iOS game-update: Tiny Places, Mad Tracks en Grand Theft Auto III is Game van de Week

Grand Theft Auto 3 is de Game van de Week op de iPhone en iPod touch, maar dat wil niet zeggen dat de free-roaming game er zomaar met de winst vandoor ging. Ook Mad Tracks en Tiny Places zijn er leuke iPhone-spellen.

GU VR Grand Theft Auto III GvdW iPhone iPod touchWe hebben een nieuwe variant op Cut the Rope voor je in de aanbieding in de laatste iOS game-update van de week. Daarin delen we ook weer de nominatie Game van de Week uit en dat is niet makkelijk in weken als dit. In de titel heb je al gelezen wat het wordt natuurlijk, maar we genieten net zo goed van het prachtig getekende actie-puzzelspel Home Sheep Home 2, funracer Mini Motor Racing, The Sims FreePlay en het aandoenlijke Tongue Tied. En ja hoor: vandaag zijn er weer twee leuke games bij gekomen.

Het touw is doorgeknipt: Tiny Places

GU VR Tiny Places iPhone iPod touchIn Tiny Places, het nieuwste spel van uitgever Big Fish, komt de combinatie touw en snoep eigenlijk helemaal niet voor. Toch zie je en voel je aan alles dat het spel er nooit was geweest, als Cut the Rope niet had bestaan. Het (bijna) knuffelbare hoofdpersonage is ditmaal een kameleon die het einde van een level moet zien te bereiken door in een zwart gat te vliegen. De winnende combinatie om dit te bereiken, bestaat ditmaal uit schroeven en een tong. Met de roze loper kleef je aan de schroeven die overal in de levels hangen, om zo naar het einde te slingeren en voor de maximale score ook nog de drie sterren te pakken. Wegschieten van een schroef doe je simpelweg door kameleon Napoleon naar achteren te trekken als een Angry Birds-achtige katapult. Wat in het begin even wennen is, is dat je op een schroefje moet drukken om Napoleon er razendsnel aan te laten hangen als ie in de buurt is. Val je of mis je op een of andere manier, dan moet je opnieuw beginnen. Het listige daarbij is dat je met je vingers op het scherm zit terwijl de erg klein afgebeelde kameleon makkelijk verborgen blijft achter je vingertop. Echter: de klein uitgevallen objecten zijn een kwestie van wennen. Je leert er vanzelf handig mee omgaan. En dan kan de trukendoos worden geopend. Objecten ontwijken, verplaatsen en naar je hand zetten zijn een paar wegen die leiden naar het spreekwoordelijke Rome. De demoversie van Tiny Places telt 20 levels, de volledige 60 en zal worden voorzien van updates. Als de omschrijving je al aan staat, kan je gerust meteen de betaalde Tiny Places aanschaffen. Cut the Rope-achtigen blijven leuk.
Downloaden: Tiny Places (€0,79, universele app)
Downloaden: Tiny Places Free (gratis, universele app)

Gek gescheur: Mad Tracks

GU VR Mad Tracks iPhone iPod touchMad Tracks is niks teveel gelogen. Mad Tracks is gek. Mad Tracks is in geen geval een standaard racespel. Oké, je begrijpt het. Dit is een spelletje dat eerder downloadbaar voor de Xbox 360 verscheen en toen kampte het met een wat zompige besturing. Ondanks dat wist het wel een schare fans aan zich te binden en de weg ligt ervoor open dat hetzelfde ook zal gebeuren op de iPhone en iPod touch. Het is namelijk gratis te downloaden en daarnaast is de besturing zo aangepast, dat het een van de scherpste racebesturingen is op het platform. Wat zijn we dan blij dat we gewoon met pijltjes kunnen bewegen in plaats met van die onhandige kantelbewegingen. Mad Tracks is door zijn freemium-model qua opzet een beetje als racegames van weleer. Je moet goed presteren op de banen die je hebt, om nieuwe banen vrij te spelen. Het geval is alleen dat de banen in Mad Tracks allemaal gepaard gaan met andere spelletjes. Zo moet je in een uitdaging meer snoep verzamelen dan tegenstanders, dien je zo ver mogelijk van een schans te lanceren in meerdere rondes en dien je andere auto’s ook ‘gewoon’ meer af te schieten met raketten, dan dat zij jou raken. Er zitten ook wel eens normale power-up races in die je kent uit Mario Kart, maar die vormen maar een onderdeel. Mad Tracks is zowel tegen de computer als drie online tegenstanders te spelen en kost geen cent als je keurig je trackjes wint en punten haalt. Dus: gas erop. En scherp sturen.
Downloaden: Mad Tracks (gratis, universele app)

Game van de Week: Grand Theft Auto III

GU VR Grand Theft Auto 3 screenshot iPhoneEen dag nadat Grand Theft Auto III is uitgekomen voor de iPhone, iPod touch en iPad heeft het al een gemiddelde waardering van 4,5 ster op 173 beoordelingen in de Nederlandse App Store. Meer kan iets bijna niet Game van de Week schreeuwen. Maar laten we nu niet doen alsof er geen onderbouwing is – want die is er wel. GTA 3 is een bewijsstuk van de evolutie in gamesland. Het heeft op de nieuwste generatie iPhone soms fraaiere beelden dan de PlayStation 2-versie tien jaar geleden, en op de minder nieuwe iPhones beelden die ongeveer gelijk zijn met het origineel waar je tien jaar geleden nog 60 euro voor betaalde. Het is bemoedigend dat de besturing van het spel slechts even wennen is, maar niet in het niet valt bij het origineel. Het rijden van auto’s, het lopen en zelfs het richten in vuurgevechten is behapbaar op het touchscreen. Maar wat GTA 3 echt zo goed maakt, is het spel zelf. Het verhaal van Claude, de groengebroekte en zwartbejackte boef die een onderwereldcarrière opbouwt in Liberty City, is nog steeds leuks om te volgen. Het zit vol uitdagende opdrachten waarbij je zelf de vrijheid hebt over hoe je het gaat aanpakken. Sterker nog: je hebt alle vrijheid om het ook gewoon niet te doen. Het is nog steeds leuk om door de politie achtervolgd te worden door de stad, omdat jij een auto hebt gestolen, de eigenaar neergeschoten hebt en onderweg nog drie mensen schepte. En door rood reed. Twintig keer. Terwijl de dj op de autoradio nog eens wat zwoele muziek aanzwengelt. De wereld van Grand Theft Auto III is grauw, maar overtuigender en levendiger dan alle andere open-wereld games die we op de iPhone hebben gespeeld. Na tien jaar is GTA 3 nog steeds een klapper.
Downloaden: Grand Theft Auto III (€3,99, universele app)

De koopjeshoek

Ook vandaag zijn er weer verschillende games voor de iPod touch en iPhone tijdelijk in prijs verlaagd of zelfs momenteel gratis te downloaden. Het mag geen verrassing meer heten: de iOS game-update zet ze elke dag op een rij.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 december 2011, 20:10
Categorie Games
Onderwerpen cut the rope, grand theft auto, iculture speelt, kopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.