe leden in de wacht worden gezet. Je ontvangt een e-mail als je wordt toegelaten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2011, 12:44
Categorieën Reizen, Sociaal netwerken
Onderwerpen getglue, oink, recensies, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.