Momento: sociaal dagboek op je iPhone (review)

Momento is een iPhone-applicatie die al je bezigheden op Twitter, Facebook, YouTube, Foursquare, Instagram en je eigen blog voor je bijhoudt en archiveert in een persoonlijk dagboek.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Momento Diary Journal voor iPhone iPod touchTwitter is zo’n snel medium dat je niet meer weet waar je gisteren over hebt geschreven. Je laatste bericht op Facebook? Reeds ondergesneeuwd door de foto’s van anderen. Populaire websites zoals Twitter en Facebook zijn ook de meest vluchtige op internet. De iPhone-applicatie Momento archiveert de uitspattingen op je blog, Twitter, Facebook, Instagram, Foursquare, YouTube, Last.fm, Flickr, Vimeo en meer. Omdat er door het toenemende aantal diensten steeds meer behoefte aan is, recenseren we nu alsnog deze iPhone-applicatie.

Koppelen en momenten creëren

Het is heel simpel: de eerste keer dat je Momento opstart, koppel je de toepassing aan je actieve sociale netwerk-accounts. Via de OAuth-standaardmodules die je in elke app met Twitter- en Facebook-integratie tegenkomt, verleen je toestemming aan de sociale netwerken. Ook kun je een RSS-feed van je eigen website koppelen. Zodra je de netwerken gekoppeld hebt, haalt Momento de laatste tweets, Facebook-berichten, YouTube-video’s, Instagram- en Flickr-foto’s en blogposts op. Daarna staan alle berichten van alle geactiveerde diensten in tijdstip onder elkaar op een dag. Zo kun je een hele dag op het internet eenvoudig terugzien. Vanaf nu worden je nieuwere berichten ingeladen, elke keer dat je Momento opent.

Je hoeft de sociale netwerken niet perse te koppelen. Ook vanuit Momento zelf kan je prima een dagboek aanleggen. Door op de tekst-invoerknop rechtsboven te drukken, creëer je een nieuw moment. Vervolgens kun je een tekst schrijven, het moment waarderen van 1 tot en met 5 sterren, aanverwante personen taggen, locaties toevoegen, algemene trefwoorden toevoegen en maximaal acht foto’s bijvoegen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een nacht stappen uitgebreid verslaan. Net zoals alle segmenten van de app, werkt ook dit handmatig invoeren of bewerken van een ‘moment’ eenvoudig. De heldere layout maakt Momento altijd overzichtelijk en begrijpbaar.

Doorspitten per dag of in kalender

Drie van de vier tabbladen in het hoofdmenu helpen je te spitten door de berichten die je hebt gearchiveerd. De eerste tab, Days, laat alle dagen netjes onder elkaar zien. Als je handmatig een moment hebt ingevoerd, staat dat bericht als topbericht van een dag. Als er alleen geïmporteerde berichten beschikbaar zijn, staat de eerste van de dag bovenaan. Daaronder zie je het aantal berichten in vet en blauw geschreven. Aangemaakte momenten hebben een oranje accent. Die kleuren komen ook terug in het tweede tabblad, de kalender. Aan de hand van gekleurde stippen weet je op die manier wat voor een informatie op die dagen voorhanden is.

In het tabblad Days kun je zoeken op woorden die voorkomen in berichten, maar daarnaast kan je ook zoeken op Tags in momenten. Daar sorteer je snel terug op custom tags, personen tags, de ratings van een moment (zo sla je snel alle goede dagen en minder goede erop na) en alle momenten met foto’s. Bij het laatste tabblad, feeds, zie je de rij met sociale netwerken aan welke je Momento gekoppeld hebt.

Instellingen

In de instellingen – altijd bereikbaar met een knop links bovenin – kun je een backup aanmaken die je vervolgens met de File Transfer-optie van iTunes naar de computer of Mac kan kopiëren. Ook is er een exportmogelijkheid naar iTunes. Daarbij zijn de gegevens niet alleen voor de app zelf bruikbaar, maar kun je ze ook uitlezen met andere programma’s. Je bepaalt zelf of er foto’s en feeds worden inbegrepen en of de berichten gesorteerd op dag, maand of als één bestand worden opgeslagen. Wel missen we een veel simpele export-functie naar bijvoorbeeld Dropbox. Dat bespaart de iPhone aansluiten op de desktop of laptop.

Verder zijn er algemene instellingen om een wachtwoord voor de applicatie in te stellen, kun je aangeven hoe laat een dag eindigt (standaard 3.00 uur ‘s nachts, handig voor de nachtbrakers!) en stel je de lettergrootte en geluiden in. Anderzijds kun je ook per feed voorkeuren aangeven. Worden ook je antwoorden aan anderen op Twitter geplaatst, en retweets? Of alleen eigen berichten? De optie die het zou afmaken, is dat je getagde personen uit momenten kan koppelen aan gebruikersnamen uit je tweets. Maar anderzijds, omdat je ook al kan zoeken op inhoud binnen alle berichten en dus op naam, is dat bijna zoeken naar spijkers op laag water.

Versie 2.3

Momento is al een tijdje uit en vorige week aangekomen bij versie 2.3. Die update zorgde voor een deel van het huidige uiterlijk en was voor ons aanleiding om de app eens wat grondiger te bespreken in deze review. Nieuw in versie 2.3 is ook dat tags kunnen worden aangepast, verwijderd en samengevoegd. Er is ondersteuning voor Facebook Checkins, is een aantal fouten verholpen. Daarnaast is het tabblad met Feeds in één overzicht geïntroduceerd in versie 2.3.

Conclusie

Momento is een serieuze app die alle sociale netwerken voor je opslaat, archiveert en inzichtelijk maakt. De applicatie doet dat uiterst stabiel, in een prettige interface en precies zoals je het zelf wilt. Een geweldige applicatie.

Info: Momento (Diary/ Journal)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2011, 21:16
Categorie Lifestyle
Onderwerpen dagboek, momento, recensie, sociale media

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.