Jobado icon

Review: Jobado, Nederlandse iPhone-app wil Uber voor karweitjes worden

Met het Nederlandse Jobado kun je op zoek naar iemand in de buurt om een klusje voor je te doen. De makers beginnen eerst in Amsterdam.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Jobado iconEven snel een nieuwe lamp ophangen, of een tweedehands bank met een auto laten wegrijden: klusjes waar je normaal gesproken een handige vriend of zelfs een betaalde kracht voor zou inschakelen. Dat wil de nieuwe, Nederlandse iOS-app Jobado veranderen: zet in de app een klus die gedaan moet worden, en andere gebruikers in de buurt kunnen aanbieden om het tegen betaling voor je te doen. Een soort van Uber voor karweitjes. In de VS bestaat zo’n dienst al onder de naam TaskRabbit.

Een klus in Jobado is meer dan bijvoorbeeld het schilderen van een wand of het in elkaar zetten van een kast: je kunt in de app ook om hulp vragen bij het leren van een taal, of zoeken naar een koerier. Bij het plaatsen van een klus in de app kun je kiezen uit een tiental categorieën, waaronder Verhuizen, Tuinieren, Shopping, Virtueel en Leren.

De website voor Jobado is al sinds de zomer van 2014 te gebruiken, maar met de komst van de iOS-app vandaag zeggen de makers pas echt te beginnen. Ontwikkelaar Laurens Westerhuis denkt dat Jobado met de app pas echt nuttig gaat worden: “We kunnen met pushberichten iedereen in de buurt van een klus inschakelen, waardoor mensen ontzettend snel met elkaar in contact worden gebracht”.

Jobado voor goedkope klussen

Jobado staat gratis in de App Store. Het verdienmodel schuilt achter betalingen voor klussen: Jobado krijgt twintig procent van alle betalingen gemaakt aan Jobs. Het lijkt daarbij vooral te gaan om kleine bedragen: start je de app op, dan zie je vooral klussen voor een paar tientjes. Het wieden van onkruid, het aansluiten van een motor op een boot of het boren van gaten voor gordijnen. De duurste klus tot nu toe kostte 500 euro. De klussen worden niet uitgevoerd door aannemers of andere professionals, maar gebruikers die zeggen handig te zijn in bepaalde klusjes. Daarmee richt de app zich op een ander soort klusjesman dan bijvoorbeeld Werkspot.

Jobado screent nieuwe klussen eerst

Jobado screenshotIedereen kan na het downloaden van de app een klus plaatsen, maar het is niet zomaar mogelijk om vanuit Jobado een opdracht te accepteren. Voordat je in de app karweien mag accepteren, moet je namelijk eerst een Job worden. Je meldt je hiervoor aan vanuit de app en geeft aan wat je vaardigheden zijn, waar je woont en welke vervoersmiddelen je hebt. Vervolgens moet je wachten: iedere aanmelding wordt door het team achter de app met de hand behandeld, waarbij er ook een Skype-gesprek wordt uitgevoerd met de aangemelde gebruikers.

Door iedere aangemelde Job te screenen, hoopt de ontwikkelaar het tevredenheidsniveau van app-gebruikers hoog te houden. Toch kan er af en toe wat misgaan: zo bracht Jobado een vrouw in contact met iemand die haar badkamer zou opknappen, maar de Job bleek prutswerk te leveren. “Uiteindelijk hebben we op onze kosten nog iemand naar haar badkamer gestuurd”, zo vertelt medeoprichter Melvin Bostelaar aan iCulture. Bij prutswerk wordt een streng beleid gehanteerd: levert iemand slecht werk, dan wordt hij of zij uit de app verbannen. Het lijkt het grote risico dat achter Jobado schuilt: hoewel Jobs worden gescreend, zijn ze niet gecertificeerd om bepaalde klussen uit te voeren. Je riskeert daarom altijd dat je iemand inschakelt die slecht werk levert.

Jobado regelt klussen binnen een uur

Jobado is ambitieus over de snelheid waarmee klussen worden opgepikt, zo blijkt uit de App Store-omschrijving: binnen een uur zou je al in contact kunnen komen met de juiste man of vrouw voor een klus. We hebben Jobado zelf nog niet uitgebreid kunnen testen om te zien hoe snel er wordt gereageerd, maar uit een gesprek met medeoprichter Melvin Bostelaar blijkt dat vroege gebruikers vaak al snel in contact weten te komen: “Bij ongeveer 95 procent van de klussen in Amsterdam wordt iemand gevonden. Landelijk is dat zo’n 80 procent”.

De komende maanden zal Jobado geleidelijk worden uitgerold. Eerst zal de app zich voornamelijk richten op Amsterdam, maar binnen drie maanden hopen de makers het gehele land te dekken. Daarna richt Jobado zich op het buitenland: de app hoopt binnen een half jaar ook actief te zijn in Antwerpen en Parijs.

Conclusie Jobado review

Hoewel Jobado al sinds afgelopen zomer op een website beschikbaar is, kunnen we de app pas vanaf vandaag downloaden. Het is daarom lastig om nu al een oordeel te vellen: het succes van Jobado zal volledig afhankelijk zijn van hoe vaak de app wordt gebruikt, en hoe geregeld klusjes naar tevredenheid worden afgerond. Hoe vaak dat echt zal gebeuren, zullen we vanaf vandaag gaan ontdekken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2015, 13:17
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerp klussen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.