Live OV krijgt update: nieuwe interface, geplande vertrektijden

Met de Nederlandse iPhone-app Live OV zie je of je moet hollen voor de bus of dat je hem al gemist hebt. De app werkt simpel in gebruik.

Live OV iPhone iPad vertrektijden busDe concurrentie binnen Nederlandse iPhone-apps voor het openbaar vervoer is onvoorstelbaar groot geworden. De nieuwe toevoeging aan het genre OV status ging dit weekeinde al over de kop naar aanleiding van gebruikersfeedback en deze maandag schrijven we over de volgende stap van de NS Reisplanner Xtra: het tonen van drukte in de trein. Ook Live OV, de app waarmee je ziet of je nog moet hollen voor de bus, heeft een interessante update gehad. Je kan nu filteren welke buslijnen je op de kaart wil zien.

De toevoeging van geplande vertrektijden is een nuttige. Live OV legde zich er tot nu toe op toe om actuele vertrektijden te zien bij de haltes in de buurt, op zowel een kaart als in een lijst. Bussen met een geel nummerbord zijn nog onderweg naar de halte, grijze nummerborden geven aan dat je de bus al hebt gemist. Op de kaart kan je een tabblad onderin het scherm naar boven trekken om de eerstvolgende buslijnen en vertrektijden onder elkaar opgeschreven te zien. Met de blauwe pijl erachter, zie je alle vertrektijden van een lijn in beeld. Die geplande vertrektijden zijn nieuw in de app.

Ook nieuw is dat je in het overzichtje van vertrektijden, meerdere lijnen kan aantikken. Alleen die worden vervolgens getoond op de kaart en zo filter je lijnen. Het is het belangrijkste element van de nieuwe interface, die het Live OV-aspect onder de centrale knop wegstopt en verder alleen een pagina ‘Extra’ met een oproep voor feedback en een Help-sectie met instructies toont.

Live OV lijn op kaart Live OV eerstvolgende vertrektijd halte

Op dit moment heb je nog niet in heel Nederland wat aan Live OV: momenteel werkt de app alleen met HTM. Binnenkort volgt een update waarin Live OV ook moet werken voor de vervoersmaatschappijen Arriva, Connexxion en de Amsterdamse GVB.

De onlangs verschenen Nederlandse app OV status laat eveneens zien of de bus op tijd rijdt. Die applicatie is dit weekeinde geüpload en toont gegevens van meer vervoersmaatschappijen, maar is wel ingewikkelder in gebruik. De eveneens nieuwe app Haltes toont juist de vertrektijden per halte erg snel.

Downloaden: Live OV (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 11:33
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen bus, openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.