Officiële OV-chipkaart app voor iPhone en Android in de maak (preview)

De overheid komt binnenkort met een officiële OV-chipkaart app voor iPhone en Android. Wij werpen een vroege blik op de applicatie.

OV-chipkaart header iPhoneNederland krijgt binnenkort een officiële app voor de OV-chipkaart. De applicatie zal worden uitgebracht voor iPhone en Android en is gemaakt in opdracht van Translink, de ontwikkelaar van de OV-chipkaart in Nederland. Wanneer de applicatie exact uitkomt is nog niet bekend, maar de pijlen lijken gericht op het begin van 2014. In de app zie je je saldo, transacties en oplaadpunten.


Op dit moment verkeert de applicatie voor de iPhone nog in testfase. Die werd ingezet aan het eind van november en duurt tot halverwege december. Daarna worden de suggesties van de testers verwerkt. Aan de hand van de hoeveelheid en aard van de kritiek, worden aanpassingen gedaan en wordt de release van de app bepaald. Dat meldt Translink aan iPhoneclub.

Preview: een korte test

De applicatie zoals wij hem onder handen krijgen, doorgespeeld van een tester, is vooral lekker eenvoudig. Als je bent ingelogd met je gebruikersnaam en wachtwoord, zie je onderin een pop-up staan die je laatste saldo op de OV-chipkaart weergeeft. Met een tik op je saldo, zie je een overzichtspagina van je kaartnaam en kaartnummer. Daarop zie je verder de geldigheidsheidsduur van de pas, abonnementen die je hebt geactiveerd en zie je of je automatisch oplaadt en van welk rekeningnummer je dat doet.

OV-chipkaart schuifmenu iPhone-app OV-chipkaart hoofdmenu

De hoofdrol in het hoofdmenu is echter weggelegd voor vier grote knoppen, in een kleur roze die aan T-Mobile doet denken. Dezelfde knoppen komen terug in het witte schuifmenu links. In het hoofdmenu benader je met de klok mee transacties, de adresvinder voor ophaalpunten, een feedback-functie waarvan we er niet van overtuigd zijn dat hij de uiteindelijke app haalt en een uitgebreide sectie met vragen en antwoorden.

Transacties staan onder elkaar in de vorm die je gewend bent van onofficiële OV-chipkaart applicaties als OV Saldo, dus met check-ins, check-uits en automatisch bijgewerkte saldo onder elkaar, onderscheiden op datum. Je huidige saldo blijft onderin de balk in beeld staan. Wel kan het onderscheid tussen bedragen die af- en bijgeschreven worden misschien wat groter. Volgens Tweakers-redacteur Joost Schellevis zijn er in ieder geval nog geen beveiligingsproblemen gevonden in de app.

OV-chipkaart iPhone transacties OV-chipkaart ophaalpunten iOS

Kijken, niet aanpassen

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de officiële OV-chipkaart app voor iPhone (en Android) een toepassing waarmee je kijkt hoe je ervoor staat. Mogelijkheden als het aanpassen van je automatische saldo missen in de app en ook ontbreekt een formulier om geld terug te vragen van een vervoerder als er een fout is gemaakt met het tegoed. Daarvoor word je doorgestuurd naar de website van de dienst, terwijl bijvoorbeeld OV Melding de functie in de app zelf biedt. We moeten daarbij aantekenen dat het dus om een testversie van de applicatie gaat en dat de uiteindelijke app er anders uit kan zien.

Zodra de releasedatum van de officiële OV-chipkaart voor iPhone bekend is, lees je het op iPhoneclub.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.