LC Krant: ‘papieren’ Leeuwarder Courant lezen op iPad

Leeuwarder Courant brengt LC Krant uit, een iPad en iPhone-app waarin je de krant leest en gratis internet nieuws leest.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

LC Krant header iPad iPhoneDe Leeuwarder Courant is op een extra manier te lezen op de iPad en iPhone. Naast de modern vormgegeven nieuwsapplicatie LC HD die een eigen abonnement met regionieuws met zich meebrengt, is nu LC Krant uitgebracht. Het is een applicatie die doet wat je van de naam verwacht: de ‘papieren’ krant presenteren op het touchscreen. Toch is de scheiding tussen de apps wat lastiger dan je zou zeggen. Ook in LC Krant lees je namelijk nieuws van de website van het dagblad.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in december. Toen werd de app teruggetrokken. De release toen was volgens Leeuwarder Courant een foutje. Vandaag is de app wel officieel uitgebracht.

LC Krant voorpagina staandDe exacte scheiding is als volgt: in LC HD lees je tegen betaling een combinatie van het nieuws uit de krant en van internet voor 11,99 euro per maand. LC Krant biedt je voor 1,79 euro per dag de volledige krant op het touchscreen. Daarnaast heeft die app een sectie voor het korte en snellere nieuws van de website. In de test vandaag zien we vier berichten van vanochtend die alle vier direct doorverwijzen naar uitgebreide artikelen in de krant.

Naast het Laatste nieuws is er nog een gratis sectie in de app. Het centrale tabblad Fotoserie, overigens nog in een typische iOS 6-balk uitgevoerd, leidt naar fotocollecties die bij een onderwerp horen. Helaas vind je over dat onderwerp verder niks. De foto’s hebben een kort onderschrift, maar er wordt niet omschreven wat je ziet.

LC Krant leesweergave iPad

De krant lezen is gelukkig geen probleem in LC Krant. Je bladert door een PDF-opmaak van het dagblad, maar kan ook de artikelen ook lezen in een op de iPad en iPhone afgestemde layout. Op de iPad zie je daarbij links een artikellijst in beeld en lees je rechts zonder afleiding een bericht. In de PDF-weergave navigeer je snel naar andere secties van de krant met een balk onderin. Kranten die je koopt worden opgeslagen en kan je zonder internetverbinding lezen.

Heel opzienbarend is het allemaal niet – zeker niet als je bedenkt dat dezelfde Leeuwarder Courant in mei 2011 al een vooruitstrevende nieuwsapp uitbracht op iPad, die later werd vervangen door het genoemde LC HD. Wel is LC Krant een mooie gratis toevoeging voor abonnees en een handige achtervang voor 1,79 euro als de krant niet bij je kan worden bezorgd.

Downloaden: LC Krant (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2014, 12:43
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.