iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

iOS game-update: Angry Birds Space, Gluddle, Fishbowl Racer en Game van de Week

Twee bijzondere puzzel-actiespellen op de iPhone en iPod touch zijn de games Beat Sneak Bandit en het Nederlandse Gluddle. In beide moet je gericht te werk gaan terwijl je de meest pakkende deuntjes beluistert.

GU VR Fishbowl Racer screenshotHet komt niet vaak voor dat een spel tot Game van de Week bestempelen zo moeilijk is. Een terugblik op de week leert waarom: maandag hadden we het ultieme partyspel Paper Baron, woensdag kwamen daar de heerlijk uitdagende platformer League of Evil 2 en de prikkelende breinbeker 90º bij. Ze worden echter afgetroefd door een spel dat niet alleen erg leuk is om te spelen, maar ook iets totaal nieuws doet. Beat Sneak Bandit is een actie-sluipspel dat je speelt op de maat van de muziek. Oh en dan nog iets, los van de Game van de Week: er komt een nieuwe Angry Birds aan!

Angry Birds Space komt

GU VR Angry Birds SpaceDe boze vogels waar iedereen zo verzot op is, zijn niet weg te denken van de iPhone en iPod touch en als het aan ontwikkelaar Rovio Mobile ligt, blijft dat nog even zo. Dus komen de kwade snavels terug. Angry Birds Space komt eraan en daarin blijft het spelconcept met katapulterend vogelgefladder bestaan, maar kun je verder rekenen op behoorlijk wat nieuwe gameplay-elementen. Rovio heeft alleen nog maar een teaser-trailer vrijgegeven van het spel, maar reken maar dat de Angry Birds niet voor niets andere planeten zullen aandoen. Opeens liggen er weer allerlei mogelijkheden open voor het spel om de vogels totaal anders te laten vliegen. Zwaartekracht, teleports, ruimteportalen, zwarte gaten: het zijn dingen die opeens allemaal in het straatje van Angry Birds komen te liggen. Mogelijk. Angry Birds Space komt op 22 maart uit. We tekenen dan alweer 14 maanden verder dan Angry Birds Rio, de vorige losstaande Angry Birds-game. We zijn benieuwd…

Balletje opwerpen: Gluddle

GU VR Gluddle iPhone iPod touch iPadAan het einde van de week werpen we nog even een balletje op voor een Nederlands spel dat we bijna hadden laten glippen. Dit is Gluddle, afkomstig van twee docenten aan de HKU in Hilversum; Richard van Tol en Sander Huiberts. Het is een puzzel-actiespel dat haar puzzels baseert op de (spelmatige) wetten van de zwaarte- en stuiterkracht. Je schiet balletjes met kleine ronde ogen weg om grote ballen met doelwitten erop te vernietigen. Dat klinkt misschien Angry Birds-achtig, maar al in het laatste van de instructielevels kom je erachter dat Gluddle wel degelijk iets eigens heeft te bieden. Je creëert het pad naar de vernietiging namelijk zelf, door balletjes eerst vast te zetten in een level. Dat doe je door even op het scherm te tikken nadat je een balletje hebt weggeschoten. Vervolgens dient het geplaatste balletje als stuiterplatform voor volgende balletjes, die zo weggeschoten moeten worden dat ze met een sprongetje alsnog hun doelwit kunnen vernietigen. In 55 levels wordt dat steeds complexer en lastiger door toedoen van rotsblokken die in de weg zitten, maar ook die laten zich beroeren door het stuiterballengeweld. Wat Gluddle zo bijzonder maakt, is de stroperigheid van het spel. Het heeft iets aangenaam lomps, iets wat je vanaf het begin terughoort aan de beat die wordt ingezet. We kunnen inmiddels verzekeren: dat deuntje krijg je niet meer uit je hoofd. En het spel zelf ook niet. Oi.
Downloaden: Gluddle (€1,59, universele app)

Nieuwe Donut: Fishbowl Racer

GU VR Fishbowl racer niet de headerDonut Games is een van de bekendste gamesuitgevers op de iPhone en iPod touch, maar de uitgever valt een twijfelachtige eer ten deel: hun games scoren alleen geweldig als ze tijdelijk gratis zijn. Behalve als er een rat in zit. Denk maar aan Rat On The Run, Rat On A Skateboard en Rat On A Scooter. Maar er zit geen rat in Fishbowl Racer. De nieuwste creatie van de studio bevat een vis en zijn vissenkom op wieltjes. In een race naar een highscore, bestuur je die allebei onafhankelijk van elkaar. Met een druk op de ene kant van het scherm spring je met de vissenkom, met de ander spring je met de vis. Waarom je de vis zou lanceren? Omdat de bovenkant van het scherm bezaaid is met objecten die punten opleveren. Kortom: je rijdt zover mogelijk met je vissenkom en laat je vis er zoveel mogelijk uit springen om bovenin beeld de punten te pakken. Ondertussen moet je ook gewoon blijven springen met de vissenkom om niet tegen het eerste het beste kastje te botsen. Zeggen dat Fishbowl Racer makkelijk is… is grofweg een leugen. Eer dat je dit spelletje onder de knie hebt, zijn je reflexen aangesterkt en is je hand-oog coördinatie buitenaards. Een geweldig belonend spel voor de doorzetter, wat ons betreft rijp voor een ratachtig succes.
Downloaden: Fishbowl Racer (€0,79, universele app)

Game van de Week: Beat Sneak Bandit

Game van de Week iPhoneclubJe hebt nog altijd sceptici die beweren dat de iPhone en iPod touch geen volwaardige gameplatformen zijn. Dat je er geen volle gameservaringen op kan hebben waar je in meegesleurd wordt. Misschien audiovisueel niet nee. Maar wat ons betreft is de iPhone het summum van vernieuwing in de gamesindustrie. Talloze spelgenres zijn opnieuw uitgevonden op de iPhone en dat geldt deze week voor het fenomeen muziekspel. In Beat Sneak Bandit sla je geen trommels en pingel je geen bont gekleurde gitaarsnaren, nee: dit is een actiespel dat je geheel uitvoert op het ritme van de muziek. Letterlijk. Alle klokken in de wereld zijn gejat door Duke Clockface en jij infiltreert als spion allerlei huizen om ze terug te pakken. Dat doe je enkel door waar dan ook te drukken. Je loopt automatisch trappen op, je verandert automatisch van richting als je tegen een muur aanloopt en je glipt langs bewakers. Als je alles maar op de maat doet. De prachtig gestileerde, cartoonachtige levels hebben een eigen ritme waarop je moet functioneren en kennen bovendien een patroon waarmee de gaten tussen de verdiepingen vallen. Het is geen makkelijk spel, zeker niet omdat je af en toe gewoon wil doorlopen en het niet kan. Een beetje frustratiebestendig moet je daarom wel zijn. Toch is het derde spel van Simogo – de ontwikkelaar achter Bumpy Road en Kosmo Spin – onze Game van de Week. Beat Sneak Bandit is een fenomenale optelsom van ritme, puzzelen en suspense en zonder twijfel een van de meest memorabele spelconcepten die je op de iPhone zult spelen.
Downloaden: Beat Sneak Bandit (€2,39, universele app)

De koopjeshoek

We besteedden vandaag al apart aandacht aan een paar leuke aanbiedingen op de iPhone en iPod touch: de Grand Theft Auto-games (aanraders!) en verschillende games van EA zijn vandaag namelijk extra goedkoop. Andere noemenswaardige tijdelijke acties zijn:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2012, 20:13
Categorie Games
Onderwerpen game, iculture speelt, kopen, nederlandse apps, racegame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.