Meest lucratieve iOS-app niet verkrijgbaar in Nederlandse App Store

De meest lucratieve iOS-app wereldwijd is niet Candy Crush Saga of WhatsApp, maar een Japanse game. Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Distimo.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

App StoreWelke iPhone-app levert wereldwijd het meeste geld op? Candy Crush? WhatsApp? Clash of Clans? Het is inderdaad een game, maar de kans is klein dat je Puzzle & Dragons hebt genoemd. Deze puzzelgame verscheen in februari 2012 in Japan en is sindsdien uitgegroeid tot een enorme hit, ook al verschilt het op maar een paar punten van bestaande match 3-games. Puzzle & Dragons is inmiddels ook in een Engelstalige variant in de Amerikaanse App Store verschenen. Het in Nederland veel bekendere Candy Crush Saga was in de maand mei de meest gedownloade gratis iOS-applicatie ter wereld. Dit blijkt uit statistieken van Distimo, een onderzoeksbureau dat alle App Store-cijfers naast elkaar heeft gezet om een globaal beeld te schetsen.

puzzle dragonsDe cijfers zijn interessant, omdat de hitlijst die wij in de App Store zien is gebaseerd op Nederlandse downloadcijfers. Wereldwijd kunnen de verhoudingen heel anders liggen, al zien we wel een aantal bekende namen zoals WhatsApp en Hay Day.

In de top 5 met meest populaire gratis apps staan maar liefst vier games. De enige ‘gewone’ app in de lijst is YouTube. In de lijst met betaalde apps zijn de verhoudingen gelijk: alleen WhatsApp is daar niet een game. Het spelletje Survivalcraft staat op nummer 4 in de lijst van populaire betaalde apps. Opmerkelijk, omdat dit op veel vlakken een kopie is van Minecraft – het spel dat de derde plek in de lijst heeft ingenomen. De volledige lijsten zijn als volgt:

Top 5 gratis app-downloads wereldwijd

 1. Candy Crush Saga (gratis, universeel, iOS 4.3+)
 2. Fast & Furious 6: The Game (gratis, universeel, iOS 4.3+)
 3. Iron Man 3 – het officiële spel (gratis, universeel, iOS 5.0+)
 4. YouTube (gratis, universeel, iOS 5.0+)
 5. Angry Birds Friends (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Top 5 betaalde app-downloads wereldwijd

 1. WhatsApp Messenger (€0,89, iPhone, iOS 4.3+)
 2. Heads Up! (€0,89, universeel, iOS 5.0+)
 3. Minecraft – Pocket Edition (€5,99, universeel, iOS 4.3+)
 4. Survivalcraft (€3,59, universeel, iOS 5.1+)
 5. Pou (€1,79, universeel, iOS 5.0+)

Top 5 meest opbrengende apps wereldwijd

 1. Puzzle & Dragons (gratis, universeel, niet in Nederlandse App Store, iOS 5.0+)
 2. Candy Crush Saga (gratis, universeel, iOS 4.3+)
 3. Clash of Clans (gratis, universeel, iOS 4.3+)
 4. Hay Day (gratis, universeel, iOS 4.3+)
 5. The Hobbit: Kingdoms of Middle-Earth (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Een flink deel van alle apps in de toplijstjes hierboven ondersteunt alle iOS-versies vanaf iOS 4.3. Interessant is dat het nagenoeg allemaal universele apps zijn. Alleen WhatsApp is enkel voor de iPhone beschikbaar. Bedenk wel dat bovenstaande lijstjes van Distimo afkomstig zijn, niet van Apple zelf. Distimo heeft alle ranglijsten uit App Stores in specifieke landen samengevoegd en deze informatie gecombineerd met data afkomstig van hun eigen AppIQ-software.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2013, 22:27
Categorie Uncategorized
Onderwerp distimo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.