iPhone-app Bewegende beelden bedondert gebruikers met live wallpapers

De iPhone-app Bewegende beelden doet alsof gebruikers van een iPhone of iPod touch live wallpapers op hun toestel kunnen zetten, maar maakt die belofte niet waar. We leggen hoe je uit hoe je geld kan terugvragen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Bewegende beelden oplichting App Store iPhoneDe wegen van de App Store-goedkeuring bij Apple zijn ondoorgrondelijk. De iPhone-app Bewegende beelden – blokkeersysteem-scherm en het startscherm is al vanaf juni dit jaar in de App Store te vinden, maar verovert opeens de top 25 meest verkochte apps op de iPhone en iPod touch. En dat terwijl de applicatie een gemiddelde waardering heeft van één ster op 245 beoordelingen! De app belooft live achtergronden voor je iPhone aan te bieden, net als op telefoons met het Android-besturingssysteem. Dat maakt de app echter niet waar.

Beoordelingen nep-app Bewegende beelden iPhone App StoreHet is namelijk voor App Store-ontwikkelaars helemaal niet mogelijk het iOS-besturingssysteem van Apple naar eigen hand te zetten. Zo staat Apple het ook niet toe om liveanimaties weer te geven op het lockscreen van de iPhone of iPod touch. Waar de meeste nep-applicaties echter nog een disclaimer of een laatste regel in de App Store-omschrijving toevoegen waarbij gebruikers erop worden gewezen dat de app een grap is en dus niet werkt, is dat bij Bewegende beelden niet het geval. De app belooft zelfs dat je een vissenkom op het lockscreen kan zetten, inclusief een mogelijkheid de vissen te voeren door op het scherm te tikken. Opnieuw een grove leugen.

Wat je wel kan doen: normale, stilstaande wallpapers downloaden en op de achtergrond van je iPhone zetten.

De vele kritieken kunnen ertoe leiden dat Apple besluit de applicatie uit de App Store te verwijderen, maar waarom de app niet bij voorbaat is geweerd, is ons onduidelijk. Het zou kunnen dat de applicatie eerst een legitieme omschrijving toepaste, maar dat die daarna is veranderd. Onlangs werd bekend dat Apple op verzoek een app afwees vanwege een gekopieerd pictogram. Ook introduceerde Apple dit weekeinde een formulier om nagemaakte iPhone-apps te melden. Beide bieden echter geen oplossing tegen apps die domweg iets anders doen dan ze beweren, waar de App Store ook mee overloopt.

Wat schrijnend is, is dat ontwikkelaar Binh Do achter de app floreert in toepassingen die niet doen wat ze beloven. Zo verkoopt hij ook een app waarmee je de iPhone zou kunnen ontgrendelen met een vingerafdruk en een applicatie waarmee je telefoontjes zou kunnen blokkeren van bepaalde personen. Beide apps maken niet waar wat ze beloven en hebben een gemiddelde beoordeling van één ster.

Hoe het mogelijk is dat een app met zoveel één ster-waarderingen alsnog zoveel gedownload kan worden, doet wel een wenkbrauw fronzen. In de beoordelingen in de App Store komt één handig advies naar boven: “Ik ga vanaf nu de ratings lezen voordat ik een app koop.” Het is eveneens de netst geformuleerde reactie die is terug te vinden in de recensies.

Om lezers verder te beschermen tegen deze schandalige app, zetten we geen downloadlink onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 september 2012, 15:33
Categorie Uncategorized
Onderwerpen android, oplichting, wallpaper

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.