Left2Cook: koken met de restjes die je nog hebt liggen

Left2Cook is een nieuwe Nederlandse iPhone-app die je een recept helpt samen te stellen met de ingrediënten die je nog in huis hebt liggen. Helaas moet je er dikwijls zelf een stapel ingrediënten voor in huis halen.

Left2Cook iPhone iPod touchEen halve zak rucola, paprika, wat kaas en spekjes. En rijst natuurlijk. Dat ligt hier in de kasten en koelkast en kan maar zo de basis zijn voor een nieuw recept, als het aan de nieuwe Nederlandse iPhone-app Left2Cook ligt. Wat kunnen we ervan maken? In Left2Cook voer je de ingrediënten in die je nog in huis hebt en de app gaat op zoek naar recepten waarmee je in ieder geval de restanten in huis nog kan opmaken. Op papier in ieder geval.

Left2Cook: koken met restjes

Left2Cook open koelkastdeurWant als we met de bovengenoemde ingrediënten een gerecht zoeken, krijgen we een enorme lijst recepten te zien, maar niet met recepten waarin alle ingrediënten in zijn verwerkt. Het eerste resultaat is een chili con carne-schotel waarin we het gehakt, ui, knoflook, bruine bonen, chilisaus en de sambal nog even moeten bijkopen of lenen bij de buren. Welbeschouwd hebben we dus alleen de paprika al. Het is handig en snel te zien in twee verschillende tabbladen in de app: ‘Ingrediënten’ en ‘Ik mis’, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat je na de chili con carne alleen maar meer etensresten in huis hebt?

Left2Cook: recepten met kliekjes

Bij de eerste tien gerechten in de erg lange lijst die we voorgeschoteld krijgen, zien we steeds maar één ingrediënt dat we al in huis hebben. Hoe accuraat de recepten zijn die je in de lijst ziet, zal natuurlijk sterk per zoekopdracht verschillen. Toch stuiten we met de ingrediënten rucola, paprika en spekjes niet meteen op een salade, wat je eigenlijk wel verwacht. De app is er heel stellig over onder de Info-knop linksboven in de ingrediëntenkiezer: Je kan de app op twee manieren gebruiken: voer alle ingrediënten in en laat je verrassen, of voer één ingrediënt in en krijg inspiratie door de resultaten. In de praktijk gebruiken we de app dus ook de tweede manier als we meerdere ingrediënten invoeren.

Ook als we het de app makkelijk maken met rucola en pasta als enige restjes in huis, zien we meteen recepten waar een van de twee in ontbreekt. Het derde resultaat is pas een pasta mét rucola, het resultaat dat natuurlijk bovenaan had moeten staan. Dat is namelijk precies waar de app om draait.

Left2Cook: ruimte voor verbetering

Het is jammer dat Left2Cook zijn belofte niet waarmaakt, want het idee is voortreffelijk en ook de technische uitwerking krijgt onze handen op elkaar. Je begint in een scherm met soorten etenswaren waar je op kan drukken voor een lange lijst ingrediënten die je kan vinken. Met de zoekbalk bovenin gaat dat nog veel sneller. Zoek op kaas, je krijgt kaas, vinkt, gaat terug en kan verder zoeken. In het hoofdscherm wordt bijgehouden hoeveel ingrediënten je per etenssoort hebt. De knop Wis Alles laat je een nieuwe selectie ingrediënten maken. Ook de hoeveelheid recepten is indrukwekkend en bovendien worden ze allemaal toegelicht met een foto en een bondige bereidingswijze.

Door de tekortkoming van meteen het beste recept bovenaan te zetten of helemaal geen gerechten te laten zien met meerdere ingrediënten erin, verschilt Left2Cook in de praktijk amper van Recepten Shaker, de gratis recepten-app van supermarktketen Jumbo waarin je ook een voorkeursingrediënt kan aangeven. Daar kan je bovendien de recepten op het aantal personen waarmee je eet afstemmen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2012, 17:19
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen recepten, voeding

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.