Nieuwe contacten-apps voor iPhone: CrumbTrail en ReachFast Contacts

ReachFast Contacts en CrumbTrail zijn twee nieuwe contacten-apps voor de iPhone, de een wel iets minder opdringerig dan de ander.

Contacten-apps CrumbTrail en ReachFastZelfs voor de meest vanzelfsprekende functie van de iPhone worden nog altijd apps uitgebracht: het bellen. ReachFast Contacts en Crumbtrail zijn twee nieuwe applicaties die je standaard adresboek op de iPhone willen vervangen en daarmee aansluiten in een rij van applicaties als Brewster, Cobook en Contaqs. Beide apps hebben hun eigen specialiteiten en voordelen, maar kunnen ze je standaard adresboek naar een mapje op je homescreen verwijzen?

ReachFast Contacts

ReachFast wil dolgraag je standaard contacten-app op de iPhone worden. Als je pushberichten activeert voor de applicatie, krijg je zelfs herhaaldelijke meldingen dat je de app maar eens op je homescreen moet proberen. Nou, als het zo moet… Gelukkig kunnen de meldingen uitgeschakeld worden in de instellingen en daar tref je eveneens een andere nuttige schakelaar. Je kan aangeven dat ReachFast weer moet openen nadat je een telefoontje hebt afgerond. Zo kan je dus meteen de volgende persoon zoeken en bellen: een slimme optie. Verder kan je instellen of de lijst contacten gesorteerd wordt op voor- of achternaam, dat mailadressen worden aangegeven in de lijst, profielfoto’s en kan je vibraties en geluidseffecten in- of uitschakelen.

ReachFast Contacts slepen om te zoeken ReachFast Contacts swipen voor bericht

ReachFast Contacts voor de iPhone biedt een soepel scrollend overzicht aan contacten, en met het alfabet rechts in beeld kan je snel naar een voorletter. Als je scrollt, krijg je bovenin beeld bovendien automatisch een zoekbalk te zien en als je een pagina naar boven trekt, kan je die meteen invullen. De app heeft meer handige handelingen: tik op een nummer en je belt meteen, veeg een contact naar rechts en je kan hem meteen sms’en of iMessagen, trek een contact naar links en je kan een profiel verwijderen, bewerken en favorieten. Aardig is ook dat je meerdere telefoonnummers van een contact onder elkaar kan zien, met vermelding van wat voor ‘n type nummer het is. Je kan dus ook mailadressen weergeven bij de contactgegevens.

Met een tik op de centrale balk bovenin beeld wissel je tussen het overzicht van alle Contacten en recente veranderingen in je contacten. Daarin zie je onderverdeeld in grijze balken vandaag toegevoegde contacten, recente veranderingen, nieuwe contacten van de afgelopen maand en zo steeds verder terug. Best handig. Maar het compenseert niet voor een grote optie die ReachFast mist. De app biedt geen ondersteuning voor groepen. Je kan contacten dus favorieten om ze bovenaan te zetten, maar er is geen optie om te schakelen tussen bijvoorbeeld collega’s, familie en vrienden. Dat maakt ReachFast niet dé oplossing.

Downloaden: ReachFast Contacts (gratis ter introductie, iPhone, iOS 4.3+)


CrumbTrail

We hebben nog nooit zo’n lange lijst met informatie gezien die CrumbTrail via Facebook van ons wil weten voordat we aan de slag gaan met de applicatie, maar gelukkig kan je je ook aanmelden met alleen een mailadres en wachtwoord. Je hebt een account nodig om de app te gebruiken, en zodra je dat hebt gedaan, zie je dat je dat nodig hebt om een beroep te doen op de online backup die de app van je contacten maakt. Op die ‘service’ zal niet iedereen wachten. Want hoe veilig zijn je gegevens bij CrumbTrail? Naar aanleiding van alle Facebook-gegevens die we mogen afstaan, is onze eerste indruk niet erg goed. Als we daarna de vraag krijgen of we ons adresboek op de iPhone willen koppelen aan de app, slaat de twijfel al toe. Oeps.

CrumbTrail iPhone contacten CrumbTrail persoonlijke kaarten delen

CrumbTrail heeft een wat andere insteek dan andere contacten-apps. Het heeft de geinige toevoeging op je adresboek dat je contactkaarten van jezelf kan aanmaken. Die kan je vervolgens makkelijk delen via sms, e-mail en de app zelf. De app maakt zelf al een privé en business-contactkaart voor je aan, maar die je kan je zelf nog wel onder handen nemen voordat je ze met een veeg verstuurt. Je besluit zelf of je je contacten met alle andere app-gebruikers deelt. Overigens kan je bij iedereen met wie je de kaarten deelt, aangeven welke gegevens je deelt. Zoveel kaarten kan je aanmaken. Bewerkelijk, maar zo blijf je wel in controle.

Daarnaast heeft de app nog een troef: net als in het zakelijke Evernote Hello, legt de app vast wanneer je een contact toevoegt. De app doet daarbij ook een beroep op je locatie en het tijdstip, zodat je later kan terugzien waar je een contact hebt ontmoet om diegene in context te kunnen plaatsen. Zo kan je contacten dus ook filteren op datum, waar ontmoet (ook op de kaart) en tags: persoonlijke notities bij een contact. Als laatste kan je personen onderverdelen in groepen en kan je ook op die manier filteren. Met de Edit-knop rechtsonder pas je de groepen en gedeelde gegevens aan. De interface vereist even gewenning, maar werkt op zich aardig. Helaas staan daar wel wat minpunten tegenover: de app is niet geoptimaliseerd voor de iPhone 5, beroept zich nadrukkelijk op je telefoonbatterij door de locatiebehoefte en verlangt dus een online backup van je contacten.

Downloaden: CrumbTrail (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2013, 8:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen adresboek, cobook, contacten, evernote

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.