Kinotopic vandaag gratis: ‘stilstaande filmpjes’ maken op de iPhone

Kinotopic voor de iPhone maakt geen video's en geen foto's: het maakt beide ineen. Je selecteert een gebied uit een video dat je wil laten bewegen en de rest wordt stilgezet - de animatie loopt vervolgens oneindig.

Kinotopic animatie maken iPhone iPod touchDe recent uitgebrachte iPhone-applicatie Kinotopic is een vreemde eend in de bijt op videogebied. De app laat je ‘stilstaande filmpjes’ maken. Je neemt een deel van je eigen video en markeert het gedeelte op het scherm dat je wil laten bewegen. Kinotopic zorgt er dan voor dat de rest van het filmpje stilstaat terwijl jouw gewenste voorwerp of persoon nog beweegt. Zo krijg je een video in een foto. De app is alleen vandaag gratis te downloaden.

Het trucje dat Kinotopic uitvoert, is een tijdje geleden razendsnel rondgegaan in berichten op sociale media met links naar de blogs IWDRM en Cinemagraphs. Die laat voorbeelden zien van animaties die je met Kinotopic zou kunnen maken. De bestanden die je maakt, worden opgeslagen als geanimeerde .gif, maar verschillen op een wezenlijk punt. Een geanimeerde gif is een filmpje dat zich eindeloos herhaalt, een ‘Kinotopic’ is een foto waarop een of meerdere onderdelen constant bewegen.

Je mag maximaal 4 seconden uit een video op je iPhone knippen om te gebruiken voor een bestand. Kinotopic animaties maken iPhone iPod touchDat stukje video wordt dan opgeknipt in verschillende frames, waarvan je er één kan selecteren als uitgangspunt. De stilstaande omgeving is ook een vast referentiepunt. Daarna kleur je de onderdelen in die je wilt laten bewegen. Kinotopic filtert de schudbewegingen uit de camera en Klaar is Kees. Als je tevreden bent met de preview, kan je het stilstaande filmpje opslaan en voorzien van een beschrijving. Je kan ook aangeven of je het wilt delen in de stream van Kinotopic zelf. In de applicatie zie je namelijk de laatste toevoegingen en uitgelichte animaties van andere gebruikers.

Kinotopic is helaas niet zonder problemen. De app crashte bij ons meermaals en liet ons zelfs een keer opnieuw inloggen. Wat accounts betreft kun je gebruikmaken van Facebook of een nieuwe account aanmaken. Het kan zijn dat het tweede testfilmpje dat we selecteerden waarbij de crashes voorkwamen, veel te beweeglijk is voor een stilstaand plaatje. Maar daar kan de app dan natuurlijk ook voor waarschuwen. Bij een onbewogen opname met één object dat we lieten bewegen, ondervonden we geen problemen. Wel laat Kinotopic dan een kleine ruis zien om het bewegende object.

Downloaden: Kinotopic (vandaag gratis, anders €1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2012, 11:42
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen animatie, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.