mAPP: gratis iPhone-app met offline kaarten en waypoints

mAPP is een gratis iPhone-app voor offline kaarten en routes in het buitenland. De app is vooral handig voor natuur, wandelen en fietsen.

mAPP offline kaarten app waypointsGrofweg genomen heb je twee soorten kaarten-apps op iPhone. De navigatie-apps die je vooral verharde wegen aanwijzen en daarop routes voor je uitstippelen, vormen de belangrijkste categorie. Maar ook het andere type is populair op de iPhone: de kaarten-app waarop je buiten de gebaande paden zelf je eigen tracks kan uitzetten. Naast onder andere Maps 3D en Topo GPS Nederland heb je op dat vlak nu mAPP, een nieuwe en gratis te downloaden applicatie voor offline kaarten.

Vier soorten kaarten

Je hebt in mAPP keuze uit vier verschillende kaarttypen waarmee je verschillende details van het terrein en de omgeving in kaart brengt. In het schuifmenu links kies je tussen het stratenplan van Open StreetMap, de op fietsers toegelegde Open Cycle Map, de voor mountainbikers ingerichte Open Cycle Map Landscape en een meer algemene kaart van MapQuest. Op de eerste vind je interessante locaties op de kaart; Landscape bevat veel contouren van landen en natuurgebieden. Met name die is bruikbaar als je er graag op uittrekt in de natuur.

Makkelijke app

Wat mAPP vanaf het begin af aan goed doet, is de rust die de app uitstraalt. De in de inleiding genoemde concurrenten maken een rommelige eerste indruk en de eerlijkheid gebied te zeggen dat Maps 3D na al die sessies nog steeds een onhandige en moeilijke app is. mAPP schotelt je meteen een online kaart voor van het gebied, met in het rechtermenu twee functies waar je mee aan de slag kan. Daar vind je de opties om markeringen op de kaart aan te leggen (waypoints) en je route op te nemen, te bewaren en later in te laden als track.

mAPP aangelegde waypoints iPhone mAPP Waypoints en tracks menu

Kaarten downloaden voor offline gebruik

In Nederland en België kan je prima de online kaarten van mAPP gebruiken, maar over de landsgrenzen is het handig om offline kaarten te downloaden zodat je geen prijzige buitenlandse databundel nodig hebt. Je betaalt dan bijvoorbeeld 89 cent voor een Nederlandse provincie en 4,49 euro voor het hele land. Totaal Europa kost je 12,99 euro en voor 21,99 euro kan je alle kaarten wereldwijd downloaden en gebruiken. Je hoeft kaarten niet meteen te downloaden trouwens. Je kan de ruimte op de iPhone of iPad besparen door ze te downloaden vlak voordat je ze nodig hebt.

Prijziger dan de concurrentie

Als je fanatiek kaarten wilt downloaden, is mAPP prijziger dan de concurrentie. De applicatie is in tegenstelling tot Topo GPS Nederland echter wereldwijd georiënteerd. Maps 3D is aanzienlijk goedkoper: daar ben je eenmalig 3,59 euro voor kwijt en daarvoor krijg je bovendien 3D-kaarten die een visuele hoogte-indicatie geven. In mAPP is de hoogte alleen zichtbaar in het rechter schuifmenu, maar daar staat tegenover dat de applicatie véél gebruiksvriendelijker is. mAPP is de meest overzichtelijke offline kaarten-app op iPhone en iPad die we tot nu toe tegenkwamen. Dat is een groot goed.

Downloaden: mAPP – offline mapping app (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.