NYTNow: New York Times probeert nieuwe vorm op iPhone

NYTNow is een iPhone-app van de New York Times waarin je tegen geringe abonnementskosten een selectie van artikelen uit de krant leest.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NYTNow New York Times iPhoneDe New York Times heeft een nieuwe applicatie uitgebracht op iPhone die het nieuws van de krant en andere verhalen van andere websites combineert. Je kan NYTNow zien als een soort Flipboard met volledige curatie van de krant zelf, maar ook als een knipoog naar NRC Reader omdat slechts een selectie van de artikelen uit de krant in de app wordt gepresenteerd. Je kan elke maand tien artikelen gratis lezen in de app. Voor 6,99 euro per maand vervalt die limiet.

Je zou zeggen dat NYTNow daarmee in een gat springt tussen de papieren krant en het gratis nieuws op internet, maar dat gat was al gevuld. De normale NYTimes biedt voor 13,99 euro per maand namelijk al volledige toegang tot het nieuws in die app.

NYTNow is een lichtere vorm, een goedkoper abonnement voor als je minder tijd hebt. Voor 6,99 euro per maand krijg je gedurende de hele dag geselecteerde artikelen uit de krant. Daarnaast maken redacteuren een selectie van artikelen van andere bronnen en is er tweemaals daags een doorneem-moment waarin je op de hoogte wordt gebracht van het laatste nieuws. Die vinden plaats bij aanbreken van de ochtend en de middag in New York.

NYTNow hoofdverhaal iPhone NYTNow scrollen

Op de RTL Nieuws-manier

Omdat de artikelen de hele dag binnenkomen, heb je geen helder dagoverzicht van artikelen zoals in NRC Reader. De krant heeft gekozen voor een nieuwe vorm die een beetje tegen de omstreden presentatie van de RTL Nieuws-app aan schurkt. De ‘voorpagina’ is verdeeld in verschillende nieuwsonderwerpen waar de app verhalen bij elkaar groepeert. Het eerste verhaal wordt vaak aangekondigd met een vetgedrukte kop en grote foto, maar daaronder lijken het soms net tweets. Toch leiden ze allemaal naar verschillende berichten waar je er maximaal tien gratis per maand van mag lezen. De app houdt de teller voor je bij. Je herkent gelezen verhalen aan een lichtgrijs vinkje in het overzicht. Om artikelen te bewaren voor later, moet je inloggen met een NYTimes-account.

Verhalen van andere bronnen

Met een horizontale veeg beweeg je naar het overzicht van artikelen die volgens een speciaal aangestelde redactie van de New York Times, interessant zijn naast de eigen berichtgeving van de krant. Verwacht geen artikelen die dubbelen met de inhoud van het dagblad zelf, maar aanvullende verhalen. Of je nou het verhaal van een slimme 13-jarige schaker van The Boston Globe leest of een overzicht van de uitgaven per militair per jaar van Stripes.com: de artikelen hebben een duidelijke bronvermelding en openen op de website van die bron. De nieuwsselectie is, weinig opzienbarend, behoorlijk op Amerikaanse leest geschoeid. Wel is de aanvoer van artikelen verrassend groot: er komen elk uur meerdere artikelen bij en ze worden live getoond als je op de pagina bent. Misschien is dat nog wel de grootste verrassing aan NYTNow: zo’n goede afhandeling van artikelen van concurrenten.

Downloaden: NYTNow (gratis, €6,99 per maand voor onbeperkt toegang, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2014, 0:32
Categorie Nieuws
Onderwerpen journalistiek, kranten, new york times

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.