Pass the Baton: estafettewandelen met vrienden wordt een spelletje

Pass the Baton van Striiv is een iPhone-app waarmee je samen met vrienden gaat wandelen. Je geeft steeds het estafettestokje door.

striiv pass the batonPass the Baton (‘Geef het estafettestokje door’) is een sociale stappenteller voor mensen die fit willen worden. De app maakt gebruik van gamification om je in beweging te krijgen en is gemaakt door het bedrijf Striiv. Die zagen we eerder al eens langskomen met een goede doelen-app waarin ook gamification aan bod komt. Door stappen te zetten kon je meebouwen aan een gebouw. Hoe meer lichaamsbeweging je beoefende, hoe meer geld de organisatie GlobalGiving aan allerlei goede doelen gaf. De nieuwe app Pass the Baton heeft niets te maken met goede doelen, maar kiest juist voor het versterken van je sociale netwerk. Je gaat estafette-wandelen met vrienden.

Er zitten 75 levels in deze app, die de voortgang meetbaar maken. Gedurende de dag geef je het estafettestokje door aan vrienden, waarbij je probeert zoveel stappen te zetten en op die manier zoveel mogelijk dierenplaatjes te unlocken.

pass the baton iphonePass the Baton telt op de achtergrond je stappen, zodat de app niet voortdurend geopend hoeft te zijn. Je kunt via de app chatten met vrienden of ze aanmoedigen nog net een paar kilometer extra te lopen. Heb je geen vrienden, dan kun je ook via de Auto-Match-functie nieuwe wandelvrienden op de kop tikken. Die kunnen zich overal ter wereld bevinden, dus een gezamenlijk blokje om bij jou in de buurt zit er misschien niet in. Dat maakt de app ook meteen wat onhandig, want stel dat je baas een project is gestart om de werknemers wat meer in beweging te krijgen? Dan zou het handig zijn als je samen met collega’s in de lunchpauze een stuk kunt gaan lopen en allebei daar punten voor verdient. Bij Pass the Baton draait het om beurtwisselingen: als de ene persoon het wandelen zat is, geeft hij/zij het stokje door. Samen lopen zit er niet in, want telkens heeft maar één persoon het stokje. Ik snap het idee wel (sociale druk door vrienden motiveert) maar als je je wilt inspannen werkt het misschien iets beter als er ook nog sprake is van competitie. Sporten als wandelen, zwemmen en hardlopen doe je uiteindelijk vooral voor jezelf en je wilt laten zien dat jij beter en sneller bent dan je vrienden.

Nog iets anders. Misschien is Pass the Baton wel het meest geschikt voor ouderen die van hun dokter te horen hebben gekregen dat ze meer moeten bewegen. Maar is dat ook de groep die bij het horen van het woord gamification meteen de wandelschoenen aantrekt? Terwijl jongeren misschien eerder zullen zeggen: “Wandelen? Uh… kunnen we ook gaan hardlopen? Maar dan wel samen!”

Downloaden: Pass the Baton (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2013, 21:25
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen stappenteller, wandelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.