Nederlandse app flitsdog waarschuwt voor flitsers en spaart de batterij

flitsDog is een nieuwe applicatie voor de iPhone waarmee je politiecontroles en flitsers langs de weg op tijd meekrijgt. De app heeft een modus die ervoor zorgt dat je batterij bij aankomst niet meteen leeg is.

flitsDog iPhone navigatie flitsers onderweg alarmJe wilt alert blijven op onaangekondigde flitsers op de route, maar wil niet dat de GPS-verbinding je iPhone leeg heeft getrokken als je op de bestemming aankomt. Dat is het probleem waar de nieuwe Nederlandse applicatie flitsDog een antwoord voor heeft geformuleerd. De app heeft twee verschillende GPS-standen: een actieve en een passieve. Als je niet in de buurt bent van een flitser, bespaart flitsDog je batterij.


Volgens de makers van flitsDog scheelt het toch wel tachtig procent batterijverbruik of je de actieve of passieve variant van GPS gebruikt op de iPhone. Daarom heeft de applicatie een trucje zodat je niet constant je actieve vorm van GPS – die nauwkeuriger je locatie kan bepalen – hoeft te gebruiken. De app ‘merkt’ het zodra je uit de buurt bent van flitscontroles langs de weg en vervalt dan in de relaxmodus. De app houdt dan minder actief je directe locatie in de gaten en springt pas weer op de actieve stand als er een controle op 10 kilometer afstand van je is.

Het scherm waar je naar kijkt is dan zwart, heeft een grote pijl bovenin het scherm en laat je huidige snelheid zien. Daaronder zie je de afstand tot de flitser en om het af te maken, geeft een hectometerpaaltje aan waar de veiligheidsambtenaar (of staatskasspekker) precies staat. Je kan zelf aangeven op welke afstanden de app haar waarschuwingssignalen laat horen. Standaard hoor je de eerste op een kilometer afstand en word je er 150 meter voor de flitser nog eens aan herinnerd.

Bij de uitleg helemaal rechts valt te lezen dat het de bedoeling is van de applicatie dat je geen knoppen hoeft in te drukken en dat is aardig gelukt. Je schakelt tussen de verschillende pagina’s met een swipe in plaats van tabbladen. De waarschuwing voor de volgende flitser is de derde pagina op rij, nog voor de pagina met informatie over de app. Het tweede blad geeft de locaties van de huidige controles weer op de kaart en de eerste presenteert de in Nederland aanwezige controles op alfabetische volgorde. Tenzij je rijdt: dan worden ze in volgorde van afstand gezet.

De drie knoppen die wel in beeld zitten, staan onderin een donkergrijze balk. Met de meest linker activeer je de relax modus van de app eigenhandig. Bij de instellingen kun je naast de waarschuwingen ook aangeven met welke frequentie de flitserslijst updatet. Standaard gebeurt dat elke vijf minuten. Niet echt batterij-efficiënt, maar wel handig als je onderweg bent.

flitsDog inventariseert alleen de tijdelijke flitscontroles langs de weg en indexeert dus niet de vaste flitspalen en trajectcontroles. Dat is best logisch, omdat het principe van de relax modus anders bijna overbodig zou zijn. Als weggebruiker met een gevoel voor het gaspedaal is het misschien wel wat onhandig – tenzij je natuurlijk al weet waar alle palen en controles zijn. Dankzij de batterijvriendelijke GPS-stand is flitsDog toch van toegevoegde waarde op FlitsMeister, ANWB Verkeer en Flitsers.Mobi.

Downloaden: flitsDog (€2,99)

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.