iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Ode aan Jan des Bouvrie: iPad-magazine over bekende ontwerper

Ode aan Jan des Bouvrie is een Nederlands magazine verpakt als iPad-app met daarin foto's, video-interviews en teksten over de werken en inspiratie van ontwerper Jan des Bouvrie.

Ode aan Jan des Bouvrie iPad magazineWat is nog de scheidingslijn tussen een magazine, een boek en een app op de iPad? Het is eigenlijk slechts de naam die nog anders is. Ode aan Jan des Bouvrie is een nieuwe iPad-app van Magmen-Publishing die net zo goed een boek had kunnen zijn, maar wordt door de uitgever gepositioneerd als magazine. Die dan weer wordt uitgegeven als losstaande app. In het ‘magazine’ lees je over en bekijk je de topstukken uit het oeuvre van een van Nederlands bekendste ontwerpers.

Behalve dat, kom je in de applicatie ook de grootste inspiratiebronnen tegen van Jan des Bouvrie. Daar is zelfs een behoorlijk deel van de inhoud voor weggelegd. Zo is de applicatie ook min of meer nog een catalogus voor de werken van onder andere Ray Eames, Cees Braakman, Ingo Maurer, Joseff Hoffman, Marcel Wanders en Jurjen Bey. Daarnaast bevat de applicatie vijf verschillende video-interviews, met Hedy d’Ancona, Piet Hein Eek, Mary Hessing, Job Smeets en Jan des Bouvrie zelf. De video’s worden online geladen: de app zelf is slechts 2,3 MB groot.

Ode aan Jan des Bouvrie iPad bankDe applicatie is wel ingedeeld als een magazine in de zin dat je er doorheen bladert. Pagina’s met tekst zijn erg rustig, met vaak meer witruimte dan tekst en illustratie. Fotopagina’s knallen er juist weer uit door een foto in volledig scherm weer te geven, met daarop een tekstkader. Aan kleine puntjes kan je zien wanneer je tussen afbeeldingen kan vegen.

Waar de opzet van de app, de voorbeelden en de uitlichting van de werken inspirerend kunnen werken, moet je bij voorbaat wellicht al een grote fan van Des Bouvrie zijn om ook de teksten te kunnen waarderen. Die zijn vaak ongeremd en ongenuanceerd positief, en in die zin is Ode aan Jan des Bouvrie geen boek of een zelfs een magazine, maar nog meer een catalogus.

Downloaden: Ode aan Jan des Bouvrie (€2,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 oktober 2012, 15:25
Categorieën Kiosk, Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen interieur, magazine, nederlandse apps, ontwerpen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.