iOS game-update: Cruise Tycoon, Cabals the Card Game en koopjes

Halo-ontwikkelaar Bungie maakt games voor de iPhone en iPod touch. Haar eerste avontuur op de Apple-platformen laat je als een aanvoerder van een vloot op zee varen en vechten tegen andere schepen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cruise Tycoon iPhone headerOntwikkelaar Bungie van de welbekende schietserie Halo heeft een game uitgebracht voor de iPhone en iPod touch… maar het is geen Halo. Daar is de studio eventjes helemaal klaar mee. De franchise is op de Xbox 360 uit handen gegeven aan een paar bedrijven onder de overkoepelende naam 343 Studios. Bungie’s spel op de iPhone en iPod touch heeft alles met varen te maken, maar het is niet de in deze rubriek eveneens beschreven managementgame Cruise Tycoon…

Tewaterlating: Cruise Tycoon

Cruise Tycoon iPhone boten kiezenHet is niet precies het Tycoon-spelletje waar we al zo lang op hopen voor de iPhone, maar dat wil niet zeggen dat we zomaar aan Cruise Tycoon voorbij moeten varen. In dit managementspel stippel je diverse routes uit voor verschillende periodes, om zoveel mogelijk mensen mee te laten gaan met je cruiseschepen. Als oprichter van een maatschappij zet je zelf de routes uit, investeer je in schepen en zet je het personeel erop. Als alles goed gaat, komt er geld in het laatje en kun je het net opgezette vaarimperium verder uitbouwen. Maar dan hebben we alleen nog maar de hoofdlijnen opgesomd. Het spel gaat nog veel dieper. Zo kun je onder andere zelf personeel voor de schepen strikken, plan je de dagen van de cruises zelf in, stel je promotieacties in en bepaal je hoe de verschillende cabines van de boten eruit zien. In het net uitgebrachte Cruise Tycoon Lite krijg je twee virtuele jaren om je bedrijf uit te bouwen, in de volledige versie heb je alle tijd van de wereld. Cruise Tycoon gaat diep qua gameplay maar dobbert audiovisueel wel een beetje zielig in het rond. Sommige effecten komen uit de standaardregisters van gratis geluiden en inzoomen op de kaart levert één grote pixelsmurrie op. Met zijn semi-professionele gameplay en zijn amateuristische uitstraling dreigt Cruise Tycoon zo een beetje tussen het wal en schip te raken [denk je de lachband er even zelf bij?].
Downloaden: Cruise Tycoon (€1,59)
Downloaden: Cruise Tycoon Lite (gratis)

Strategisch kaarten: Cabals

Cabals the Card Game kaarten iPhone iPod touchMet Shadow Era (YouTube-links) is er al een verdienstelijk Magic the Gathering-achtig kaartspel voor de iPhone, maar het net nieuwe Cabals: The Card Game heeft een gaatje in de markt gevonden. Het dek met speelkaarten dat je hebt, moet je namelijk op een bord plaatsen waarop je zoveel mogelijk land moet veroveren. Nieuwe manschappen met verschillende eigenschappen plaats je op de toren op het veld; je beginpunt. Het spel is afgelopen als een van de partijen het gebied verovert of de manschappen van een partij tot moes geslagen zijn. Aanvullend op de eenheden kun je actiekaarten spelen die een kaart sterker maken, extra kunnen laten bewegen in een beurt of andere voordelen hebben. Je zal ze nodig hebben om de kaarten zo te manipuleren dat ze voordeel halen tegen hun tegenstanders. Ondertussen neemt de computer zelfs op het meest eenvoudige niveau flink zijn tijd om zijn beurt uit te denken. Het lijkt wel alsof onze iPhone 4S er moeite mee heeft! Cabals heeft wat summiere instructies maar komt los na een beetje spelen en proberen. ECHTER is het op dit moment niet te verkrijgen. Het spel zou offline en online speelbaar moeten zijn, maar de online dienst deed het na de lancering niet en dus is de app tijdelijk uit de App Store verdwenen. We laten het weten als hij terug is, want het spel lijkt de moeite waard.

Trailer van de Dag: Crimson Steam Pirates

Als de ontwikkelaar van de game die de Xbox op de kaart heeft gezet een uitstapje naar de iPhone en iPod touch doet, zijn je verwachtingen automatisch buitenproportioneel. Crimson Steam Pirates is gewoon afkomstig van de studio achter de ontzettend populaire Halo-schietgames! Nu haasten we ons de verwachtingen meteen weer bij te stellen: dit is geen Halo op de iPhone en ook niet iets dat in de buurt komt. Crimson Steam Pirates is een tweedimensionaal, van bovenaf bekeken spel waarin je de leiding voert over verschillende piratenschepen. De game speelt in 1888, waarin de Britse vloot onder leiding van koningin Elizabeth staat. Elke beurt geef je van tevoren aan wat je intenties zijn. Als je gaat aanvallen, moet je ervoor zorgen dat je wapens goed gericht zijn op de vijand. Daar zit het venijnige van Crimson in, want jouw beurt voltrekt tegelijk met die van de tegenstander en dus moet je dus vooraf bepalen hoe je een gevecht uitdenkt. Steam Pirates is gratis maar geeft je dan alleen de eerste set levels. Het verhaal loopt door en voor 0,79 euro koop je het tweede hoofdstuk. Tegen die tijd heb je ook een sterkere vloot met meer schepen, dus wat denk je, zal verder spelen verleidelijk zijn?
Downloaden: Crimson Steam Pirates (gratis) (€0,79)

De koopjeshoek

Het is vandaag Thanksgiving in de Verenigde Staten en dat betekent dat erg veel gameontwikkelaars ‘dank’ betuigen aan iPhone- en iPod-gamers wereldwijd. Concreet vertaald: we zwemmen in de leuke aanbieden deze dagen. Zie daarvoor ook de vorige iOS game-update, de goedkope Sega-spellen en Telltale’s afgeprijsde avonturengames. Vandaag selecteerden we:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2011, 0:53
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.