Adobe werkt aan Lightroom-app met RAW-fotobewerking voor iOS

Adobe werkt aan een Lightroom-app voor iOS, waarmee je foto's in RAW-formaat kunt bewerken. Ook wordt het mogelijk om kleine aanpassingen in foto's te syncen met de desktop.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

adobe lightroom ipad brugAdobe werkt aan een mobiele variant van Lightroom, de bekende software waarmee fotografen hun werk kunnen bekijken en bewerken. De afbeelding hiernaast toont Lightroom op een iPad, waarbij je RAW-afbeeldingen kunt bewerken. De app bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Om te voorkomen dat de iPad vastloopt door de grote fotobestanden gebruikt Lightroom voor iOS de DNG Smart Preview, dat in Lightroom 5 werd geïntroduceerd.

Dit is een lossy formaat, waardoor wel iets van de foto verloren gaat. Lightroom voor iOS gebruikt bovendien dezelfde beeldbewerking als in Lightroom en Adobe Camera Raw werd gebruikt. Tijdens een uitzending van The Grid, gepresenteerd door fotografie-expert Scott Kelby, liet productmanager Tom Hogarty van Adobe de eerste beelden van de app zien.

Hogarty gebruikte daarbij een iPad 2 om een RAW-foto te bewerken die met een 5D Mark III was gemaat. Hij paste schaduwen, highlights en kleurtemperatuur aan. Erg stabiel is de app nog niet, want Hogarty waarschuwde dat de iPad bij gebruik van sommige knoppen “zou exploderen”. Voor fotografen betekent het dat ze foto’s die ze onderweg hebben gemaakt meteen kunnen bewerken op hun iPad. Aanpassingen die je hebt gedaan worden meteen gesynchroniseerd met je desktopcomputer, waarbij alleen een paar bytes aan informatie hoeven te worden uitgewisseld. Het is niet nodig om steeds de complete foto heen en weer te sturen. In plaats daarvan worden alleen parameterwaarden gecommuniceerd. Dit zijn kleine tekstbestanden die je makkelijk tussen apparaten kunt uitwisselen.

Het wijst op een nieuw soort functionaliteit voor Lightroom, waarbij je aanpassingen op foto’s op een snelle en makkelijke manier kunt synchroniseren. Het lijkt op de sync-benadering van Dropbox.

adobe lightroom controls

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2013, 15:32
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.