80 Days icon

Game van de Week: 80 Days

iOS-game 80 Days geeft je één taak: ga de wereld rond in 80 dagen. Een avontuur waarbij je veel keuzes moet maken en vooral keuzes maakt.

80 Days iconDe App Store staat gevuld met games waarin je een zo lang mogelijke afstand moet afleggen. Het dan ook eigenlijk best gek dat bijna geen van deze spellen je het gevoel geeft dat je een reis aflegt. In Temple Run ren je bijvoorbeeld een flink eind, maar dat doe je eigenlijk altijd op hetzelfde pad. Je komt niemand tegen, beleeft geen avonturen en bent aan het einde niks wijzer geworden. En juist daarom is 80 Days zo’n welkome aanvulling op onze gameverzameling.

Het doel in 80 Days is makkelijk uitgelegd, maar lastig uit te voeren. Met 4.000 pond op zak moet je binnen tachtig dagen de gehele wereld rondreizen, net als in het legendarische boek van Jules Verne waar de game zijn naam van leent. Het is echter 1872, waardoor er geen jumbojets zijn die van New York naar Tokio vliegen.

80 Days kaart

Stad naar stad

Je reist in 80 Days van stad naar stad. Dat gaat alleen niet zomaar: voordat je er op uit kunt, moet je eerst de beste routes naar je volgende locatie ontdekken. Dit doe je door een stad te verkennen, wat je doet aan de hand van forse stukken tekst. Ga je naar een grote expositie? Dan lees je een klein verhaaltje over dit evenement, waarin je zelf kunt kiezen wat je personage doet. Je trekt er op uit als in een avonturengame, maar beleeft je avonturen alsof je een boek leest. Daar komt geen verandering in zodra je een route hebt ontdekt: ook als je in de trein, auto, bus of wat voor voertuig dan ook zit, zul je in lappen tekst alles over jouw avontuur lezen.

80 Days stad

Iedere keer anders

De keuzes die je maakt kunnen een groot gevolg hebben op je reis. In ons eerste bezoek aan Parijs stalen we bijvoorbeeld een zeldzame munt, die vooral in Moskou gigantisch veel geld zou opleveren. We besloten daarom door Rusland te reizen, maar stuitten in de trein op een groep rechercheurs op zoek naar deze zelfde munt. Gelukkig wisten we door te bluffen problemen te vermijden.

Je belevenissen in 80 Days worden volledig bepaalt door welke keuzes je maakt. Wat neem je mee? Met wie praat je? Welke route reis je af? Je bent vrij om te doen wat je wil, waardoor iedere speelsessie totaal anders aanvoelt. De ene keer zit je op een boot naar Afrika, vermomd als matroos, om een andere keer in de Orient Express te zitten.

80 Days dialoog

Gebruik je fantasie

80 Days heeft geen gelikte 3D-omgevingen of fraai geanimeerde spelpersonages. In plaats daarvan bestaat de game voornamelijk uit een wereldbol, een paar illustraties en vooral heel veel tekst. Dat ziet er misschien wat minder sexy uit (al is de interface ontzettend gelikt), maar dit is juist wat 80 Days zo ontzettend meeslepend maakt. Dit is een namelijk een game die zich voor een groot deel in je eigen verbeelding afspeelt, zoals een goed boek ook kan doen. Maar dan met de keuzes, gevolgen en lol van een spannend avonturenspel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2014, 20:42
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.