MoviePro: filmen in meer beeldverhoudingen en tegelijk foto’s maken

MoviePro is een nieuwe film-app voor de iPhone en iPod touch met behoorlijk wat extra functies ten opzichte van de standaard-app. Je kan foto's nemen tijdens het filmen, pauzeren, de witbalans vastzetten en kiezen uit veel resoluties.

MoviePro iPhone header filmenDe HTC One X en Samsung Galaxy SIII gebruiken het als verkooppunt, maar het was eigenlijk al te raden dat de mogelijkheid om foto’s te schieten onder het filmen ook door andere bedrijven en initiatieven overgenomen zou worden. De nieuwe iPhone-app MoviePro kan het al, maar er zijn meer redenen te verzinnen om de applicatie op de kop te tikken. Zo kan je onder andere zelf aangeven in welke beeldverhouding en op welke snelheid je wilt filmen.

MoviePro instellingenDat is handiger dan het klinkt, zeker als je regelmatig aan videobewerking doet en die ene video die je met de iPhone hebt geschoten, eigenlijk ook wel in de productie wilt meenemen. Aldus kan je kiezen voor de framerates 30, 25 en 24 frames per seconden, en alles daaronder per frame per seconde omlaag. De beeldverhouding en de resolutie kunnen daarnaast natuurlijk ook creatief ingezet worden. Naast breedbeeld en de NTSC/ PAL-standaardverhouding 4:3, kan er ook gekozen worden voor 2:3 en anamorphische breedbeeld-ratio’s als 2.75:1, 2.55:1, 2.40:1, 2.35:1, 2.25:1,2.20:1, 2:1, 1.86:1, 1.85:1. Het overgrote deel van de functies is echter uitsluitend bruikbaar op de iPhone 4S. Omdat we de app niet testen op een ouder toestel, weten we niet welke mogelijkheden wegvallen.

Er zijn nog meer handigheden aan MoviePro, die ze overigens verstopt in een interface die doet denken aan lekker eenvoudige point & shoot-camera’s. Zo kan je een opname pauzeren en later weer oppakken, waarna je meteen verder filmt in hetzelfde bestand. Ook de zoomfunctie is versoepeld ten opzichte van die van de normale iPhone-camera. Daarbij moet de camera soms even in de nieuwe stand ‘klikken’, en dat lijkt hier minder het geval. Je moet de optie wel van tevoren inschakelen – en bovendien is hij alleen voorhanden op de iPhone 4S. Als laatste wapenfeit voor bij het filmen, kan de 4S ook in 200 en 150 procent kwaliteitsstanden filmen, of juist in minder dan 100 procent om ruimte op de iPhone te besparen. Van de hogere kwaliteitsstanden zijn we niet ondersteboven. Het verschil met de normale stand is onzichtbaar op het scherm van de iPhone zelf en na een snelle beweging blijft het beeld zelfs even hangen.

MoviePro realtime zoom en andere functiesToch kan je MoviePro daarmee niet afschilderen als een mislukte poging om dingen beter te doen dan de normale camera. Dat er nog veel extra handigheid bij een camera-app om de hoek kan kijken, merk je aan de map waarin je gefilmde opnames staan voordat je ze zelf in het fotoalbum zet. Zo is er een mogelijkheid om een video meteen op te slaan in Dropbox. Ook kan je uploaden naar YouTube en Facebook. Maar je merkt het ook aan de overige opties: je kan de witbalans vaststellen zodat de camera niet van kleur verspringt tijdens het filmen, kan een timer instellen voor een vastgestelde lengte en zelfs bepalen hoe je de focus tijdens het filmen wil wijzigen.

Zeker als je aan videobewerking doet en de beelden van de iPhone daarin makkelijker dan nu wil betrekken, is MoviePro het overwegen waard. Let wel op: de zachte introductieprijs gaat na nog onbepaalde tijd omhoog naar 2,39 euro.

Downloaden: MoviePro (€0,79 ter introductie)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 augustus 2012, 21:01
Categorie Fotografie en video
Onderwerp filmen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.