Kiddo Atlas: prachtige geografie-app op iPad

Kiddo Atlas voor de iPad is een prachtige gratis app waarmee je je geografie kan verbeteren met allerlei afwisselende spelonderdelen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Kiddo Atlas hoofdmenu iPadApple positioneert de iPad al vanaf de introductie als ideaal apparaat voor leren, maar wijst daarbij eigenlijk steeds naar de Amerikaanse store in iBooks waarin een aparte studentensectie is aangemaakt met Engelstalige lesstof. Ook in Nederland de Benelux wordt echter flink aan de weg getimmerd met apps waarmee je bij kan leren, al zijn die vaak gericht op jongere leerlingen. Kiddo Atlas is daar een voorbeeld van. Het is een prachtige applicatie waarin je op instapniveau over de hele wereld kan bijleren.

Kiddo Atlas parachute op land droppenKiddo Atlas is gratis te downloaden en daarvoor krijg je een fraaie, in hoge resolutie uitgevoerde app met een Nederlandse taalinstelling. De applicatie van het Belgische iCapps bevat vier verschillende spelmodi, die nu eens verder gaan dan veel concurrerende apps die zich maar op één specifiek onderdeel richten – zoals het herkennen van vlaggen of het aanwijzen van landen. Nadat je een foto hebt gekozen en een profiel hebt aangemaakt, kan je kiezen uit de onderdelen Het Verhaal, Verkennen, Tikkende Tijd en Overleving. De laatste twee zijn highscore-spelletjes tegen de tijd en waarin je af bent bij het eerste foute antwoord. Met Verkennen bekijk je landen op de kaart en kan je hun hoofdsteden en monumenten leren. Het hoofdspel is echter Het Verhaal.

Kiddo Atlas monument aanwijzenDat bestaat uit een geheel arsenaal aan uitdagingen per continent dat je selecteert. Net zoals in vele non-educatieve games, volg je een pad van levels, waarbij je de volgende vrijspeelt als je minstens een bronzen score op een onderdeel haalt. Een zilveren plak verdien je tot één punt minder dan het maximumaantal. Als je dat aantikt, krijg je er goud voor. In het leveloverzicht zie je je score op de verschillende levels. Elk level omvat bovendien een ander onderdeel. In de eerste Europese uitdaging herken je vlaggen, dan raad je aangewezen landen aan, kies je de foto bij het genoemde monument en laat je spelden vallen op landen die worden aangegeven. De afwisseling is groot. Na elke uitdaging zie je welke score je hebt gehaald. Als je al een paar keer goud hebt gehaald, motiveert dat om in het leveloverzicht ook de gouden en bronzen plakken weg te werken.

Kiddo Atlas trofeeën sparenIn de highscore-standen Tikkende Tijd en Overleving kan je één van de zes onderdelen kiezen om een score op neer te zetten: vlaggen, landenherkenning, landenzoeker, luchtbevoorrading, hoofdsteden en monumenten. In de eerstegenoemde levert een fout antwoord vijf seconden minder op, waar een goed antwoord drie seconden extra geeft. In de Luchtbevoorrading is de uitdaging het grootst: daarin kantel je de iPad om een parachute op een aangegeven land te richten en te droppen. Achteraf kan je een highscore delen op Facebook en Twitter.

Kiddo Atlas is een prachtig uitgevoerde applicatie, met de uitstraling van een oude landkaart en beelden in hoge resolutie. Als het al wat pietepeuterig is om een land aan te wijzen, kan je de kaart nog altijd inzoomen. De kracht van herhaling zorgt dat je flink bij kan spijkeren door de highscore-spelletjes in de app. Na installatie kan je Het Verhaal en de andere speltypes alleen op Europa loslaten, met een in-app aankoop van 89 cent, speel je de rest van de wereld vrij. Het beste van alles: Kiddo Atlas voelt geen moment als leren. Het voelt als een spel. Zo leuk was geografie niet eerder op de iPad.

Downloaden: Kiddo Atlas (gratis, vanaf iOS 5.1)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2012, 16:18
Categorieën Games, Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen aarde, atlas, geografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.