wordboard iphone

Review: WordBoard, veelgebruikte teksten supersnel invoeren via iOS-toetsenbordje

WordBoard is een iOS 8-toetsenbordje om veelgebruikte teksten sneller in te tikken. Kies een korte omschrijving en WordBoard vult de complete tekst in zodra je op de knop drukt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wordboard-icoon-grootSinds Apple is begonnen met toetsenbordjes in iOS 8, zien we wekelijks wel een innovatief idee. Sommige zijn alleen voor de lol bedoeld, bijvoorbeeld het onlangs besproken emoji-toetsenbord van IKEA. Andere zijn wat meer gericht op efficiënter werken. In die laatste categorie valt WordBoard, een iOS 8-toetsenbordje waarmee je complete sjablonen en veelgebruikte teksten kunt invoeren. Zes toetsenborditems zijn gratis, als je meer wilt moet je betalen.

wordboard iphone

WordBoard: ‘tovertypen’ met een toetsenbordje

Je kunt WordBoard helemaal zo inrichten als je zelf wilt. Maar je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om naam- en adresgegevens sneller in te typen. Met WordBoard maak je een toetsenbord met allerlei teksten die je regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld je postadres, huisadres, kantooradres, telefoonnummer, e-mailadres, favoriete hashtags of desnoods ASCII-kunst. Je kunt er ook standaardantwoorden op e-mail mee opslaan, of e-mailsjablonen voor berichten die je vaak verstuurt.

WordBoard is gemaakt door Stuart Hall, die eerder al een aantal populaire iPhone-apps maakte. De bekendste is een 7 Minute Workout-app (één van de vele op dit gebied), die 2 miljoen keer werd gedownload. Hall verkocht de app aan sportaccessoirefabrikant Wahoo.

Voordat je WordBoard kunt gebruiken, moet je via de instellingen eerst volledige toegang geven. Daarna ga je terug naar de app om de veelgebruikte zinnetjes in te voeren. Met de plusknop voeg je een nieuwe tekst toe, bestaande uit de tekst zelf en een bijbehorend label. Het idee werkt vrijwel hetzelfde als TextExpander, dat sinds kort ook een iOS 8-toetsenbord heeft. TextExpander werkt echter met afkortingen (bijvoorbeeld ‘mvg’ voor het invoegen van ‘Met vriendelijke groeten’). Bij WordBoard zijn de tekstjes wat langer en in plaats van een toetsenbord krijg je gewoon een collectie knoppen met ‘adres’, ‘telefoonnummer’ of ‘standaardreply’ te zien. Je hoeft dus geen afkortingen te onthouden.

wordboard-menu wordboard-nieuw-woord-aanmaken

Wel jammer is dat je bij het intikken van de langere tekst eigenlijk maar een heel klein vakje van twee regels beschikbaar hebt. Wil je een wat langere tekst gebruiken, dan kun je die het beste uit een bestaand mailtje kopiëren of in een notitie-app bewerken, voordat je het in WordBoard plakt.

WordBoard lijkt op Phraseboard

WordBoard lijkt dan ook meer op apps als Phraseboard of OftenType. Bij Phraseboard maak je ook een rijtje trefwoorden, waar langere teksten achter schuil gaan. OftenType werkt met icoontjes voor e-mail, contactinfo, telefoonnummer en andere gangbare informatie. WordBoard geeft je wat meer vrijheid. Je kunt werkelijk alles invoeren wat je vaak gebruikt, zelfs je favoriete hashtags voor sociale media. Via een in-app aankoop kun je je meest gebruikte hashtags van Twitter of Instagram importeren. Ook kun je tegen vertaling persoonlijke borden maken met favoriete tags. Wil je niets handmatig intikken, dan is de in-app aankoop van €1,99 wel te overwegen, want je kunt daarmee ook contacten importeren en een onbeperkt aantal items maken (standaard zijn 6 items gratis).

wordboard-afkorting-maken wordboard-voorbeelden

Conclusie WordBoard review

WordBoard is een handige oplossing voor mensen die het zat zijn om steeds dezelfde info in te tikken. Het kan handig zijn voor mensen met meerdere e-mailhandtekeningen, of mensen die een standaardbericht achter de hand willen hebben voor vragen die ze vaak krijgen (“Hebt u die kast van Marktplaats nog staan?”). Je vult eenmalig de teksten in en kiest er een korte omschrijving bij. Qua functies lijkt WordBoard nog het meeste op Phraseboard, maar beide apps leggen wel andere accenten. Terwijl WordBoard zich op algemene teksten intikken richt, is Phraseboard meer gericht op snel iets doorgeven, bijvoorbeeld “Ik heb 5 minuten vertraging” of “Ik ben er bijna”. Phraseboard werkt dan ook meer met categorieën en biedt meer opties voor gifs en plaatjes. WordBoard is voor het serieuzere werk: sjablonen voor e-mailberichten, e-mailhandtekeningen en meer.

Pluspunten

  • Sneller veelgebruikte teksten intikken, waardoor je tijd bespaart.
  • Niet alleen voor contactgegevens of e-mailhandtekeningen, elke veelgebruikte tekst is mogelijk.
  • Gratis te gebruiken met maximaal 6 tekstitems (wat voor doorsnee gebruikers genoeg zal zijn).

Minpunten

  • Tekstvak voor langere teksten is nogal klein.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2015, 12:15
Categorie Productiviteit
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.