OftenType icon

OftenType: alternatief toetsenbord laat je razendsnel formulieren invullen

De nieuwe toetsenbord-app OftenType laat je razendsnel veelgebruikte woorden typen. Met een enkele knopdruk heb je bijvoorbeeld je straatnaam ingevuld.

OftenType iconHoe vaak typ jij op een dag je e-mailadres met het iPhone-toetsenbord? Download je geregeld nieuwe apps waarin je een account moet maken, dan zal dat vrij vaak zijn. Maar dat niet alleen: ook als je bijvoorbeeld op een website iets wil bestellen, moet je geregeld dezelfde informatie uittypen. Dat wil het nieuwe iOS-toetsenbord OftenType vergemakkelijken. Hierin kun je namelijk informatie opslaan die je vaak moet intikken, zodat je met een simpele tap al klaar bent.

OftenTypeOftenType vereist wat configuratie voordat je het toetsenbord kunt gebruiken. Je moet uiteraard eerst het toetsenbord activeren door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden, waar je tapt op Voeg toetsenbord toe… Maar hierna moet je ook de bijbehorende app weer opstarten om je snelkoppelingen hieraan toe te voegen. Door op de plusknop te drukken kun je een icoon kiezen, waarna je in OftenType een naam en woorden hieraan koppelt. Je kunt tot vier ‘extensies’ aan één knop koppelen. Door de knop ingedrukt te houden op het toetsenbord, kies je welk gekoppelde woord je wil invullen. Hiermee kun je bijvoorbeeld meerdere mailadressen verbinden met de e-mailknop op het toetsenbord.

Heb je OftenType eenmaal ingesteld, dan is het gebruik van het toetsenbord vanzelfsprekend. Je drukt op één van de knoppen om snel een woord in te vullen, of houdt hem ingedrukt om een selectie te maken uit de gekoppelde schrijfsels. Heeft het toetsenbord meer dan zes toetsen, dan kun je naar links of rechts vegen om door de opties te navigeren. Onder de snelwoorden staan knoppen waarmee je punctuatie kun toevoegen. Dat werkt verrassend doeltreffend als je bijvoorbeeld je adresgegevens wil invullen op een website: je bent met een paar snelle taps al klaar.

Alternatieven

TextExpander review iPhone iPad keyboardDe toetsenbordtovenaars onder ons hadden natuurlijk al manieren gevonden om snel veelgebruikte woorden te typen. Je kunt bijvoorbeeld in de toetsenbordinstellingen van iOS trefwoorden toevoegen, zodat je met een paar letters snel een volledig woord schrijft. Toetsenborden zoals TextExpander bieden nog meer manieren om met enkele toetsdrukken volledige woorden en zinnen uit te schrijven. En dan is er nog de autocorrectie van bijvoorbeeld SwiftKey, die al snel doorheeft wanneer je bijvoorbeeld een veelgebruikte straatnaam wil typen. Toch weet OftenType zich staande te houden tussen al deze alternatieven. De app heeft immers ruimte voor een héél grote collectie veelgebruikte woorden, waarvoor je geen toetsenbordcommando’s hoeft te leren. Teksten staan op vanzelfsprekende plekken, wat ervoor zorgt dat er weinig oefening is vereist voordat OftenType snel aanvoelt.

Volledige toegang

Eén klein zorgpunt liepen we wel tegenaan: voor het gebruik van OftenType moet je het toetsenbord volledige toegang geven tot iOS. Eerder hebben we uitgebreid aandacht besteedt aan de risico’s hiervan. De ontwikkelaar verzekert echter dat je gegevens op geen moment via het internet worden gedeeld. In de privacyvoorwaarden van de app wordt benadrukt dat alle gegevens lokaal in de app worden bewaard en dat er geen inloginformatie wordt verzameld. De app gebruikt de volledige toegang om de ingestelde knoppen buiten de app te laden.

Conclusie OftenType review

Sinds de komst van iOS 8 wemelt het in de App Store van de alternatieve toetsenborden, maar OftenType weet zich goed van de concurrentie te onderscheiden. Het toetsenbord heeft namelijk een handige functie die we onszelf na korte tijd al vaak zagen gebruiken. De échte productiviteitsexpert zal blijven zweren bij de geavanceerde scripts van TextExpander, maar voor de rest is OftenType een handig en gebruiksvriendelijk alternatief.

Pluspunten

  • Laat je razendsnel formulieren invullen.
  • Gebruiksvriendelijk.

Minpunten

  • Niet geavanceerd genoeg voor de grootste productiveitsexperts.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 december 2014, 15:00
Categorie Diensten
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.