iOS game-update: Farmville-ontwikkelaar kloont Tiny Tower, A Gay Dragon en Jazz

Een paarse draak speelt in de hoofdrol in A Gay Dragon, het succesvolle Tiny Tower wordt exact gekopieerd door Farmville-ontwikkelaar Zynga en Jazz Trump's Journey vertelt de geschiedenis van een muziekgenre op de iPhone.

GU WO A Gay Dragon iPhone iPod touchDe afgelopen dagen halen we constant Triple Town aan in de inleidingen van de iOS game-update omdat we domweg even verslingerd zijn aan het spel. In het najaar van vorig jaar was er ook een spel dat die merkwaardige eer ten deel viel. Dat spel, Tiny Tower, werd gemaakt door drie ontwikkelaars die er leuk mee hebben geboerd. En nu kopieert Zynga, de ontwikkelaar van Farmville van bijna 3000 medewerkers, precies dat spel. Wat gebeurt er dan?

Zynga kopieert Tiny Tower, ontwikkelaar reageert

GU WO Dream Heights iPhone iPod touchEen stukje onrecht om eens flink om te grijzen. Het is een raar geval, maar dat krijg je als de gigantische ontwikkelaar achter Farmville het zolderkamerproject Tiny Tower imiteert. Ontwikkelaar NimbleBit heeft namelijk een ‘open brief’ geschreven aan Farmville-maker Zynga om ze te ‘bedanken’ voor het exact kopiëren van hun hit een half jaar geleden. Weet je nog, dat spel waar we zo ondersteboven van waren? In Tiny Tower breidde je een flatgebouw uit met bewoners die je in kamers indeelde en aan het werk zette in zakelijke verdiepingen. Met de inkomsten uit die business kocht je nieuwe verdiepingen en zo zette het spel zichzelf voort. Ondertussen kon je bezig blijven met het spelen van liftjongen door bezoekers met de lift te transporteren naar een verdieping. Dat loonde, want de bezoekers konden zomaar extra’s brengen. Kochten ze opeens een verdieping helemaal leeg, gekkies. Het loonde dus evenwel om een lift te upgraden, zodat je sneller naar de hoge verdiepingen kon. Wat je gekluisterd hield, was dat je de flat helemaal naar eigen gelieven kon inrichten. Verdiepingen konden verplaatst worden en kon je een andere lik verf geven. Zo werd het joúw flat. We hebben nu niet alleen Tiny Tower beschreven. Nee, ook Zynga’s nieuwe variant Dream Heights. Exact hetzelfde spel met een andere visuele stijl. Het is alleen uit in Canada, maar het leverde nu al deze open brief op (bron: Toucharcade.com). Grappig en triest tegelijk. Een tik op de vingers, Zynga. Foei. Ter compensatie de downloadlink voor Tiny Tower.
Downloaden: Tiny Tower (gratis, universele app)

https://www.youtube.com/watch?v=G5z4RyHQp8k

A Gay Dragon, want paars = gay

GU WO A Gay Dragon iPhone iPod touchOh HAI. We gaan even wat open deuren intrappen. Er is een spel uitgekomen voor de iPhone en iPod touch met een paarse homodraak in de hoofdrol en al-les erin is doorgedreven tot bittere stereotypes. Alles. Zo is het de doelstelling van de draak om elk level een prins te veroveren, omdat ie daar wel even zin in heeft. Geef hem eens ongelijk! Je stuurt de draak naar zijn doel door pijlen op de grond te leggen waarna hij nog in één richting doorloopt en door het level stuitert. Pas bij de volgende pijl, verandert hij zijn richting. Zo moet je met zo min mogelijk pijlen neerleggen om bij de prins te komen en ondertussen schatten te pakken. Vanaf level twee wordt het dubieus. Daarin wordt de blauwe draak als ultieme badguy gepresenteerd die je absoluut niet wakker mag maken: een vrouw. Oeps. Al snel blijken de schatten ook nog eens vol te zitten met ‘shiny things’ waar je verder niks aan hebt maar onze draak wel als een blok voor valt. Is deze game een grap of serieus op homo’s gericht? Hoe dan ook: het is niet heel erg kloek uitgewerkt. Er missen geluidseffecten, de animaties voelen te snel, het is al behoorlijk vaak eerder gedaan en tja, het is gewoon niet heel erg leuk om te doen eigenlijk. Echt homodraak, talk to the face, cause my hand ain’t playing with ya.
Downloaden: A Gay Dragon (€0,79)

Trailer van de Dag: Jazz: Trump’s Journey

GU WO Jazz Trump's JourneyJazz: Trump’s Journey is een vorige week uitgekomen platformspel waar we gewoon nog niet aan waren toegekomen om het te bespreken. Een goedmakertje nu dan, want het spel is zo stijlvol dat het zonder morren een Trailer van de Dag verdient. Het verhaal dat wordt beschreven in dit platformspel is dat van Trump. Hij wil graag doorbreken als jazzspeler. Niet alleen vanwege de roem van het publiek, maar ook om het hart van de beroemde zangeres Lady Coquelicot te veroveren. Daarvoor gaat hij zover dat je als speler binnen no-time over daken heen rent en aan ladders hangt in het riool. Jazz zet muzikaal en qua omgevingen een leuk Amerikaans jaren ’20 sfeertje neer met veel bruintinten en muzikanten zoals je die helemaal bij die tijd fantaseert – of kent van documentaires en romantiserende speelfilms. Jazz combineert getimed springwerk met puzzels en het daadwerkelijk spelen van muziek en is bij vlagen wat sloom, maar compenseert met zijn charme. Wat een mooi spel.
Downloaden: Jazz: Trump’s Journey (€2,39, universele app)

De koopjeshoek

De leukste tijdelijke aanbiedingen op gamesgebied voor de iPhone en iPod touch zetten we hier elke dag op een rij. Vandaag is geen uitzondering.

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2012, 19:34
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen, muziek, tiny tower

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.