iCulture speelt: Evolution: Battle for Utopia, Hellraid en nieuwe Donut Games

Donut Games heeft een nieuw spel uitgebracht en Monkey Flight 2 is niet het enige leuke spel. Kijk ook naar Evolution: Battle for Utopia!

ICS Evolution Battle for Utopia iPhone iPadKen je Rat on a Scooter en Fishbowl Racer nog? Na een lange periode van stilte laat Donut Games nu opnieuw van zich horen met Monkey Flight 2, en ze zijn hun aanstekelijke pixelbeelden nog niet verleerd. We maken ook kennis met de gratis te downloaden game Evolution: Battle for Utopia, die nog een tikkeltje mannelijker voelt dan Clash of Clans. Hellraid gaat binnenkort angst aanjagen met gruwelijke beelden en Chilie is een bijzonder rekenspelletje.

Nieuwe Donut Games: Monkey Flight 2

ICS Monkey Flight 2 iPad iPhoneWe geven het Donut Games na: ook na een lange periode van stilte, weet de ontwikkelaar toch weer een variant te verzinnen op een concept dat al tientallen keren eerder is gedaan. Monkey Flight is een soort Angry Birds meets Peggle. Je slingert een app op een katapult-achtige wijze het level in en daarna is het zaak zo veel mogelijk fruit op te pakken. Dat doe je door overal tegenaan te stuiteren, getimed te drukken om omhoog te zwiepen en olifanten te raken, die je zonder moeite weer de lucht in slingeren. Als altijd is Donut Games weer onverbiddelijk: één ster halen vergt al snel flink wat uitdaging, maar drie sterren… nou ja, hieróm moet drie sterren drie sterren zijn. Monkey Flight 2 houdt je wel even bezig.

Downloaden: Monkey Flight 2 (€1,79, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)

Evolution: stoere ruimte-freemium

ICS Evolution Battle for Utopia iOSJungle Heat lijkt wel heel erg op Clash of Clans en Lucky Fields is gewoon Hay Day in een andere jasje, maar uitgever MY.com is ook niet vies van free-to-play games met originele elementen. Juggernaut liet je al monsters bevechten met tekeningen in beeld en nu is er Evolution: Battle for Utopia. De gratis te downloaden game waarin je een basis bouwt en buitenaardse schepsels uitschakelt, zwengelt vanaf de krachtige introvideo meteen je testosteron aan. Ontsnapt van een enorme explosie op de prachtige planeet Utopia, crash je op een zanderige planeet vol joekels van spinnen.

Alsof je strategiegames van het oude stempel speelt, tik je die aan om ze aan te vallen met in eerste instantie je robothond als handlanger en daarna natuurlijk ook andere ruimtemilitairen. Voor de gevechten schakelt Evolution ter plekke naar een 3D-actieweergave gemengd met RPG-opzet. Je eenheden schieten automatisch, maar jij geeft aan wie het doelwit is, versoepelt het herladen om er minder tijd aan kwijt te zijn en zet extra granaten of andere uitrusting in om een gevecht te overleven. Ondertussen spaar je energie en sterren om je basis mee uit te bouwen en jezelf van nieuwe energie te voorzien. We weten niet hoe lang Evolution speelbaar is zonder een beroep te doen op in-app aankopen, maar het begin is veelbelovend.

Downloaden: Evolution: Battle for Utopia (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 6.0+)

Chilie: weinig gepeperd rekenspel

ICS Chilie rekenspel iPad iPhoneHet is even geleden dat we zo’n eigenzinnige presentatie van een game zagen als het vandaag uitgekomen Chilie. Chilie is een spel waarin je twee dingen doet: rekensommetjes oplossen en heel snel de richtingen van pijlen nadoen in beeld. Maar ondertussen lijkt Yves Mesnard vooral een korte animatiefilm neer te willen zetten. Chilie is het verhaaltje van een ongewoon elektronisch klinkend meisje dat op zoek is naar pepers in haar busje. Als een vogel de eerste pepers steelt, begint het ‘avontuur’ op zoek naar de vogel en/ of meer pepers. Of nou ja: de filmpjes die dat verhaal uitleggen. Ondertussen veeg je je rot op het scherm zonder dat het overeenkomt met de actie in het filmpje. En dan krijg je weer een som.

Die zijn wel geinig gedaan. Bovenin beeld zie je de gewenste opgave van de som en daar moet je met je paneel aan cijfers centraal onderin in zo weinig mogelijk stappen bij uitkomen. Standaard zie je er gedeeld door twee, keer twee en plus en min één, maar je kan die cijfers vervangen door in de filmpjes voorwerpen op te pakken die je met een tik op een van de vier cijfers kan zetten. Dat systeem is best geinig, net als de animaties en potlood-achtige tekenstijl. Maar alles bij elkaar is Chilie vooral een raar dingetje.

Downloaden: Chilie (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.0+)

Hellraid gaat beroep op je zenuwen doen

Games waarin je moet ontsnappen uit steriele en verlaten ruimtes, waren al even hot and happening. Maar op de pc is daar het laatste jaar een subcategorie bij gekomen nadat Slender Man miljoenen spelers wereldwijd angst aanjoeg. Games waarin je moet ontsnappen uit de ruimte, maar ook aan de gevaren uit die ruimte. En nee: je bent zelf niét bewapend. Hellraid wordt zo’n game voor iPhone en iPad, en niet geheel toevallig van het pc-minnende Techland, eerder verantwoordelijk voor Dead Island op pc en spelcomputers. Hellraid ziet er zonder meer indrukwekkend uit, in benauwde kerkers waarin het welhaast lijkt dat je soms je eigen ogen weggooit om knoppen om te zetten en nieuwe ruimtes te verkennen. Bizar… en potentieel doodeng. Aan het einde van de trailer zie je dat het witte balletje dat mogelijk je oog is, wordt verpletterd door een zwaargewicht waar je onbewapend echt geen kans tegen maakt. Hellraid verschijnt 15 mei, zal dan 2,69 euro kosten zonder in-app aankopen en wordt geoptimaliseerd voor de Apple TV – zodat je iedereen in de huiskamer de stuipen op het lijf kan jagen.

iCulture speelt en beschrijft elke werkdag de leukste nieuwe games en updates voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 april 2014, 18:32
Categorie Games
Onderwerp iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.