Makers VLC voor iOS reageren op verwijdering uit App Store

De makers van de iOS-port van mediaspeler VLC hebben gereageerd op de kwestie rondom het verwijderen van de applicatie uit de App Store.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

VLCOnlangs meldden we dat Apple VLC Media Player voor iOS uit de App Store heeft verwijderd. Dit was het gevolg van een conflict tussen Rémi Denis-Courment, een van de hoofdontwikkelaars van VideoLAN (de bedenker van VLC) en Apple over de wijze waarop de software in de App Store werd gedistribueerd. De iOS-port van de populaire open source-mediaspeler is ontwikkeld door de Franse ontwikkelstudio Applidium, die vandaag tegenover de website 9 to 5 Mac op de situatie reageerde.

Rémi Denis-Courment diende in oktober vorig jaar een officiële klacht in bij Apple wegens auteursrechtenschending. Volgens de ontwikkelaar was de wijze waarop de software gedistribueerd werd in strijd met de GNU General Public License, die van toepassing is op de onderliggende code van VLC voor iOS. In deze licentie is opgenomen dat het mogelijk moet zijn om de software onbeperkt te distribueren. In de App Store-voorwaarden is echter bepaald dat gebruikers gedownloade apps niet op meer dan vijf apparaten tegelijk mogen installeren. Juist dit punt is volgens Denis-Courment in strijd met de GPL-licentie.

Uit de verklaring van Applidium blijkt dat men niet op de hoogte was dat de applicatie uit de App Store was verwijderd. “Tot onze grote verbazing ontvingen wij afgelopen vrijdag een e-mail van Apple”, zo schrijft Romain Goyet, mede-oprichter van Applidium. In deze e-mail stelt Apple dat zij het betreurt dat het conflict niet op een vredige wijze opgelost kon worden. Voor vragen over de hele kwestie verwijst Apple echter door naar Rémi Denis-Courment. Goyet schrijft daarnaast dat er in oktober vorig jaar een e-mail aan is voorafgegaan waarin staat dat de applicatie de intellectuele eigendomsrechten van Rémi Denis-Courment schendt.

“Remi Denis-Courment’s klacht kwam nogal onverwachts, aangezien wij voordat wij met de iOS-port van VLC zijn gestart goedkeuring van de VideoLAN-stichting hebben gekregen”, aldus Romain Goyet. Ook schrijft hij dat sommige leden van het VideoLAN-team zelfs hebben meegeholpen om VLC naar iOS te porten (red.: omzetten voor een ander platform).

“We denken nog steeds dat de App Store-licentie compatibel is met de GPLv2-licentie waaronder VLC beschikbaar wordt gesteld.”

Applidium stelt in de verklaring dat zij het jammer vindt dat hiermee miljoenen gebruikers een ‘fijn stukje open source-software’ ontzegd wordt. Het bedrijf doet naar eigen zeggen haar best om te voorkomen dat dit het einde betekent van VLC voor iOS. VideoLAN verklaart op haar website dat men het betreurt maar niet verantwoordelijk is voor de hele situatie. De stichting wil naar eigen zeggen met alle partijen om tafel zitten om in een zo kort mogelijke tijd de beste oplossing te vinden.

Denis-Courment heeft, na zijn eerdere verklaring, afgelopen zondag nog een tweede verklaring gegeven waarom de applicatie uit de App Store is verwijderd. Hierin legt hij in feite de schuld volledig bij Apple. Op Planet VideoLAN, het blog voor VideoLAN-ontwikkelaars en -sympathisanten, schrijft hij:

“Ten eerste, zelfs ik weet niet waarom Apple VLC verwijderd heeft en Apple zal hier waarschijnlijk nooit de waarheid over vertellen”

Volgens Denis-Courment is het twijfelachtig dat zíjn klacht de aanleiding is voor het verwijderen van VLC, omdat Apple meer dan twee maanden gewacht heeft. De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2011, 13:24
Categorie Uncategorized
Onderwerpen auteursrecht, open source, video, vlc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.