Tiny Review: fotopoëzie op de iPhone

Tiny Review is een soort Instagram waarin je drie regels tekst op een foto kan zetten. Het is een originele recensie-app voor de iPhone en iPod touch waarin je zo weinig tekst hebt, dat je vanzelf creatief recenseert.

Tiny Review header voorbeeld ankeiler iPhone iPod touchEén foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekend gezegde. Maar wat zegt één foto met daarop drie regels tekst dan? De iPhone-applicatie Tiny Review is net zo goed een recensie-applicatie zoals we er de laatste tijd al meer bespraken, als een soort Instagram met een twist. Een bericht dat je op Tiny Review zet heet officieel een recensie, maar kan elke mededeling zijn van drie regels op een foto. De beperking van zo weinig tekst levert bijzonder spitsvondige creaties op. Het lijkt een vorm van poëzie, om een kleine hoeveelheid tekst zo krachtig mogelijk naar voren te brengen op een foto.

Misschien is het nog wel meer een vorm van journalistiek, waarin een eindredacteur in zo weinig mogelijk ruimte zo prikkelend mogelijk iets wil zeggen met een kop. Het tegelijk schreeuwerige en stijlvolle lettertype van Tiny Review inspireert gebruikers tot fraaie, creatieve uitspattingen. Zo is er een foto van een laars begeleid door de links uitgelijnde tekst ‘not so UGGly.’ of een grijs, fabriekshal-achtig restaurant in Parijs met het opschrift ‘busy busy busy’ onder elkaar. De eetgelegenheid The Lion Inn in het Engelse Chelmsford wordt afgeserveerd: ‘pricey overrated touristy’. Veel krachtiger kan een recensie niet zijn.

Als pure recensie-app is Tiny Review niet de meest handige app. Je moet je woorden wel héél zorgvuldig kiezen om te nuanceren en dan nog is het eigenlijk alleen mogelijk bij restaurants, hotels en andere ‘points of interest’ die op Google en Foursquare zijn aangemaakt. Nadat je een foto van een tekst hebt voorzien, moet je die namelijk altijd koppelen aan een locatie. Dat is geen probleem bij een eettent die al is ingevoerd natuurlijk, maar wat als je alleen iets wil zeggen over een film, boek of game waar je thuis van genoot? Dan zegt de aangehechte locatie nog niks over het product zelf en moet je ook nog op een of andere manier duidelijk maken waar het over gaat. Zoals geschreven: Tiny Review drijft op creativiteit.

De structuur van de applicatie is niet zo ingewikkeld. Met het meest linker tabblad zie je de meest dichtstbijzijnde ‘recensies’ en met het tabblad ernaast zie je de laatste creaties van mensen die je volgt in de applicatie. Onder elke foto staan de opties ‘Like’ and ‘Add mine’, waarmee je meteen dezelfde locatie kan beoordelen. Met het middelste tabblad plaats je een nieuw bericht uit jezelf. Daarnaast zie je bij Activity ontwikkelingen en likes van volgers en tenslotte staar je bij Profile naar je eigen reviews en totale followers-gegevens.

Qua integratie met andere netwerken laat Tiny Review vooralsnog helaas steken vallen. Je moet op dit moment inloggen met een Facebook-account en daarna kan je ook alleen bekenden toevoegen via Facebook. In de volgende update komen er meer inlog- en registratiemogelijkheden bij. Voorlopig zijn er ook geen zoekmogelijkheden en er is geen Twitter-integratie om snel bekenden te vinden. Omdat de sectie Nearby de meest dichtstbijzijnde recensies laat zien, lijkt dat de beste plek om andere Nederlanders te vinden en te volgen. Laat je er alsjeblieft niet door weerhouden Tiny Review te gebruiken. Dan mis je een van de meest creatieve iPhone-apps van de laatste tijd.

Downloaden: Tiny Review (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 november 2011, 23:25
Categorieën Fotografie en video, Sociaal netwerken
Onderwerpen oink, recenseren, recensies, restaurant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.