Nieuwe versie van 9292ov Pro voor iPhone binnenkort beschikbaar (preview)

9292ov Pro is binnenkort vernieuwd. De applicatie krijgt een Twitter-functie, laat zien welke treinen vanaf een bepaald station vertrekken en toont OV-chipkaart oplaadpunten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

9292ov pro9292 gaat binnenkort een update uitbrengen van de OV-reisplanner voor de iPhone. In de nieuwe versie zitten diverse nieuwe functies waarvan we hier alvast een preview geven.
Met 9292ov Pro kun je routes plannen voor alle 52 OV-bedrijven in Nederland, inclusief trein, bus, metro en veerboot. Voor het eerst komt er ook een Android-applicatie beschikbaar die volgens de plannen vóór koninginnedag in de Android Market te downloaden is. Of het met de vernieuwde iPhone-applicatie ook zo snel gaat is nog even afwachten.

Hieronder zie je twee belangrijke schermen in de applicatie, Planner en Overzicht:

iphone planner

In het voorbeeld hierboven heeft de gebruiker handmatig aangegeven dat hij niet met de metro wil reizen, bijvoorbeeld omdat hij al een treinkaartje heeft gekocht (je kunt maximaal vier vervoermiddelen uitschakelen). Voorheen moest je dit op een apart scherm doen, maar 9292ov Pro heeft er nu gewoon icoontjes van gemaakt. Bij het plannen van de route geef je een vertrekpunt aan (eventueel kun je hiervoor met de gps-functie van je telefoon je huidige locatie kiezen) en de bestemming. Het is niet meer nodig om op basis van de kaart je locatie te kiezen, maar je kunt ook op basis van adres, station, postcode of POI je reis plannen.

Nieuw is dat je eenmaal geplande routes en adviezen kunt opslaan, zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Een andere mogelijkheid is dat je tijdens de reis opnieuw kunt plannen op basis van het eerder opgevraagde advies. Dat is bijvoorbeeld nodig als je een aansluiting hebt gemist of wanneer je tijdens een tussenstop hebt besloten om nog even te gaan winkelen.

Het reisadvies blijft 24 uur bewaard; de route blijft altijd beschikbaar (als je dat wilt). In de applicatie kun je aangeven op welke haltes en stations je vaak komt, zodat je vanaf deze locaties makkelijker kunt plannen.

Hieronder zie je twee andere nieuwe functies: bekijken welke openbaar vervoermogelijkheden er op een bepaalde locatie zijn en waar je terecht kunt om je OV-chipkaart op te laden.

iphone kaart chip

Rechts zie je de lijst met vertrektijden op je huidige locatie en op je favoriete locaties. Kom je vaak op het NS-station van Arnhem, dan zie je in één oogopslag wat de eerstvolgende vertrekkende treinen of bussen zijn. 9292ov Pro bevat ook realtime vertrek- en aankomsttijden van de treinen. In de toekomst zal dat nog verder worden uitgebreid naar andere vervoermiddelen. Daarnaast kun je met behulp van de gps-functie van je iPhone zien bij welke halte je bent, zodat je nooit meer te vroeg uitstapt.

Een veelvoorkomend probleem in het OV is dat je wel een OV-chipkaart hebt, maar niet precies weet waar je die kunt opladen. Ook daarvoor biedt de applicatie 9292ov Pro een oplossing: je kunt op een kaartje in de omgeving opzoeken welke OV-chipkaartoplaadpunten in de buurt zijn. In een straal van enkele honderden meters krijg je te zien waar je terechtkunt om je OV-chipkaart op te laden. Dezelfde functie is beschikbaar voor de OV-fiets.

intercity 9292Een laatste nieuwe functie is de mogelijkheid om via e-mail en Twitter anderen te laten weten welke reis je gaat ondernemen en waar je momenteel bent. Zo kun je ook makkelijk doorgeven wanneer je aankomt of wanneer je te laat dreigt te komen. De applicatie is beschikbaar in het Engels en Nederlands. De taalinstelling is niet langer gekoppeld aan de taalinstellingen van je iPhone, maar je kunt handmatig aangeven welke taal je wilt.

De nieuwe versie wordt over een paar dagen verwacht (maar niets is zeker bij Apple).

Downloaden: 9292ov Pro (gratis – dit is nog de oude versie)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:08
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen 9292, openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.